Adrian Polóny
StoryEditor

Adrian Polóny: Obyvatelia BBSK boli oklamaní. Náš kraj je 5 rokov v rukách amatérov

09.09.2022, 00:00

Narodil sa 18. júla 1974 v Banskej Bystrici. Je absolventom Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov v odbore politológia na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, ale aj Právnickej fakulty UMB v Banskej Bystrici. SAD Zvolen riadi vyše 20 rokov a dáva prácu 1 250 zamestnancom. So svojou manželkou Katkou a deťmi trvalo žije v Banskej Bystrici.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja?

Mojím cieľom je vymeniť amatérov, ktorí oklamali svojich voličov vzhľadom na fakt, že za predsedu VÚC zvolili Jána Luntera, ale kraj riadil bez volebného mandátu Ondrej Lunter. Občania boli v podstate oklamaní a náš kraj je päť rokov v rukách amatérov. Ide o jednoznačné rodinkárstvo. Verím, že sa to odzrkadlí vo volebnom výsledku. Stredoslováci si zaslúžia skutočnú zmenu a to zmenu k lepšiemu.

Viete vyčísliť, koľko stálo kraj rozhodnutie Lunterovcov?

Neschopnosť Ondreja Luntera ml. stála náš kraj desiatky a možno aj stovky miliónov eur. Kvôli nemu sme najhorší spomedzi všetkých krajov na Slovensku v úspešnosti svojich žiadosti o eurofondy. Zatiaľ som predložil dôkaz, ako kraj kvôli Lunterovi mladšiemu prišiel o 20 miliónov eur, ale postupne dokážem, že ide o oveľa viac miliónov eur. Ďalším príkladom je spor s SAD Zvolen. Len na ňom pripravil kraj už minimálne o 4,5 mil. eur. Tieto milióny totiž zaplatil právnikom napriek tomu, že prehrali. Verím, že keď vyhráme a otvoríme všetky kapitoly na VÚC, tak zistíme, aké veľké škody Lunterovci napáchali v našom kraji. Jednoduchý systém je, že buď to má hlavu a pätu, alebo nie. Za nevydarenú robotu sa budú musieť peniaze kraju a občanom vrátiť. A ten, kto ich vyplatil, ich bude musieť vrátiť.

Pri oznámení svojej kandidatúry ste povedali, že za prácu sú inak hodnotení obyvatelia Bratislavy v porovnaní s Banskou Bystricou a že rozdiel medzi týmito dvomi metropolami nie je 200 km, ale skutočný rozdiel je 524 eur. Veríte, že sa dá dobehnúť tento platový rozdiel?

V našej firme máme prehľad, koľko peňazí zarobí vodič v Bratislave a v Banskej Bystrici, tam nie sú veľké rozdiely. Situácia je však rozdielna v iných povolaniach. Doba nás naučí, že sa to zmení a stredoslováci nebudú musieť už viac odchádzať za lepším platom do Bratislavy. Riešenie je jednoduché. Treba podporiť priemysel ako taký, podporiť agrosektor a v prvom rade  musíme nevyhnutne vyriešiť dopravné tepny. Máme trinásť okresov a len cez 4 z nich ide rýchlostná cesta. Nie je to ani len diaľnica. Musíme nevyhnutne a okamžite začať budovať južnú R7, prepoje cez Kremnicu na Mrtin, zo Slovenskej lupče cez Hiadeľské sedlo na sever ku Korytnici a ďalej do Ružomberka. Komplexne prebudovať celú cestnú sieť od Zvolena na juh do Krupiny a Veľkého Krtíša a dotiahnuť už započatú výstavbu R1 a dostavať ju celú od Zvolena cez Lučenec, Rimavsku Sobotu až na Tornaľu. Taktiež treba naprojektovať a okamžite začať riešiť cestu z Brezna cez Tisovec Revúcu až po Jelšavu a tam dole s napojením na R1. Patríme medzi kraje s najhoršou cestnou infraštruktúrov a výsledkom je potom aj nízka životná úroveň.

 

www.adrianpolony.eu

 

Autor kandiduje na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
10. máj 2024 12:27