StoryEditor

Dôveru získal aj forint

09.10.2006, 00:00
Očakávania domácich a zahraničných analytikov v súvislosti s pokračovaním politiky reforiem v Maďarsku sa posilnili po tom, čo parlament v Budapešti potvrdil bezpečnou väčšinou hlasov dôveru vláde Ferenca Gyurcsánya.

Očakávania domácich a zahraničných analytikov v súvislosti s pokračovaním politiky reforiem v Maďarsku sa posilnili po tom, čo parlament v Budapešti na mimoriadnom piatkovom rokovaní potvrdil bezpečnou väčšinou hlasov dôveru vláde Ferenca Gyurcsánya. Zatiaľ čo obchodovanie na miestnej burze cenných papierov na výsledok verejného hlasovania poslancov nereagovalo, vývoj kurzu domácej meny oproti euru, naopak, reagoval vzápätí pozitívne v podobe jej značného posilnenia.
Priaznivý zvrat
"Trh sa uvoľnil od mierneho rizika v dôsledku toho, že vláda dostala dôveru," reagoval analytik ING Bank János Kocsi. Výsledok hlasovania však bolo možné predpokladať už vopred. Po vyslovení dôvery vláde, a tým aj pokračovaniu jej programu na ozdravenie ekonomiky, v piatok popoludní dosiahol kurz maďarskej meny oproti euru 272,20 a neskôr dokonca 271,60 forintu. Hlavný index BUX na Burze cenných papierov v Budapešti v posledný obchodný deň uplynulého týždňa stúpol iba o 0,28 %. Dosiaľ na burze prevládalo vyčkávanie vývoja situácie okolo vlády. V tomto týždni by sa malo obchodovanie zaktivizovať.
Nepotvrdené hrozby
Hodnota domácej meny sa prakticky vyrovnala so stavom pred troma týždňami, keď v Budapešti prepukli veľké protivládne protesty sprevádzané násilnosťami v uliciach po zverejnení škandálnej nahrávky vystúpenia premiéra. Zatiaľ sa teda nepotvrdili hrozby populistického vodcu opozičného FIDESZ-u Viktora Orbána, že kurz forintu sa prepadne, ak Gyurcsány zostane na čele vlády. Väčšina ekonómov si napokon myslí pravý opak, podobne ako v prípade perspektív realizácie vládneho programu reforiem. Už aj sám vodca opozície pripúšťa nevyhnutnosť prísnych úsporných opatrení, pred demonštrantmi ich však rázne kritizuje ako ožobračovanie ľudí a viní z toho premiéra a vládu.
Na posilnenie forintu nemalo vplyv ani to, že opozícia začala vzápätí po odhlasovaní dôvery vláde a premiérovi sériu masových protivládnych demonštrácií s cieľom prinútiť Gyurcsánya, aby predsa len odstúpil v dôsledku straty dôveryhodnosti u väčšiny voličov. Ako aj kvôli škandálu s nahrávkou jeho vystúpenia, kde priznal, že socialisti a jeho prvá vláda v záujme zachovania moci sústavne klamali o reálnom stave ekonomiky a budúcich reštriktívnych opatreniach.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 23:38