StoryEditor

Bratislavskú burzu by mala podľa Mikloša prevziať burza z regiónu

06.04.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Pre rozvoj slabého kapitálového trhu na Slovensku by bola podľa ministra financií Ivana Mikloša najvýhodnejšia privatizácia Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB) inou burzou z niektorej z okolitých krajín. Vytvorila by sa tým podľa neho širšia regionálna burza. "To je zatiaľ jediná šanca. Trh je v súčasnosti naozaj globálny a konkurovať v rámci neho veľkým fungujúcim burzám je absolútne nereálne," konštatoval minister.
To, že pre slovenský kapitálový trh je hlavným problémom veľkosť trhu, sa podľa Mikloša čiastočne preukázalo aj tým, že situácia sa nezlepšila ani po upravení legislatívy a pravidiel pôsobenia na trhu. "Hlavná prekážka teda nespočíva v tom, že by boli zlé zákony alebo regulácia," konštatoval. Na nízku aktivitu na kapitálovom trhu však podľa ministra pravdepodobne negatívne vplývajú aj zlé skúsenosti z kupónovej privatizácie a jej dôsledky či skutočnosť, že v okolitých krajinách sú trhy väčšie. "Dôvod môže spočívať aj v tom, že štandardné financovanie cez bankové produkty sa tak výrazne zvýhodnilo, že dopyt po voľných zdrojoch bol dostatočne saturovaný týmito produktmi," dodal minister.
Rastový impulz pre kapitálový trh na Slovensku sa očakáva aj od dôchodkových správcovských spoločností, ktoré by podľa platnej legislatívy mali časť dôchodkových úspor investovať na domácom finančnom trhu. Prínos dôchodkovej reformy pre kapitálový trh je však podľa Mikloša predčasné hodnotiť, keďže reforma sa naplno rozbehla iba v minulom roku. "Za minulý rok bolo v dôchodkových fondoch deväť miliárd korún, celý systém iba štartuje. Určite dôchodková reforma prispeje k rozvoju kapitálového trhu, predovšetkým ak sa tam dostanú niektoré akcie napríklad prirodzených monopolov, čo je v budúcnosti možné. Takéto efekty sa však nedajú očakávať prvý alebo druhý rok po spustení dôchodkovej reformy," doplnil štátny tajomník rezortu financií Vladimír Tvaroška.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 14:54