StoryEditor

Zásoby striebra klesajú, ceny pôjdu hore

13.11.2006, 23:00
Investíciou budúcnosti by mohlo byť striebro. Jeho množstvo vo svete výrazne klesá, čo by malo tlačiť na rast cien. V priebehu piatich rokov by mohlo dôjsť de facto k vyčerpaniu zásob vyťaženého striebra.

Investíciou budúcnosti by mohlo byť striebro. Jeho množstvo vo svete výrazne klesá, čo by malo tlačiť na rast cien. "Zásoby striebra, ktoré držia vlády, sa postupne zužujú. Zatiaľ čo v minulom storočí iba v Spojených štátoch rezervy tvorili štyri miliardy trojských uncí (31,103 g), dnes sa celosvetové zásoby odhadujú na 400 - 800 miliónov uncí. V priebehu piatich rokov by tak mohlo dôjsť de facto k vyčerpaniu zásob vyťaženého striebra," upozorňuje analytik spoločnosti Colosseum Štěpán Pírko.
Ceny by mali ísť nahor
Rast cien badať už v posledných týždňoch. Len od 3. októbra decembrový kontrakt zdražel o 19 %. Zatiaľ čo pred rokom stála unca osem dolárov, dnes sa pohybuje medzi 12 a 13 dolármi. "Nedávny pokles bol iba technickou korekciou a cena bude v nasledujúcich mesiacoch opäť rásť. Slabí investori trh opustili, krátkodobí vybrali zisky a teraz je trh znovu v situácii, keď svoje pozície držia pevní dlhodobí investori, ktorí len tak predávať nebudú," myslí si Pírko. "Očakávame, že celý sektor drahých kovov bude do konca tohto roka a na začiatku budúceho opäť žiariť a striebro by malo byť jeho ťahúňom," odhaduje. "Striebro má potenciál na to, aby sa jeho cena opäť vyšvihla cez májových 15 USD za uncu, čo predstavovalo 25-ročné maximum. Na trhoch s komoditami však striebro vyžaduje vysoký margin (vklad potrebný na realizáciu špekulácie - 6000 dolárov) a veľkorysú stratégiu. Je to divoký trh s výraznými dennými pohybmi, vhodný pre hráčov s väčšími finančnými možnosťami," dopĺňa analytik Fimex Capital Marcel Vlna.
Investičný dopyt narastá
Trh so striebrom tak má značný potenciál. "Nie je prehnané tvrdiť, že trh striebra momentálne poskytuje príležitosti, ktoré sa vyskytnú raz za život," tvrdí Pírko. Túto príležitosť vycítili aj veľké investičné skupiny a fondy, ktoré majú drahé kovy v hľadáčiku. Investičné a špekulatívne nákupy sa stávajú dominantným faktorom vplývajúcim na cenu. Keďže veľkosť trhov s drahými kovmi je neporovnateľne menšia ako akciových a dlhopisových trhov, aj malý presun z cenných papierov do kovov spôsobuje enormný rast ich cien. Obchodníci s drahými kovmi sledujú aj ceny ropy a kurz amerického dolára. Keďže v prípade čierneho zlata sa s príchodom zimy očakáva zdražovanie, drahšia ropa by mala so sebou potiahnuť aj ceny kovov. Druhým silným faktorom je dolár. Ekonómovia očakávajú jeho oslabovanie, čo by malo podporiť aj ceny drahých kovov. Platí totiž, slabý dolár = silné zlato a ostatné kovy.
Zdražovanie striebra je vyústením dlhodobej nerovnováhy na trhu, ktorú spôsobili faktory na strane ponuky aj dopytu. Spotreba striebra je dlhodobo vyššia, než je svet schopný vyťažiť. Od roku 1982 sa dopyt zvyšoval v priemere o 4,5 % rýchlejšie než sa všeobecne očakávalo. Ponuka pritom rástla iba 2,4-percentným tempom. Keďže takmer tri štvrtiny sa ťažia len ako vedľajší produkt, je skoro nemožné objem výrazne meniť bez toho, aby nedošlo k nadprodukcii medi, olova či zinku. Veľkosť ťažby je výrazne neelastická, takže ani dramatický rast ceny výrazne nezvýši jeho ponuku. Rovnako sa správa aj ponuka. "Pomer zásob a spotreby klesol pod jeden rok, a to je hlavný dôvod, prečo sa cena tohto kovu od septembra 2005 zvýšila o neuveriteľných 90 %," konštatuje Vlna.
Najväčší hlad po šperkoch je v Ázii
Striebro sa v priemysle využíva v tisíckach výrobkov, v každom však iba v malom množstve. To znamená, že jeho spotrebitelia by rast cien nemali pocítiť. "V priemysle sa striebro používa pri výrobe takých produktov, kde "1 gram striebra" neovplyvní konečnú cenu produktu. Nech už stojí unca 8 alebo 15 dolárov. Jednoducho - je to malá časť konečnej ceny elektroniky, dekoratívnych materiálov, fotoaparátov, filmov alebo kuchynského riadu," vysvetľuje Vlna. Striebro sa tradične využívalo vo fotografickom priemysle. Objavili sa obavy, že kvôli rozvoju digitálnych fotoaparátov klesne dopyt po striebre, čo sa premietne do prebytku zásob na trhu a poklese cien. "Zo štatistík síce vyplýva určitý pokles dopytu z fotografického priemyslu, treba však doplniť, že veľkú časť striebra toto odvetvie získava z recyklácie už použitých materiálov. Celkový vplyv na trh je tak veľmi obmedzený," tvrdí Pírko.
Zatiaľ čo fotografický priemysel sa so striebrom pomaly lúči, záujem o striebro ako šperk neutícha, skôr naopak. Dopyt po drahých kovoch u klenotníkov v závere roka tradične stúpa. Šperkári sa pred koncoročnými sviatkami v západnom svete, indickej sezóne svadieb a oslavám čínskeho Nového roku, predzásobujú. Spomedzi štátov dominuje India a Čína, kde je tradícia investovania do drahých kovov veľmi silná. Navyše tým, že ekonomiky oboch krajín výrazne rastú, ľudia si môžu dovoliť kúpiť viac šperkov, čo zvyšuje dopyt po nich.

Celosvetová ponuka striebra sa pohybuje okolo 912 miliónov trojských uncí. Približne dve tretiny z toho pripadli na primárnu produkciu, zvyšok tvorí recykling. Z hľadiska spotreby zohráva najväčšiu rolu priemysel, kam smerovalo 409 miliónov uncí. Na šperky putovalo 250 miliónov uncí a 156 miliónov uncí požadoval fotografický priemysel. Na výrobu platidiel použili mincovne 41 miliónov uncí, kým 47,6 mil. trojských uncí našlo uplatnenie ako investičný prostriedok.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 12:01