28.09.2004, 00:00
Písomné hlasovanie vlastníkov v dome.

Písomné hlasovanie vlastníkov v dome
Novela zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov č. 367/2004 Z. z. s účinnosťou od 1. júla 2004 pripúšťa hlasovanie vlastníkov bytov a nebytových priestorov písomnou formou. Spoločenstvo vlastníkov bytov v dome v Bratislave víta možnosť písomného hlasovania, ale nepovažuje za jasné niektoré ustanovenia novely zákona o písomnom hlasovaní. Ide o tieto otázky:
a) Keďže sa nekoná schôdza vlastníkov, na ktorej sa najskôr zistí, či sú vlastníci uznášaniaschopní, či je prítomný dostatočný počet vlastníkov, ako sa zistí celkový počet hlasov potrebných na prijatie uznesenia vlastníkov?
b) Čo znamená ustanovenie novely zákona o tom, že "v prípade neúspešného hlasovania sa predmet hlasovania prerokuje na schôdzi"?
c) Pripúšťa novela zákona písomné hlasovanie o každej otázke?
-- Ad a) Vlastníci v dome sa môžu dohodnúť na hlasovaní písomnou formou a predseda spoločenstva musí potom informovať všetkých vlastníkov v dome o predmete hlasovania (§ 14 ods. 6). Vlastníci môžu vyjadriť kladné alebo záporné stanovisko k predmetu hlasovania, prípadne zdržať sa hlasovania, t. j. nevyjadriť žiadne stanovisko. O výsledku hlasovania rozhoduje väčšina kladných hlasov, počítaná z celkového počtu hlasov všetkých vlastníkov v dome. Hlasy vlastníkov, ktorí sa zdržali hlasovania (neodovzdali svoje hlasy), pokladajú sa teda za záporné.
Ad b) Novela zákona nedefinuje, čo sa rozumie pod pojmom "neúspešné písomné hlasovanie". Domnievam sa, že písomné hlasovanie je neúspešné, ak hlasy záporné vrátane hlasov neodovzdaných, sú vyššie ako hlasy kladné, teda ak väčšina vlastníkov nesúhlasí s predmetom hlasovania, ktorý predložil predseda spoločenstva. V takom prípade podľa § 14 ods. 4 novely zákona sa má zvolať schôdza vlastníkov, ktorá rozhoduje nadpolovičnou väčšinou zúčastnených. V takom prípade nie je teda potrebná väčšina z počtu hlasov všetkých vlastníkov v dome.
Ad c) Novela zákona nepripúšťa písomné hlasovanie o každej otázke (§ 14 ods. 3). Novela zákona taxatívne vymenúva záležitosti, o ktorých rozhodujú vlastníci hlasovaním na schôdzi dvojtretinovou väčšinou. Ide o tieto:
l stavba, nadstavba bytov alebo nebytových priestorov,
l zmena spôsobu výkonu správy,
l zmluva o spoločenstve vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 03:55