StoryEditor

Národniari oznámili, kto povedie školstvo. Dočasne to bude jeden z ministrov SNS

17.08.2017, 14:45
Autor:
rgargatasrtasr
Minister školstva Peter Plavčan končí vo funkcii kvôli kauze okolo eurofondov.

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) dnes abdikoval. Na odchod z funkcie ho vyzval v stredu premiér Robert Fico (Smer-SD), predseda SNS Andrej Danko to akceptoval.

"Po zrelej úvahe abdikujem na post ministra školstva vedy, výskumu a športu, pretože to, čo sa dialo v posledných dňoch, prekročilo všetky medze," uviedol dnes Plavčan.

Podľa vlastných slov potrebuje chrániť svoju rodinu aj stranu SNS, ktorá ho nominovala do funkcie. Zároveň sa poďakoval za možnosť byť ministrom.

Po tom, ako Plavčanovo odstúpenie z funkcie nadobudne účinnosť, má byť riadením ministerstva školstva poverený niektorý z ministrov za SNS. Národniari majú ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a ministra obrany Petra Gajdoša.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie.

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií.

Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.

Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS.

Minister Plavčan podáva demisiu 14:20 Sulík: Odstúpením Plavčana situácia nie je vyriešená „Odstúpením Plavčana situácia nie je vyriešená, len sa vytvorili predpoklady, aby sa mohli riešiť problémy," hovorí Sulík. 14:13 Sulík oceňuje Ficov krok, teraz žiada hlavu Kaliňáka „Fico hovoril o obavách verejnosti, o tom že úmysly vlády musia byť úprimné, že nesmú hazardovať s dôveryhodnosťou občanov a že v  prípade Plavčana pretrvávajú tiene podozrenia. Ficov krok vítame a vyzývame ho dôrazne, aby odvolal aj Kaliňáka, lebo v jeho prípade sú všetky tieto dôvody naplnené bez všetkých pochybností. Keď sa chce Fico hrať na spravodlivého, musí odvolať aj Kaliňáka," hovorí Sulík. 14:06 Sulík víta Plavčanov koniec „Vítame odstúpenie ministra Plavčana a chceme veriť, že nový nástupca bude viesť ministerstvo lepšie," dodáva Sulík na brífingu. 14:05 Sulík: Obeťami nebudú Fico ani Danko „V zákulisí koalície sa hrá špinavá hra, ktorej obeťami nebude Fico ani Danko, ale občania. Doplatia na chaos a kšefty, ktoré sa udali na ministerstve za posledných 16 mesiacov," povedal Sulík. 13:59 Náhrada príde okamžite "Úrad vlády SR je v kontakte s Kanceláriou prezidenta SR a spoločne sú pripravení vyriešiť situáciu tak, aby okamžite ako odstúpenie ministra Petra Plavčana nadobudne účinnosť, bol riadením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR poverený iný člen vlády za SNS," povedala hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová. 13:52 Školstvo povedie dočasne minister SNS Úrad vlády SR čaká na obsah abdikačného listu Petra Plavčana (nom. SNS), najmä pokiaľ ide o dátum vzdania sa funkcie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.
Po tom, ako Plavčanovo odstúpenie z funkcie nadobudne účinnosť, má byť riadením ministerstva školstva poverený niektorý z ministrov za SNS. Národniari majú ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a ministra obrany Petra Gajdoša.
12:52 Plavčan doručí demisiu Kiskovi v najbližších dňoch Dosluhujúci minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) doručí svoju demisiu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi v najbližších dňoch. Potvrdilo to ministerstvo školstva. Plavčan formálne ukončí výkon svojej funkcie až po tom, ako jeho demisiu prijme prezident. 12:12 Remišová hovorí o obrovských peniazoch „Vlády Roberta Fica rozdeľovali alebo ešte rozdelia veľkú väčšinu z eurofondového balíka vo výške 26 miliárd eur. Sú to obrovské peniaze, ktoré sa ale dali použiť oveľa lepšie, ako sme to videli aj pri terajšom škandále na ministerstve školstva," konštatovala Remišová. 11:20 V hre je stále aj vyslovenie nedôvery vláde „Ak vyjdú najavo ďalšie závažné skutočnosti ohľadne eurofondov, ako napríklad naznačila SNS, že smer kradne eurofondy, tak budeme zvažovať vyslovenie nedovery vláde," tvrdí Remišová. 11:12 Celý systém treba prekopať „Celý systém prerozdeľovania eurofondov treba prekopať a očistiť od ľudí, ktorí ho nastavujú," hovorí Remišová. 11:10 Koaličná kríza nie je zažehnaná, tvrdí Remišová „Vidíme, že koaličná kríza nie je zažehnaná. Danko si zobral pár dní voľna, je to jeho právo. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať," reagovala Remišová na otázku, čo hovorí na to, že Danko si musí premyslieť pokračovanie v politike.  11:07 Remišová: Musíme spojiť svoje sily „Musíme spojiť svoje sily a dohodnúť sa na základnom systéme fungovania eurofondov," vyzýva Remišová.  11:05 „Súčasná kríza ukázala, že koalícia je nestabilná" „Súčasná kríza ukázala, že koalícia je nestabilná, pokope ich neudržia ani ďalšie prerozdelenia eurofondov. Navyše SNS pod vedením Andreja Danka je rovnaká, ako bola pri Jánovi Slotovi," tvrdí Remišová.  11:03 Remišová: Odchod Plavčana je malé víťazstvo „Minister Plavčan odstúpil a ja ďakujem všetkým ľudom za úsilie v boji za lepšie Slovensko. Je to malé víťazstvo, no my musíme čím skôr odstraňovať škody, ktoré napáchala SNS," povedala poslankyňa Veronika Remišová. 10:57 Remišová reaguje na odchod Plavčana

