StoryEditor

Nový Istropolis chce hlavnému mestu priniesť to, čo mu roky chýba

17.07.2020, 00:00
Inšpiratívny urbanizmus, kvalitný verejný priestor, dobré dopravné riešenie a kultúra sú hlavnými víziami projektu Nový Istropolis, ktorý predstavila spoločnosť Immocap. Nielen Trnavské mýto, ale Bratislava ako taká môže získať vytúžené kultúrno-spoločenské centrum.

Za návrhom jeho možnej novej podoby stojí holandské architektonické štúdio KCAP a ich partnerské štúdio Cityförster. Obe patria v urbanizme a architektúre k najlepším v Európe a majú bohaté skúsenosti s vytváraním verejných priestorov, ktoré zanedbaným mestám a štvrtiam vdýchnu nový a pritom autentický život. 

„Prvoradým cieľom v našich projektoch je urobiť z nefunkčných lokalít lepšie miesta na život. Pre Bratislavu a Trnavské mýto to znamená vytvoriť vitálnu štvrť, v ktorej sa bude spájať kultúrny a spoločenský život, kvalitné verejné priestory so širokým spektrom využitia, s priamym prepojením na živý parter a plochy zelene. Jednoducho príjemné mestské prostredie s diverzitou funkcií, vrátane obslužnosti a dopravnej dostupnosti, kde budú obyvatelia radi tráviť svoj voľný čas a kam sa budú opakovane vracať. To všetko v ideálnej rovnováhe, ktorá je environmentálne udržateľná a podporuje zdravý životný štýl,“ uviedol Jeroen Dirckx z KCAP.

Svetová architektúra a najmodernejšie vybavenie

Potom, čo Istropolis celé desaťročia živoril bez investícií do obnovy, chce Immocap zásadnou prestavbou Domu odborov na moderné kultúrno-spoločenské centrum uspokojiť súčasné nároky umelcov a organizátorov podujatí, no v prvom rade chce priniesť prvotriedne zážitky návštevníkom. Zárukou tých najlepších technických podmienok pre všetkých má byť svetoznáme expertné a poradenské štúdio Charcoalblue, ktoré dizajnovalo siene Kráľovskej opery v Londýne, nového vlajkového divadla Kráľovskej Shakespearovskej spoločnosti, či vysoko flexibilného Perelmanovho Centra v Svetovom obchodnom centre v New Yorku.

„Týmto projektom sme skutočne nadšení. Len zriedkakedy nájdete klienta, ktorý má ambicióznu víziu vytvoriť  unikátne miesto, ktoré bude kultúrnym a spoločenským srdcom mesta. Spoluprácu so spoločnosťou Immocap sme nadviazali kvôli ich vysoko profesionálnemu prístupu ako developera a rovnako nás teší aj vysoká úroveň a odbornosť tímu na strane architektonického štúdia KCAP, čo vytvára inšpiratívne prostredie na spoluprácu. Zásadným prvkom v tejto vzájomnej spolupráci je dôvera, ktorá vládne v celom projektovom tíme,“ dodal Gavin Green, spoluzakladateľ a Senior Partner v Charcoalblue.

S moderným kultúrno-spoločenským centrom má Bratislava šancu zaradiť sa medzi vyspelé európske metropoly. Dominantou projektu Nový Istropolis by mala byť multifunkčná sála, ktorej pódium poslúži akustickým, rockovým, džezovým, popovým koncertom, všetkým typom eventov a kultúrnych podujatí a menším či väčším konferenciám a kongresom. Jej hlavnou výhodu bude, že sa v rovnakom čase bude môcť realizovať viacero podujatí rôzneho typu. Verejné priestory budú prístupné návštevníkom po celý deň. Okrem toho na námestí vzniknú podmienky na podporu a rozvoj komunitných aktivít ako sú rôzne kultúrne podujatia, sezónne aktivity či trhy.

Benefity pre mesto aj ekonomiku

Projekty podobného kultúrno-spoločenského významu so sebou prinášajú množstvo ekonomických výhod, najmä v spojitosti s kongresovou turistikou. Slovensko sa snaží naštartovať kongresovú turistiku, ktorá tu úplne absentuje, no pre chýbajúce priestory zatiaľ Bratislava nedokáže konkurovať okolitým metropolám. Benefity, ktoré by to prinieslo mestu a celej krajine sú pritom značné, či už v oblasti rozvoja cestovného ruchu, vrátane hotelov, gastronomických zariadení a služieb, v náraste zamestnanosti, či vyšších daňových príjmov do štátneho rozpočtu.

Po vzniku multifunkčného moderného kultúrno-spoločenského kongresového centra volajú mnohé osobnosti verejného života.

„Bratislava nemá k dispozícii multifunkčný kultúrno-spoločenský priestor a je to hanba pre toto mesto aj tento štát. Hlavné mesto Slovenska má plniť svoje úlohy vo vzťahu k štátu, ale neplní, lebo keby sme tu chceli robiť kongres, je to iba v improvizovaných výstavných priestoroch alebo umeleckých priestoroch ako Reduta či Národné divadlo, nakoniec vrátane Istropolisu, ale či je to kapacitne dostatočne veľké a funkčné na 21. storočie a či to môže dôstojne z hľadiska medzinárodnej účasti plniť svoj účel? Ja tvrdím, že nemôže. Preto  je už 5 minút po 12 a treba s tým niečo robiť. Bratislava ešte ten vlak nezmeškala, ale už prechádza posledný vagón. Takýmto projektom skrátka treba držať palce,“ vyjadril sa Milan Kňažko.

Projekt je aktuálne v štádiu zámeru a čaká ho ešte dlhý povoľovací proces a otvorená zostáva aj otázka financovania kultúrno-spoločenského centra. Prieniky chce Immocap hľadať aj s iniciatívami za kultúrno-kongresové centrum, ktoré v hlavnom meste vznikli nedávno.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
03. máj 2024 16:02