StoryEditor

Rozprávka ožíva. Začína sa plesová sezóna

10.01.2008, 23:00

Skvostné dámy v luxusných róbach, elegantní džentlmeni v dokonale vyžehlených frakoch a smokingoch. V elektrizujúcom vzduchu slávnostne vyzdobených sál sa vznáša noblesa a štýl... Začína sa veľkolepé divadlo, ktoré potrvá do Popolcovej stredy 6. februára. Začína sa plesová sezóna, ktorú už túto sobotu tradične otvorí Ples v Opere.

Počas čarovnej plesovej noci sa bude na parkete ladne vznášať šesťsto pozvaných hostí. Významné mená z politiky, kultúry a biznisu sa budú v dokonale "vyžehlených" priestoroch historickej budovy Slovenského národného divadla míňať s viac či menej žiarivými hviezdami slovenského šoubiznisu. Ctení hostia si budú môcť pochutnať na delikátnych jedlách pripravených z tých najkvalitnejších surovín, ako napríklad Label Rouge Losos, Prunier Caviac, argentínska sviečkovica či kanadské hrebenatky. "Na každého návštevníka pripadá 1 200 gramov ultra prémiového jedla," prezrádza Vlado Krajčovič zo spoločnosti Red Monkey Group, ktorá je dodávateľom služieb na jednu z najprestížnejších udalostí spoločenskej sezóny.

Náhoda neexistuje
Pri výbere "nápoja bohov" hrali prím slovenské vína renomovaných značiek, ako sú Mrva&Stanko, Hacaj či Miro Dudo. Pripravené sú tisícky fliaš božského moku i ďalších nápojov, ktoré sa budú podávať na jedenástich miestach. Chýbať nebudú kvalitné whisky a koňaky. Všetko v trojnásobnom množstve, pretože podľa Krajčoviča "nikdy neviete, ktorý druh vína bude hosťom chutiť najviac či ktorá whisky sa minie ako prvá. Na zaváhanie či náhodu jednoducho nie je priestor. "Ak by sa hodinu pred začiatkom plesu prevrátil transport s jedlom, vyriešime to bez toho, aby si to niekto všimol," vysvetľuje Krajčovič. Všetko, od dovozu a distribúcie jedla až po kontrolu obsluhy a barov má na starosti jedenástka manažérov spoločnosti Red Monkey Group, ktorá sa riadi 100-stranovým manuálom. Hladký priebeh "akcie" kontroluje vysielačkou ďalší človek. "Ak by nastal čo i len päťminútový sklz, hneď sa hľadá krízové riešenie," zdôrazňuje Krajčovič.

Diskotéka na plese
Ďalším prestížnym plesom, ktorý sa koná na Slovensku, je Bratislavský bál. "Ak Ples v Opere je výlučne na pozvánky a má skôr biznisový charakter, Bratislavský bál je prístupný aj pre verejnosť a nadväzuje na tradície klasického, rakúsko-uhorského bálu," vysvetľuje Elena Jágerská. K dobrým zvykom Bratislavského bálu tak patrí napríklad uvedenie mladých ľudí do spoločnosti. Prísne sa tiež podľa Jágerskej dodržiava štatút plesovej hudby -- nie príliš noblesného pohľadu na dámy v drahých róbach a pánov v smokingoch zvŕtajúcich sa v divokých rockových rytmoch sa tak nemusíte obávať.
Jedno je však isté -- plesová kultúra je neporovnateľne vyššia ako pred desiatimi rokmi, keď ste na plese mohli stretnúť ľudí aj v "značkových" rifliach. Výnimkou sú možno lokálne plesy rôznych záujmových skupín, ktoré však majú skôr charakter zábavy či posedenia pri hudbe.

