HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Svetové agentúry píšu o Slovensku: Je to najväčšia krajina, ktorá robí masové testovanie

31.10.2020, 15:11
Autor:
TASRTASR
Renomované agentúry ako AFP či Reuters upozorňujú aj na riziká celoplošného testovania.

O dvojdňovom plošnom testovaní na nový druh koronavírusu, ktoré od soboty rána prebieha na Slovensku, informujú aj svetové tlačové agentúry.

Francúzska AFP uvádza, že Slovensko je doposiaľ najväčšou krajinou, ktorá pristúpila k takémuto masovému testovaniu, aké dosiaľ prebehlo len v niektorých menších európskych krajinách ako Luxembursko či Monako a tiež vo viacerých čínskych mestách.

​AFP ale aj britská agentúra Reuters či spravodajská stanica BBC v súvislosti s testovaním upozorňujú na to, že výsledky použitých antigénových testov sú síce rýchlo dostupné, no menej spoľahlivé ako výsledky PCR testov.

Agentúry AFP, Reuters i americká AP si tiež všímajú, že od rána sa na viacerých odberných testovacích miestach tvorili rady čakajúcich - ľudí či áut.

AFP poukazuje tiež na to, že niektorí Slováci sa rozhodli na testy neísť, a to napriek tomu, že bez výsledku testu budú musieť byť nasledovných desať dní v domácej izolácii, rovnako ako aj každý občan s pozitívnym výsledkom.

Slovenská vláda dúfa, že do dvoch dní otestuje celú krajinu a ďalšie kolo celoplošného testovania vykoná nasledovný víkend. AFP však v tejto súvislosti upozorňuje na problém zohnať na testovanie dostatok zdravotníkov, ktorým tak vláda bola nútená prisľúbiť za účasť finančné odmeny.

​AFP uvádza aj kritický postoj, aký voči testovaniu zaujala Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska. Tá uviedla, že masová koncentrácia ľudí na odberných miestach je v rozpore s odporúčaniami odborníkov týkajúcich sa čo najväčšieho obmedzenia sociálnych kontaktov i mobility občanov.

Reuters či BBC poukazujú na pomerne vysokú nepresnosť testov, BBC píše až o 30-percentnej. Kritici testovanie spochybňujú vzhľadom na čas a vynaložené finančné prostriedky a pritom vysoký počet falošne negatívnych výsledkov, uvádza Reuters.

Agentúra však zároveň dodáva, že slovenská vláda plánuje takéto nepresnosti vrátane ľudí, ktorí sa nakazia po prvom kole testovania, zachytiť v druhom kole naplánovanom na budúci víkend.

01 - Modified: 2020-12-21 12:04:50 - Feat.: - Title: Víťazmi koronakrízy sú Burger King, Curaprox či National Geographic 02 - Modified: 2020-10-30 07:45:27 - Feat.: - Title: S pitným režimom na celoslovenskom testovaní pomôže BUDIŠ 03 - Modified: 2020-10-28 09:23:32 - Feat.: - Title: Rokovanie rady RTVS sa presúva, Rezník je v preventívnej karanténe 04 - Modified: 2020-10-27 12:51:53 - Feat.: - Title: Roztržka v priamom prenose: Moderátor útočil na šéfa českých lekárov, vrátil mu to ďalší hosť 05 - Modified: 2020-10-27 08:43:57 - Feat.: - Title: Prieskum: Dve tretiny Slovákov veria, že priebeh druhej vlny u nás bude miernejší ako v Českej republike
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 05:06