StoryEditor

Majerský vyhlásil, že KDH mieri do opozície. Zmeniť to môžu len výrazné ústupky od PS

03.10.2023, 11:40
Autor:
lmlmTASRTASR
  • Milan Majerský po stretnutí s prezidentkou povedal, že KDH na rokovanie o koalícii so Smerom a Hlasom zatiaľ pozvánku nedostalo.
  • Rokovanie s predsedom PS už absolvoval, avšak tvrdí, že ísť do vlády s progresívcami pre KDH nie je jednoduché.
  • Zároveň však zdôrazňuje, že kresťanskí demokrati nechcú ďalšie voľby.

Šéf KDH Ivan Majerský po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou povedal, že situácia vyzerá tak, že jeho hnutie mieri do opozície. "V tejto chvíli sa to tak javí, že ideme do opozície," vyhlásil Majerský pred médiami.

image

Pellegrini v paláci: S KDH by bola dobrá koalícia. Dúfam, že to bolo naposledy, reagoval tvrdo na Beňovú

Od Smeru pozvánka zatiaľ neprišla

Zdôraznil, že na rokovanie o koalícii so Smerom a Hlasom ani nedostali zatiaľ pozvánku. Majerský zopakoval, že definitívne rozhodnutie padne na celoslovenskej rade hnutia v sobotu 14. septembra.

image

Skladanie koalície: Hlas by radšej vládol s KDH ako s SNS, tvrdia zdroje HN

"Naše rozhodnutie, ktoré sme komunikovali pred voľbami, že nepôjdeme so Smerom, však zostalo nezmenené." Majerský upozornil, že ani koalícia s progresívcami, Hlasom a SaS nie je samozrejmá.

"Môže to stroskotať, ak liberáli a progresívci neustúpia z našich požiadaviek. Ak nedokážu ustúpiť, tak nebude možné zostaviť takúto koalíciu, pretože vidím tam v niektorých otázkach obrovské rozdiely," vysvetlil Majerský.

image

Majerský pripustil zmenu odmietavého postoja KDH k Smeru. Rozhodne sa čoskoro

Skonštatoval, že KDH nechce len tak zahodiť, čo dostali od voličov. "Nechceme ich sklamať. Sú to konzervatívni voliči a byť v liberálno progresívnej vláde nie je jednoduché," povedal.

Veľa otázok

"Sme pripravení urobiť pre Slovensko čo najviac, aby nemuseli byť opakované voľby, aj keď sa nám to v tejto chvíli javí, že KDH mieri do opozície," povedal Majerský novinárom a zdôraznil, že hnutie nechce ďalšie predčasné voľby.

Majerský sa stretol s predsedom PS Michalom Šimečkom. Pri štvorkoalícii je podľa neho veľa otázok, ktoré tak skoro zodpovedané nebudú. Nemyslí si, že by to bola jednoduchá dohoda.

"Byť v liberálno-progresívnej vláde nie je pre nás jednoduché, aby sme zahodili polovičku svojho programu, na ktorom sme získali svojho voliča. Ak bude zachovaná veľká miera kompromisu zo strany ostatných politických subjektov, vtedy sme ochotní debatovať o tom, aby neboli opakované voľby. A to je jedno, či sa bavíme s jednou alebo druhou stranou," povedal. Štvorkoalícia môže podľa neho stroskotať, ak liberáli neustúpia z požiadaviek konzervatívcov.

01 - Modified: 2024-05-12 12:03:45 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Pellegrini, na druhom mieste sa umiestnila Čaputová 02 - Modified: 2024-05-11 19:39:12 - Feat.: - Title: Obnova napreduje. Čaputová navštívila Černihivskú oblasť na Ukrajine, vyzdvihla pomoc Slovenska 03 - Modified: 2024-05-10 18:16:10 - Feat.: - Title: V núdzi spoznáš priateľa. Prezidentka v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov 04 - Modified: 2024-05-10 13:41:23 - Feat.: - Title: Zelenskyj sa poďakoval Čaputovej za silnú podporu, obaja ocenili občiansku zbierku 05 - Modified: 2024-05-10 12:04:28 - Feat.: - Title: KDH vyzýva vládu, aby začala riešiť problémy ľudí najviac ohrozených chudobou
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
13. máj 2024 11:33