StoryEditor

Zuzana Földesová Motajová: Hlavnú zodpovednosť má poistenec

24.05.2006, 00:00

Účtovníčky v podnikoch si sťažujú na administratívnu náročnosť zdravotného zúčtovania, keďže je trinásť vzorov tlačív a päť rôznych spôsobov vyúčtovania. Okrem toho za minulý rok sa trikrát menili vymeriavacie základy. Nedalo sa zúčtovanie urobiť jednoduchším spôsobom, napríklad tak, že by zúčtovanie obišlo poistenca a zúčtovanie by robili daňové úrady spoločne so zdravotnými poisťovňami?
- Pripúšťame administratívnu náročnosť hlavne kvôli zmenám, ktoré priniesli jednotlivé novely zákona, avšak mzdové účtovníčky u konkrétneho zamestnávateľa sa zaoberajú jedine tlačivami typ A, SA a XA. Hlavnú zodpovednosť za vykonanie ročného zúčtovania poistného má poistenec verejného zdravotného poistenia, ktorý spĺňa podmienky na vykonanie a podanie ročného zúčtovania poistného. Poistenec má možnosť, ak bol zamestnancom, požiadať svojho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie, ak tak neurobí, je sám povinný robiť toto zúčtovanie.
Jednoduchší spôsob alebo to, aby daňové úrady robili zúčtovanie, by musel byť zmenený legislatívne. Uvažuje sa o zjednotení jednotlivých odvodov, plánuje sa to, ale je to náročná zmena vyžadujúca si dôkladné analýzy.
Ktorý poistenec (zamestnanec, SZČO, študent, dôchodca...) to bude mať pri zúčtovaní najzložitejšie? Čo by ste poradili, na čo si majú poistenci dať pri vypĺňaní tlačív pozor?
- Nedá sa jednoznačne odpovedať, ktorí poistenec to bude mať najzložitejšie. Keďže ide o novú povinnosť, pre každého sa bude zdať náročná. Ťažšie to budú mať dôchodcovia a študenti, pretože si ťažšie spomenú, aké príjmy mali v mesiacoch september až december 2005. Každé tlačivo je individuálne a vyžaduje si iné údaje na vypĺňanie. Zamestnanci by si mali dať pozor na to, aký príjem uvedú do tlačiva, pretože sa vyžaduje len ten príjem, ktorý definuje zákon podľa § 13 ods. 1 až 4, to znamená bez odstupného, príspevkov zo sociálneho fondu alebo príplatku za pohotovosť. Samostatne zárobkovo činná osoba si musí uvedomiť, aké preddavky v roku 2005 zaplatila, aký mala daňový základ za rok 2005 a o aké výdavky na zdravotné poistenie si tento základ v daňovom priznaní znižovala.
Čo ak poistenec, ktorý je platiteľom poistného, zomrie? Kto zaňho urobí ročné zúčtovanie?
- Ak platiteľ poistného zomrie, nemá nikto povinnosť za neho vykonať ročné zúčtovanie poistného. V tomto prípade sa jednoducho ročné zúčtovanie nepodáva.
Ako má postupovať ten poistenec, ktorý v priebehu roka 2005 bol poistencom viacerých zdravotných poisťovní? Kde má podať ročné zúčtovanie? Čo ak dlhodobo pracuje v zahraničí a tam je zdravotne poistený?
- Ročné zúčtovanie poistného sa podáva do zdravotnej poisťovne, v ktorej bol poistenec poistený v roku 2005. Ak bol poistený vo viacerých zdravotných poisťovniach v roku 2005, podáva ročné zúčtovanie poistného do poisťovne, v ktorej bol poistený naposledy. Ak poistenec dlhodobo pracuje v zahraničí, mal by byť odhlásený zo zdravotnej poisťovne v Slovenskej republike, v zásade ročné zúčtovanie poistného nepodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. máj 2024 22:00