10:11 "Prečo zase utekáte?" Plavčan sa na konci vyhlásenia opäť poďakoval, potom odišiel z brífingu. "Prečo zase utekáte," pýtali sa novinári. Plavčan už nereagoval. 10:09 Plavčan: Veľa vecí sa podarilo „Veľa vecí sa podarilo. Navyšovanie platov o dvakrát 6 percent, niekde na úrovni 80 až 100 eur mesačne. Dúfam, že tento proces bude pokračovať. Učitelia si to zaslúžia, lebo majú v rukách naše deti, ktoré môžu v budúcnosti prevziať tento štát." 10:08 "Andrej Danko je úžasný, férový a múdry človek" "Andrej Danko je úžasný, férový a múdry človek, ktorý je na svojom mieste a dostal som od neho iba jednu úlohu. Pokús sa urobiť v školstve niečo lepšie, pretože školstvo bolo doteraz vždy predmetom politického boja, odpolitizovať ho a pokúsiť sa naštartovať procesy, aby naše školstvo bolo lepšie," pokračuje Plavčan. 10:07 Plavčan sa poďakoval Dankovi „Chcem sa poďakovať za úžasnú príležitosť v niečom pomôcť a niečo zmeniť. Veľmi pekne ďakujem SNS a osobitne predsedovi Andrejovi Dankovi za túto príležitosť," povedal Plavčan. 10:06 Plavčan podal demisiu Po zrelej úvahe abdikujem z postu ministerstva školstva, povedal Plavčan.
09:37 Tri scenáre, ako sa koaličná kríza môže ďalej vyvíjať Po vyškrtnutí rozpadnutej Siete z vlády sa zdalo, že koalícia už bude fungovať viac-menej hladko. Opak sa stal pravdou. Skutočnej kríze čelí vládny trojlístok až dnes, keď sa premiér Robert Fico rozhodol žiadať hlavu ministra školstva za SNS Petra Plavčana. HN vám prinášajú scenáre, ako sa môže koaličná kríza vyvíjať ďalej. 09:30 „Figúrka padla, zhnitý systém zostáva." „Figúrka padla, zhnitý systém zostáva." Poslankyňa OĽaNO-NOVA  bude o 11.00 hod. reagovať na aktuálnu situáciu. 09:27 Plavčan podáva demisiu Minister školstva Peter Plavčan podáva o 10.00 hod. demisiu. Bude reagovať na aktuálnu situáciu.

01 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze 02 - Modified: 2024-05-02 19:38:00 - Feat.: - Title: Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady ešte rokovať. SNS stojí za Harabinom 03 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy 04 - Modified: 2024-05-02 11:32:45 - Feat.: - Title: Slováci chcú poslať Machalu na obežnú dráhu. Vytvorili zbierku, aby sa na vlastné oči presvedčil, že Zem je guľatá + memečka 05 - Modified: 2024-05-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Je pre Slovensko stagnácia osudová?
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
06. máj 2024 06:26