Architektúra má byť otvorená ľuďom, hovoria autori Nového IstropolisuImmocap
StoryEditor

Architektúra má byť otvorená ľuďom, hovoria autori Nového Istropolisu

16.02.2021, 23:00
Bratislavský Dom odborov čaká vzrušujúce obdobie. Celé roky zanedbávané územie sa má premeniť na vitálnu štvrť s novými verejnými priestormi, občianskou vybavenosťou, zeleňou a dominantou v podobe moderného kultúrno-kongresového centra. Tejto neľahkej úlohy sa zhostilo renomované holandské štúdio KCAP, ktoré zvíťazilo v medzinárodnej architektonickej súťaži práve vďaka svojej vízii udržateľného mestského centra.

Štúdio KCAP je celosvetovou špičkou v urbanizme. Nový Istropolis je ich premiérou na Slovensku, no vo svete majú za sebou viac ako 30-ročnú históriu úspešných realizácií.  Ich projekty v Hamburgu, Londýne či Rotterdame si holandské štúdio získalo reputáciu majstrov vo vytváraní verejných priestorov, ktoré mestám a štvrtiam dokážu vdýchnuť nový a pritom autentický život s ohľadom na ich históriu a ľudskú mierku. To chcú priniesť aj do Bratislavy v Novom Istropolise.

V Novom Istropolise sa zamerali najmä na to, aby budovy komunikovali s okolím a nadväzovali na mestskú štruktúru. Výsledkom sú funkčné, vzdušné a svetlé projekty, ktoré sú ideálne pre rozvíjanie komunitného života.

Architektúra má byť otvorená ľuďom, hovoria autori Nového Istropolisu Architektúra má byť otvorená ľuďom, hovoria autori Nového Istropolisu Immocap

Jeroen Dirckx

“Vždy hľadáme flexibilné riešenia, ktoré obstoja v skúške času a prispôsobia sa budúcim potrebám a využitiu. Hľadáme riešenia, aby naše budovy zanechali čo najmenšiu ekologickú stopu a, ak je to možné, boli energeticky sebestačné. Je to architektúra, ktorá pracuje pre ľudí, ktorí ju používajú a obohacuje zážitok z mestského života,” hovorí Jeroen Dirckx, partner v architektonickom štúdiu KCAP, ktoré navrhlo novú podobu Nového Istropolisu pre súčasného majiteľa Istropolisu, spoločnosť Immocap.

Kto sú architekti z KCAP

Holandské štúdio KCAP je známe renomovanými projektmi v Európe a Ázii, vrátane najznámejších projektov, v ktorých prispeli k transformácii centra Rotterdamu, vybudovali štvrť HafenCity v Hamburgu a skultivovali územie so stanicu Europaallee v Zürichu. Pre Brusel v projekte NEO transformovali bývalý výstavný areál EXPO s národným štadiónom a Atomiom a v Londýne vytvorili novú mestskú štvrť London Legacy Framework prestavbou Olympijskeho parku po hrách v roku 2012. Okrem množstva realizácii v ďalších európskych mestách, ich urbanistické a architektonické projekty možno nájsť aj v Rusku a veľkých ázijských mestách ako Peking, Šanghaj, Shenzhen, či juhokórejský Soul.

Architektúra má byť otvorená ľuďom, hovoria autori Nového Istropolisu Architektúra má byť otvorená ľuďom, hovoria autori Nového Istropolisu Immocap

HafenCity, Hamburg

Projekty KCAP získali množstvo ocenení, vrátane ULI 2013 Global Awards for Excellence (HafenCity, Hamburg), Waterfront Awards 2012 Honor Award (FredericiaC, Dánsko) a Move Realty Awards (Golden City, Petrohrad). Projekty ako HafenCity v Hamburgu a GWL Terrein v Amsterdame získali zlatý a strieborný certifikát TOD ako aj viacero prestížnych ocenení za ich udržateľnosť BREAAM Excellent a DGBN Gold.

Kees Christiaanse, zakladateľ a partner v KCAP získal niekoľko ocenení za celoživotný prínos ako RIBA International Fellowship 2016 za jeho osobný prínos architektúre, ARC17 Oeuvre Award za jeho nepretržité a inovatívne skvalitňovanie zastavaného prostredia a ULI Leadership Award 2018 za jeho odhodlanie a odvahu, s akými sa zasadil za rozvoj udržateľného urbanizmu a zlepšovanie kvality života v mestách v Nemecku.

Architekti chcú vytvoriť novú živú štvrť

Nový Istropolis je pre nás veľká výzva. Už súťaž bola náročná a bolo cítiť, že Immocap si urobil svoju domácu úlohu poctivo. Zadanie obsahovalo detailnú historickú analýzu priestoru, strategickú víziu budúceho projektu a súčasťou prípravného procesu boli aj podnetné pracovné workshopy s možnosťou bližšieho zoznámenia sa s komplexom Domu odborov a jeho okolím,“ približuje Jeroen Dirckx.

Architektúra má byť otvorená ľuďom, hovoria autori Nového Istropolisu Architektúra má byť otvorená ľuďom, hovoria autori Nového Istropolisu Immocap

Nový Istropolis

Architekti v návrhu štvrte vychádzali z genia loci celej lokality a z jestvujúcej výšky okolitej zástavby a vygradovali ju smerom k budúcej Filiálke. Srdcom a dominantou projektu bude kultúrno-kongresové centrum špičkovej úrovne, ktoré spolu s veľkorysým verejným priestorom tvorí základ novej vitálnej štvrte. V blízkosti centra bude hotel, ktorý zvýši atraktivitu a využiteľnosť kultúrno-kongresového centra pre návštevníkov aj organizátorov podujatí.

Popri kultúrno-kongresovom centre je veľkou pridanou hodnotou projektu otvorený parter (prízemie), kde budú reštaurácie, kaviarne, menšie obchody a služby. Na vnútornom mestskom námestí prevádzky prispievajú k dotvoreniu príjemnej atmosféry a na strane ulíc Vajnorskej a Škultétyho spolu s alejou zelene vytvoria živý mestský bulvár.  

Video: Ako bude vyzerať Trnavské mýto s Novým Istropolisom?

 Aby celé územie skutočne ožilo, súčasťou sú aj dva bytové domy, ktoré rodinám a mladým ľuďom ponúknu moderné komunitné bývanie. Ich umiestnenie nesie jasný rukopis vzdušnej holandskej architektúry. Obyvatelia budú môcť využívať komplexnú vybavenosť štvrte, a zároveň si zachovať určitú mieru intimity vďaka orientácii na pokojnejšiu Škultétyho ulicu alebo do vnútrobloku.

Tak ako dnešný Dom odborov, aj nová štvrť prinesie dve administratívne budovy; do územia Trnavského mýta dokonale zapadne výšková budova, ktorá bude orientovaná do Kukučínovej ulice a v budúcnosti má susediť s plánovanou Filiálkou a nízka budova na Vajnorskej ulici, ktorá splynie s okolitou zástavbou.

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
29. apríl 2024 14:20