OperáciaArchív HN
StoryEditor

Mali konšpirátori konečne pravdu? Vedci potvrdili, že transplantácie orgánov môžu zmeniť osobnosť aj sexuálnu orientáciu

Miroslav Kamody01.05.2024., 10:30h

Celé to znie ako jeden veľký hoax - zmena orientácie či osobnosti, dokonca aj hlásenie prevzatia spomienok niekoho iného. Obmedzená vedecká štúdia si však stojí za svojim.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci zistili, že transplantácia orgánov môže mať neočakávané následky, vrátane hlbokých zmien osobnosti a sexuálnych preferencií, píše portál Futurism. Vedecká štúdia však pracovala len s veľmi obmedzeným množstvom ľudí.

V štúdii zahŕňajúcej 47 účastníkov až 89 percent hlásilo zmeny osobnosti po operácii, uvádza South China Morning Post (SCMP) - a to bez ohľadu na to, aký orgán dostali. Tieto zmeny zahŕňali zmeny v preferenciách pre jedlo, intimitu a dokonca aj profesionálne aktivity.

image

Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá

Medicínsky pritiahnuté za vlasy

Ako je podrobne uvedené v článku publikovanom v januárovom vydaní magazínu Transplantology, tím vedcov z University of Colorado zistil, že väčšina účastníkov hlásila zmeny vo svojej osobnosti, vrátane „posilnenej sociálnej a sexuálnej adaptácie“ a „duchovných alebo náboženských epizód“.

Šesť zo 47 účastníkov uviedlo zmeny v „sexuálnych preferenciách“. Niektorí príjemcovia transplantátu dokonca uviedli, že prevzali spomienky svojich darcov orgánov – čo znie medicínsky dosť pritiahnuté za vlasy, ale určite by to mohlo byť dôkazom týchto vážnych operácií vedúcich k hlbokým kognitívnym a emocionálnym zmätkom.

image

Operácia

Fnsp Žilina

Nie všetky zmeny opísané príjemcami orgánov z poslednej štúdie boli pozitívne. Mnohé z nich tiež hlásili negatívne účinky, vrátane depresie, úzkosti a sexuálnej dysfunkcie. Je tiež možné, že zmeny môžu mať jednoduchšie vysvetlenie.

Výskumníci priznali, kde sa zrejme stala chyba

„Mnohé z týchto zmien môžu byť výsledkom zlepšenia fyzického zdravia po operácii, a nie prenosu osobnosti z darcu na príjemcu,“ povedal pre SCMP asistent klinického profesora a spoluautor Mitch Liester z University of Colorado.

image

Kedysi sci-fi sen, dnes realita. Vedci vytlačili kožu na 3D tlačiarni priamo na ranu, ktorá sa sama obnovila

Potom je tu malá vzorka iba 47 ľudí. A výskumníci vo svojom dokumente tiež poukazujú na to, že zistenia mohli byť spôsobené „zaujatosťou pri výbere vyplývajúcej z nášho náboru jednotlivcov na účasť v štúdii, ktorá výslovne uviedla, že skúma zmeny osobnosti po transplantácii orgánov“.

„Je menej pravdepodobné, že sa jedinci, ktorí nezažili zmeny osobnosti, zúčastnia takejto štúdie,“ píše sa v článku. Inými slovami, je potrebný ďalší výskum – ale zaujímavé výsledky ukazujú, že transplantácia orgánu môže otriasť viac než len fyzickým telom pacienta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. máj 2024 16:06