StoryEditor

Bluenext obchoduje s emisiami

22.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Transatlantická burza NYSE Euronext a francúzska štátna banka Caisse des Depots otvorili v utorok obchodovanie s kvótami na emisie oxidu uhličitého (CO2) na burze s názvom Bluenext. Obchodovanie s emisnými kvótami umožňuje spoločnostiam alebo iným skupinám kupovať alebo predávať kvóty CO2, prideľované vládami, podľa toho, či ich využijú, alebo nie. Bluenext plánuje otvoriť aj obchodovanie s tzv. emisnými úvermi, ktoré spoločnosti získajú vďaka projektom na redukciu emisií CO2, hneď ako projekty schváli orgán Organizácie spojených národov (OSN).
NYSE Euronext drží v emisnej burze 60-percentý podiel a francúzska banka vlastní zvyšok. Vlastníci Bluenextu plánujú rozšíriť obchodovanie s emisnými kvótami aj mimo Európy, najmä do Severnej Ameriky a Ázie. Obchodovanie s emisnými kvótami je jedným zo základných mechanizmov Kjótskeho protokolu, ktorého cieľom je redukovať emisie CO2 vo svete pomocou ekonomických nástrojov. Podľa bostonskej výskumnej firmy Celent môže objem obchodov s oxidom uhličitým do roku 2012 dosiahnuť až 40 mld. eur, čo by bol takmer dvojnásobok v porovnaní s rokom 2006.
O začatí obchodovania s emisnými kvótami uvažujú aj ostatní prevádzkovatelia búrz vo svete, vrátane najväčšieho trhu s derivátmi CME Group alebo vlastníka New York Mercantile Exchange, spoločnosti Nymex Holdings.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 07:01