StoryEditor

Nezmenené úroky v Británii

09.09.2005, 00:00
Rada pre menovú politiku (MPC), ktorá rozhoduje o nastavení kľúčovej úrokovej sadzby britskej centrálnej banky The Bank of England (BoE), na svojom dvojdňovom zasadnutí rozhodla o ponechaní platnej sadzby na úrovni 4,5 %. K rozhodnutiu nebolo vydané žiadne stanovisko.

Rada pre menovú politiku (MPC), ktorá rozhoduje o nastavení kľúčovej úrokovej sadzby britskej centrálnej banky The Bank of England (BoE), na svojom dvojdňovom zasadnutí rozhodla o ponechaní platnej sadzby na úrovni 4,5 %. K rozhodnutiu nebolo vydané žiadne stanovisko. Podrobnosti zo zasadnutia prinesie záznam z rokovania, ktorý zverejnia 21. septembra. Na predchádzajúcom augustovom zasadnutí pritom strážca menovej politiky naplnil zhruba dvojmesačné očakávania analytikov a znížil úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov z 4,75 na 4,5 %. Išlo o prvé uvoľnenie menovej politiky od 10. júla 2003, keď BoE redukovala sadzbu z 3,75 na 3,5 %. Úroková sadzba bola na úrovni 4,75 presne rok, pričom išlo o najvyššiu základnú sadzbu od septembra 2001.
Všetkých 33 ekonómov oslovených agentúrou AFX, zodpovednou za finančné spravodajstvo AFP, počítalo s ponechaním repo sadzby na úrovni 4,5 %. Očakávania analytikov vychádzali zo záznamu o hlasovaní Rady pre menovú politiku (MPC) z jej predchádzajúceho augustového zasadnutia. Redukcia úrokov totiž vtedy prešla v deväťčlennom pléne iba väčšinou jedného hlasu a guvernér centrálnej banky Mervyn King si tak od médií vyslúžil neslávny titul prvého guvernéra v histórii BoE, ktorého prehlasovali v jeho vlastnej svätyni. Za ponechanie sadzieb na úrovni 4,75 % sa vtedy postavili ľudia z čela centrálnej banky -- guvernér Mervyn King a obaja viceguvernéri Rachel Lomaxová a Sir Andrew Large, ku ktorým sa pridal výkonný riaditeľ Paul Tucker. V deväťčlennej rade ich však prehlasovala päťčlenná väčšina tvorená Charlesom Beanom, Kate Barkerovou, Richardom Lambertom, Stephenom Nickellom a novým členom MPC Davidom Waltonom.
Najbližšie zasadnutie MPC bude 5. a 6. októbra. Súdiac podľa augustovej kvartálne aktualizovanej hodnotiacej správy o inflácii (tzv. inflačný výhľad) by úroky v tomto roku už nemali klesnúť. Ako napísala Bank of England, inflácia by v dvojročnom horizonte mala prestreliť inflačný cieľ dvoch percent, čo banka vydedukovala podľa pohybov na futuritnom trhu, ktorý sa snaží predvídať kroky BoE. Rast HDP, ktorý asi tento rok nedosiahne očakávanú výšku 2 %, by sa mal podľa inflačného výhľadu BoE odraziť z 12-ročného minima, na ktoré sa dostal v druhom štvrťroku.
Kurz libry oproti doláru sa včera hodinu po oznámení rozhodnutia MPC nachádzal presne na otváracej úrovni, teda na 1,8363 USD/GBP. Aj oproti euru bol kurz v rovnakom čase na dennej báze takmer na nezmenenej úrovni. Spoločná európska mena stála 67,6 pence.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 06:29