StoryEditor

Tam, kde vládne klavír

17.07.2007, 00:00

Asi nikomu, kto si aspoň občas zapne rádio, netreba predstavovať pieseň Ráno v novinách. Tá úspešne brázdi slovenský éter už niekoľko týždňov a zdá sa, že opustiť sa ho zatiaľ nechystá. Hitovka s výraznou melódiou a pre slovenskú hudobnú scénu s netypickým aranžmánom, je však len jednou skladbou z debutového albumu Časopriestor skupiny Komajota. Má aj zvyšných 13 skladieb potenciál zaútočiť na najvyššie priečky hitparád?
Po vlne skôr gitarových kapiel sa konečne k slovu dostáva klavír. Jeho sila sa ukázala už v skladbe Spomaľ skupiny Peha, kde jeho sóla, mimochodom, nahral práve spevák a klavirista skupiny Komajota Martin Husovský. Zvuk bielo-čiernych klávesov, doplnený bicími a basgitarou, sa tak stal dominantným výrazovým prostriedkom novovzniknutej prešovskej skupiny. Klavír sa stal v jej piesňach "vodcom", ktorý diktuje hlavnú melodickú líniu. No jeho zvuk v žiadnom prípade nie je čiernobiely, plnohodnotne dokáže nahradiť aj rockové nástroje, vďaka čomu niektoré piesne nadobúdajú aj prekvapujúco drsnejší ráz.
Album Časopriestor sa však celkovo nesie v duchu titulného singla Ráno v novinách. To však neznamená, že je jednotvárny. Hoci na prvé počutie tak môže pôsobiť. Takmer každá pieseň v skutočnosti rozvíja vlastnú osobitú melódiu (a nielen v refréne), pohráva sa s tempom, dynamikou, aby ani balada neostala po celý čas len baladou. Prekvapujúcu nástrojovú farebnosť (napriek tomu, že základ tvoria len tri nástroje -- a ani to nie v každej skladbe) podporuje aj pestrosť speváckeho prejavu Martina "Husa" Husovského. Áno, jeho falzet možno navádza porovnávať ho s Coldplay, tak ako hudobný výraz piesní má blízko ku Keane, hľadanie paralel však v tomto prípade nie je to podstatné. Hudobníci Komajota nepotrebujú hľadať inšpiráciu mimo seba. Svedčia o tom aj texty (všetky v slovenčine), ktoré sa vymykajú častej slovenskej povrchnosti a nenápaditosti.
Časopriestor tak v žiadnom prípade nie je o jednom hite. Potenciál zaujať má určite niekoľko skladieb -- napríklad Blbý deň, Žolík, Ticho má hlas (napriek dlhšiemu intru). Práve v poslednej spomínanej skladbe sa spieva: "Denne hľadám svoju tvár". Zdá sa však, že Komajota tú svoju už našli. Už ju len nestratiť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 19:09