Plesať k susedom
Jednou z najdlhších a dodnes veľmi živých plesových tradícií sa môže pochváliť Rakúsko. Návštevníci plesov minú len v rakúskej metropole približne 51 miliónov eur, čo je takmer 1,7 miliardy korún. Ak túžite "plesať" na najvychýrenejšom európskom plese -- Opernballe vo Viedenskej štátnej opere
"spolu" so sladučkým párom Victoriou a Davidom Beckhamovcami, možno si ešte stihnete kúpiť lístky. Bál, ktorého tradícia siaha až do druhej polovice 19. storočia, je dostupný aj pre širokú verejnosť. Samozrejme, európska smotánka sa bude s patričnou noblesou a nevyhnutným "nadhľadom" zdržiavať v lóžach za tisícky eur, čo vám však ako milovníkom tanca vôbec nemusí prekážať. Ples je totiž v prvom rade o tanci a viedenský valčík vo Viedni má neopakovateľnú a jedinečnú chuť. Pre bežného človeka sú určené lístky za trojciferné sumy, ktoré sa začínajú na hranici 160 eur, čo je vyše 5-tisíc korún.
V prípade, že sa uspokojíte aj s niečím "menej chýrnym" ako Opernball, môžete si vybrať z vyše troch stovák ďalších viedenských plesov. Tradičným miestom je cisársky hrad Hoffburg s 19 dvormi a 2 600 miestnosťami. "Konajú sa tam plesy rôznych organizácií, stavovských či záujmových skupín, od lekárov cez právnikov až po poľovníkov. V každej sále hrá iná hudba a na svoje si príde naozaj každý," ubezpečuje Jágerská. Plesovú sezónu uzavrie Bál Johana Straussa, ktorý pripadá na sviatok zamilovaných -- sv. Valentína (14. februára).
Navštíviť sa oplatí aj českú metropolu. Česko-slovenský bál, Ples pražského magistrátu či ďalšie plesy v secesnom Obecním domě v Prahe.

Škára do 13. komnaty
"Výroba" plesu nie je záležitosťou týždňov, ale mesiacov. "Prípravy sa začínajú viac ako pol roka pred samotným termínom konania, a to výberom idey plesu a miesta," vysvetľuje konateľ spoločnosti Sharkam VIP Catering Róbert Šaradin. Keďže slovenská metropola, nehovoriac už o ostatných mestách, nemá dostatok veľkokapacitných reprezentačných priestorov, tzv. venue, treba konať rýchlo. Ceny za prenájmy sál sa v hlavnom meste pohybujú od 100-tisíc korún do tri štvrte milióna Sk za ples vrátane prípravy a likvidácie akcie. Objednaním miestnosti sa však všetko iba začína. Pozvánky pre hostí, moderátorov, účinkujúcich, dekorácie a ďalšie množstvo detailov väčšinou zabezpečuje samotný organizátor plesu, prípadne fullservisová cateringová agentúra. Pri veľkých podujatiach sa však cateringové spoločnosti zameriavajú skôr na servis jedál a nápojov. "Zloženie menu prechádza viacstupňovým schvaľovacím procesom spojeným s viacerými ochutnávkami," vysvetľuje Šaradin. Približne dva dni pred slávnostným večerom začína predpríprava jedál, ich finalizácia trvá asi štyri hodiny a často prebieha aj priamo na akcii. Minimálna cena za trojchodové plesové menu sa pohybuje na úrovni 1 500 korún vrátane nealkoholických nápojov. Môže to byť aj oveľa viac. Organizátor prvého Plesu v Opere (2001) odhaduje minimálne náklady na kvalitný ples pre štyri stovky ľudí najmenej na pol druha milióna korún.

Trendy? Wellness food
Čerstvé a exkluzívne suroviny -- to je základ každého dobrého plesového menu. Podstatou nie je kvantita, ale kvalita. K najnovším trendom v cateringu patrí tzv. bio catering, čo však neznamená naklíčenú pšenicu a mrkvovú šťavu. "Hosťom ponúkame hovädzie steaky v bio kvalite, hydinu z voľného chovu či nepostrekovanú zeleninu, ktoré majú nezameniteľnú, plnú a výraznú chuť," vysvetľuje Šaradin. K horúcim novinkám patrí aj tzv. wellness food, čo znamená starostlivo zostavené menu s ohľadom na kulinársky zážitok a racionálnu stravu. Čerstvá zelenina, ovocie či ryby sú pripravované napríklad na pare alebo v alobale. Cieľom je, aby si hosť síce vychutnal pôžitok z jedla, ale odchádzal od stola s ľahkým žalúdkom.

Exkluzívne priestory, skvostné róby či delikátne jedlá sú nevyhnutnými "rekvizitami" každého dobrého plesu. Netreba však zabúdať na to najpodstatnejšie -- tanec. Ples, to nie sú v prvom rade gurmánske hody či rozhovory obchodných partnerov. Ples, to je tanec, a na to by nemali zabúdať organizátori, ktorí to občas v snahe zabaviť návštevníka preženú s programom a hostí doslova priklincujú na stoličky. Ani hostia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 13:26