StoryEditor

Jazdíme lacnejšie

16.01.2007, 23:00
Motoristom sa opäť dýcha lepšie. Odvčera sú priemerné ceny benzínu a nafty nižšie o 70 halierov. Ide o tretie zníženie v tomto roku. Oproti koncu minulého roka tak benzín tankujeme o 1,6 a naftu dokonca o 2,5 koruny lacnejšie.

Motoristom sa opäť dýcha lepšie. Odvčera sú priemerné ceny benzínu a nafty nižšie o 70 halierov. Ide o tretie zníženie v tomto roku.
Usporíme viac
Oproti koncu minulého roka tak benzín tankujeme o 1,6 a naftu dokonca o 2,5 koruny lacnejšie. Vodič, ktorého automobil má 50-litrovú nádrž, tak pri úplnom natankovaní ušetrí na benzíne 80 korún, pri naftovom motore až 125 korún. V porovnaní s rekordmi minulého leta, keď boli pohonné látky drahšie o osem korún, je úspora na plnú nádrž asi 400 korún. Potešiteľnou správou pre motoristov je, že ceny benzínu a nafty by nemali v tomto roku dosiahnuť minuloročné rekordy.
Pozitívne faktory
Pokles ceny benzínu je výsledkom viacerých, pre motoristov priaznivých faktorov. Výnimočné teplé "zimné" počasie zažíva nielen Slovensko, ale aj Spojené štáty, ktoré sú najväčším spotrebiteľom ropných produktov. Preto rastú ich zásoby a dopyt sa znižuje. "Tempo rastu spotreby je nižšie ako v minulých rokoch. Spomaľuje sa ekonomický rast USA, čo má vplyv aj na spomalenie Európy a Číny ako najväčších obchodných partnerov krajiny," vysvetľuje hlavný ekonóm rafinérie Slovnaft Marek Senkovič. Posilnenie koruny oproti doláru, s ktorým sa ropa obchoduje, je ďalším dôvodom nižšej ceny.
Menej špekulantov
Okrem reálneho obchodovania s ropou a jej produktmi jej cenu ovplyvňujú aj hráči obchodujúci s derivátmi odvodenými od ceny čierneho zlata. Po prudkom poklese sa však zdá, že špekulatívny kapitál sa z trhu sťahuje. "Niektorí investori stavajúci na rast hodnoty ropy utrpeli obrovské straty a neveria, že sa ceny odrazia a stúpnu," myslí si Senkovič.
OPEC nepresvedčil
Obchodníkov s ropou príliš neznervóznil ani spor medzi Bieloruskom a Ruskom zo začiatku roka, ktorý vyústil do zastavenia dodávok ropy cez ropovod Družba do časti Európy vrátane Slovenska. Cena suroviny vtedy dokonca klesla na 18-mesačné minimum. Ako pravdivé sa ukázali predpoklady, že ekonomické dôvody prinútia obe strany čo najskôr krízu vyriešiť. Po vyše dvoch dňoch boli dodávky obnovené.
Znižovanie ceny ropy neteší krajiny vyvážajúce ropu združené v karteli OPEC, ktorých zisky sa zmenšujú. Ešte v minulom roku mali znížiť dennú ťažbu o 1,2 milióna barelov (159 litrov), ako ukázali analýzy, skutočné zníženie bolo polovičné. Od februára by sa malo pristúpiť k ďalšiemu zníženiu. Trhy však kartelu veľmi neveria ani napriek výzvam Venezuely a Iránu na obmedzenie ťažby.
Včera sa ropa k 52 dolárom za barel po vyhlásení saudskoarabského ministra ropného priemyslu Aliho al-Naimiho, že zatiaľ nie je dôvod zvolávať naliehavé zasadnutie kartelu, ktoré by sa malo zaoberať ďalším znižovaním ťažby.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 12:32