StoryEditor

Ropa má vplyv aj na cenu kukurice

22.01.2007, 23:00
Ak klesá cena ropy, motoristi sa tešia, že motorové palivá budú lacnejšie. Hodnota tejto vzácnej suroviny však nemá vplyv iba na to, za koľko tankujeme benzín či naftu.

Ak klesá cena ropy, motoristi sa tešia, že motorové palivá budú lacnejšie. Hodnota tejto vzácnej suroviny však nemá vplyv iba na to, za koľko tankujeme benzín či naftu. Ropa ovplyvňuje komoditné a akciové trhy, ale aj výkonnosť domácej či globálnej ekonomiky. Samozrejme, že okrem ropy majú na trhy a ekonomiky vplyv desiatky ďalších faktorov, čierne zlato však medzi nimi má svoje dôležité postavenie.
Ropa súvisí "so všetkým"
V prvom rade najväčší vplyv ceny čierneho zlata spočíva v dosahu na svetové hospodárstvo. Vyššie ceny energií znamenajú pre podniky vyššie náklady na vstupy, a tým aj nižšie zisky. Nižšie zisky znamenajú nižšie odvedené dane do štátneho rozpočtu. "Vysoké ceny tejto suroviny môžu priviesť hospodárstvo do vážnych problémov a vyvolať kruté recesie. Stačí si spomenúť na ropné krízy v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Na druhej strane ekonomiky viac prosperujú v časoch nízkych cien tejto komodity," hovorí analytik spoločnosti FIMEX Capital Michal Májek.
Ropa má vplyv na makroekonomické údaje a môže čiastočne ovplyvniť aj obchodovanie s menami. Zvyšujúce sa ceny ropy prinášajú hrozbu inflácie, pretože stúpa cena energií. Práve riadenie a kontrola inflácie sú jednými z hlavných cieľov politík centrálnych bánk. Na spomalenie inflácie sa ako brzda spotreby môže použiť zvýšenie úrokových sadzieb. Nárast sadzieb zase zatraktívňuje menu, čo môže spevniť jej kurz.
Komodity idú spolu
"Všeobecne sa ceny energií väčšinou pohybujú rovnakým smerom, pretože ich ovplyvňujú rovnaké podmienky, ako je napríklad počasie. Aj drahé kovy ako zlato, striebro, platina či paládium tiež veľmi často kopírujú vývoj ceny ropy. Ide o to, že ak rastú energie, investori nakupujú drahé kovy, najmä zlato, ako poistku proti inflácii," hovorí Josef Novotný, analytik českej spoločnosti Colosseum. Nie je potom náhoda, že rekordná cena zlata 850 dolárov za trojskú uncu sa dosiahla práve v čase druhej ropnej krízy.
So súčasnou zvyšujúcou sa popularitou alternatívnych palív rastie dosah vývoja cien ropy na komodity, ako sú cukor alebo kukurica. Tieto plodiny sa využívajú pri výrobe etanolu, ktorý sa v súčasnosti používa v kombinácii s benzínom. Najviac je etanol rozšírený v Brazílii, kde ho benzín obsahuje minimálne 20 percent. V súvislosti s narastajúcim objemom produkcie tohto priemyslu sa počíta, že v budúcnosti by mohol etanol vo veľkej miere nahradiť používanie benzínu. Preto sa cena ropy odráža aj na cenách kukurice a cukru. Pri znižujúcich sa cenách ropy dochádza k oslabeniu záujmu o etanol, a to tlačí na pokles ceny kukurice a cukru.
Vplyv na akcie
Vývoj cien ropy ovplyvňuje predovšetkým ťažobné a energetické spoločnosti, ako je Exxon Mobil, BP či Total, a tiež rafinérie spracúvajúce túto komoditu. Akcie týchto podnikov pozitívne ovplyvňujú rastúce a negatívne klesajúce ceny ropy. Opačný vzťah k cene suroviny majú prepravné spoločnosti, ktorým rast čierneho zlata spôsobuje nárast nákladov. Klesajúca cena čierneho zlata môže podporiť záujem kúpiť si motorové vozidlo, ktorý sa môže odraziť na očakávaných ziskoch automobiliek. Vyššie zisky lákajú viac investorov, a tak rastie aj záujem o akcie výrobcov automobilov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 16:11