StoryEditor

Rato: Kríza spomalí svetovú ekonomiku

09.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Problémy na úverovom trhu predstavujú podľa odchádzajúceho šéfa Medzinárodného menového fondu Rodriga Rata "serióznu" krízu, ktorá spomalí rast svetovej ekonomiky.
Úverová kríza podľa Rata donúti vlády na celom svete, aby výrazne zmenili svoje rozpočtové plány. "Politici si nemôžu myslieť, že tieto problémy zostanú na stole bankárov. Problémy sa objavia v reálnom sektore, v rozpočtoch -- toto musíme povedať ľuďom." Kríza na úverovom trhu sa ešte neskončila a podľa Rata bude trvať niekoľko mesiacov, kým sa likvidita a dostupnosť úverov dostanú na bežnejšiu úroveň. Aj keď už nebude pokračovať s rovnakou intenzitou a rozsahom, pravdepodobne sa úplne skončí až niekedy začiatkom budúceho roka.
Keďže kríza sa objavila na finančných trhoch "najsofistikovanejších" ekonomík, jej dôsledky najskôr pocítia Spojené štáty a do istej miery aj Európa a Japonsko. "Rast americkej ekonomiky sa spomaľuje. Rast v Európe bol pomalší už predtým a v Japonsku tiež -- aj keď v Japonsku zrejme stále zostane nad svojím potenciálom," povedal Rato. Ohradil sa proti tvrdeniu, že rozvojového sveta sa problémy amerického hypotekárneho trhu netýkajú. "Každý pocíti dôsledky."
Rato nepopiera, že mnohé veľké rozvíjajúce sa trhy zažívajú obdobie vysokého rastu. Pripomenul však, že to, "do akej miery si zachovajú tento rastový impulz, bude závisieť od toho, dokedy bude trvať spomalenie americkej a európskej ekonomiky". Upozornil na to, že na rýchlo sa rozvíjajúce ekonomiky s vysokým deficitom platobnej bilancie môže mať zmena dostupnosti a cien úverov väčší negatívny vplyv ako na tie, ktoré sa nachádzajú vo "vyváženejšej situácii".
Rato tiež tvrdí, že americký dolár je v súčasnosti podhodnotený. Dolár prudko klesol oproti euru a ďalším menám s plávajúcim výmenným kurzom kvôli hypotekárnej kríze v USA a následnému zníženiu úrokových sadzieb. Dolárový index, ktorý je mierou hodnoty americkej meny ku košu šiestich hlavných mien, klesol v minulom týždni na rekordné minimum. Počas minulého týždňa padol na rekordné minimum aj kurz dolára oproti euru.
Šéf MMF považuje obavy týkajúce sa kurzu dolára k euru za súčasť komplexnejšieho pohybu. Ten sa týka napríklad čínskeho jüanu, keďže čínska mena je viazaná na dolár, a teda s poklesom dolára sa oslabuje aj ona. Rato povedal, že nezávisle od hodnoty dolára je v záujme Číny, aby prijala flexibilnejší výmenný kurz, čo by prospelo jej hospodárstvu. Zvýšenie flexibility jüanu by pomohlo aj susedným ekonomikám, keďže mnohé z rýchlo sa rozvíjajúcich ekonomík, predovšetkým v Ázii, sa obávajú zhodnotenia vlastnej meny oproti doláru, pretože by sa stali vzhľadom na Čínu nekonkurencieschopné.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 03:53