StoryEditor

Popcorn Jura Malíčka

27.08.2007, 00:00

Príbeh hračiek, Život chrobáka, Príbeh hračiek 2, Príšerky A. S., Hľadá sa Nemo, Rodinka Úžasných, Autá, čo film, to obrovský komerčný hit, čo film, to svojho druhu pojem. Keď v roku 1995 animátorské štúdio Pixar vyšlo na svetlá rámp so svojím prvým celovečerným filmom, svet kinematografie sa zmenil. Nie príliš okato, ale o to zásadnejšie. Digitálna animácia síce už mala čo-to za sebou, ale naprogramovať v tom čase celovečerný film nielen pre deti pôsobilo ako trúfalosť.
Dnes, po dvanástich rokoch už veľké, klasicky animované filmy nevznikajú, a ak, tak pôsobia ako rarita a Pixar dávno nie je jedinou spoločnosťou, ktorá podobné filmy tvorí. Veď neuplynie mesiac, aby sa nejaký digitálny animák neocitol v kinách. Lenže Pixar bol prvý a zostáva najlepší. Nie preto, že najlepšie zvláda techniku, ale preto, že digitálna animácia mu nie je cieľom, ale prostriedkom. To, čo páni z Pixaru robia je, že rozprávajú veľké príbehy. Krásne, láskavé, vtipné a predovšetkým originálne. Detský divák im nie je pasívnym príjemcom, ale partnerom a spolu s ním i rodič, ktorý sa na filmoch od Pixaru baví rovnako kráľovsky, ako to decko.
Príbeh Pixar je príbeh Dávidov, čo porazil svojho Goliáša. Na počiatku, nie najčestnejším spôsobom, zaviazal si drobný Pixar velikánsky moloch prefabrikovanej rodinnej zábavy Disney. Pixar robil úžasné filmy a Disney z nich profitoval. Somárik sa triasol, peniažky sa sypali a kreatívny borci Pixaru veslovali v podpalubí lode, ktorá síce plávala už len kvôli nim, ale na palube to vyzeralo inak. Cenzúra, zásahy do tvorivého procesu a predovšetkým neustály dohľad. Veru, macošsky sa ľudia z Disneyho štúdií správali k tým, čo dreli na ich pupky. Chvíľu to dokonca vyzeralo tak, že Disney Pixar pohltí úplne a zahubí v ňom všetko to najlepšie.
Aj sa stalo, ale dopadlo to troška inak. Dnes sú síce Pixar a Disney sesterské značky, ale pri kormidle sú práve kreatívci z Pixaru, teda ľudia, ktorým ide o hotovosť až na druhom mieste. Na prvom je stále príbeh, poučný, zábavný a veľmi, veľmi vtipný. Ten aktuálny sa volá Ratatouille, ak ste ho ešte neochutnali, tak Bon appétit -- dobrú chuť! Varil Pixar, David, čo porazil Goliáša a sám zaujal jeho miesto.
Autor je teoretik popkultúry

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 22:15