StoryEditor

Slovinci majú za sebou poslednú formalitu na ceste za eurom

12.07.2006, 00:00

Slovinsku už nič nebráni v tom, aby 1. januára budúceho roku začalo používať jednotnú európsku menu. Má už za sebou aj poslednú formalitu, ktorú včera v Bruseli schválili európski ministri financií. Zároveň stanovili výmenný kurz na 239,64 slovinského toliara za jedno euro. Pre dva milióny Slovincov sa tak od nového roku začne éra eura a novú menu začnú používať ako prví spomedzi nových členov únie.
O tom, že sa Slovinsko stane trinástou krajinou eurozóny už skôr rozhodla Európska komisia a minulý mesiac ho odporučili šéfovia vlád EÚ. Jeho cesta za novou menou sa zdá byť jednoduchá a je ukážkovým príkladom pre ostatné štáty, ktoré smerujú do eurozóny.
"Na Slovinsku je vidieť, ako sa vypláca dlhodobá príprava a najmä koordinácia vlády s centrálnou bankou. Zvládli to bez akýchkoľvek domácich problémov a vypätej diskusie," konštatuje štátny tajomník českého ministra financií Tomáš Prouza.
Krajina s prehľadom splnila všetky maastrichtské kritériá a poradila si aj s najväčším strašiakom -- infláciou. Na rozdiel napríklad od Litvy, ktorá sa uchádzala o zaradenie medzi krajiny s eurom. Viľňus pohorel práve na vyššom raste cien, ako povoľujú kritériá. To odštartovalo diskusiu o prísnosti posudzovania kritérií. "My sami sme úplne na začiatku príprav vstupu do eurozóny otvorili túto diskusiu.
Vtedy nás však nikto nepodporil a teraz už podľa mňa nie je správne meniť pravidlá uprostred hry. Krajiny by ich mali prijať a pripraviť sa na ne tak, ako ich Komisia interpretuje teraz," povedal pre HN slovinský minister financií Andrej Bajuk. Nevidí reálne, že by sa tieto pravidlá zmenili ešte pre terajších kandidátov na vstup do eurozóny - či už Litvu,Estónsko alebo aj Slovensko a Poľsko.
Ľubľana sa chce vyvarovať znužitia zavedenia novej meny na zdražovanie. Chce preto bojovať proti nadmernému zvyšovaniu cien. Vláda tým reaguje na zlé skúsenosti v starých členských krajinách. Ochrancovia spotrebiteľov budú spolupracovať so štatistickým úradom a preverovať určité tovarové koše. Mená vinníkov sa majú zverejňovať v médiách.
Najbližšími kandidátmi na čakacej listine na euro sú Estónsko, Malta a Cyprus, ktoré chcú spoločnú európsku menu zaviesť od 1. januára 2008. Slovensko chce vstúpiť do euroklubu začiatkom roka 2009, Česko a Maďarsko sa usilujú o rok 2010, aj keď v prípade našich južných susedov to znie viac ako želanie než realita. Všetky nové členské štáty Európskej únie sa zmluvne zaviazali, že zavedú euro, keď budú spĺňať kritériá stability a budú najmenej dva roky v takzvanej čakárni na euro -- mechanizme výmenných kurzov. Slovensko je v ňom od novembra minulého roka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 20:12