StoryEditor

Výtržník Tlustý

07.05.2007, 00:00

Pred pár týždňami predstavila česká vláda "reformný batoh" vrátane daňovej reformy a rovnej dane. I keď návrh obsahuje len jednu sadzbu pre fyzické osoby, o rovnej dani sa z viacerých dôvodov (nerušia sa takmer žiadne výnimky, iná sadzba pre právnické osoby atď.) hovoriť nedá. Azda najväčším nedostatkom návrhu však je pokus ohlupovať ľudí.

Vláda navrhuje síce 15-percentnú sadzbu pre fyzické osoby, no z takzvanej superhrubej (mzdy plus odvody) mzdy, čo na slovenské pomery znamená 23,6 %. Zdaňovať superhrubú mzdu je síce dobrá myšlienka, ale nerealizovateľná bez reformy odvodov. Vládny návrh daňovej reformy je, skrátka, paškvil.

V tejto situácii vstupuje na scénu Vlastimil Tlustý, predchádzajúci minister financií a predseda poslaneckého klubu a dnes už len rádový poslanec. Minulý štvrtok predstavil na Žofíne vyše 200 členom ODS topjednoduchý návrh daňovej reformy, a síce poctivých 12 % pre všetkých, DPH 9 % a 17 % a zrušenie 322 z 357 existujúcich výnimiek.

Problém je v tom, že Tlustého návrh sa nedá len tak odmietnuť, lebo je podložený výpočtom dosahov (totožnými s dosahmi vládneho návrhu) na štátny rozpočet, zoznamom výnimiek, a najmä paragrafovým znením návrhu zákona o dani z príjmov. Nejde o nejaký "nástrel", ale o poctivo vypracovaný zákon, ktorý môže ísť do pripomienkového konania. Viem to, lebo som viedol tím, ktorý tento projekt, vrátane znenia zákona, vypracoval.

Premiér Topolánek teraz nie je v jednoduchej situácii, ale čo sa dá robiť, taký je život. Nemal predkladať návrh, ktorý skritizovala takmer celá česká odborná verejnosť. A nemal sa snažiť opiť českého daňovníka rožkom.

Richard Sulík

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
30. apríl 2024 23:11