StoryEditor

Fondy EÚ aj pre Oliviera

22.08.2007, 00:00

Jamie Oliver, zázračný britský kuchár, môže byť so sebou spokojný. Nielenže v minulosti zvíťazil v ankete o osobnosť roka, keďže podľa Britov urobil pre verejné dobro oveľa viac ako napríklad Tony Blair, ale známym sa stal aj svojím bojom za zdravšie a chutnejšie stravovanie detí a mládeže v britských školách. Aby podporil svoju kampaň, niekoľko mesiacov dokonca varil v školskej jedálni a presviedčal deti, že existuje zdravšie a chutnejšie jedlo ako hranolčeky a hamburgery.
Pred rokom otváral kuchár bez čapice po úspešne zrealizovaných projektoch v Londýne a Amsterdame už tretiu kuchársku školu pre znevýhodnenú mládež a reštauráciu zároveň v britskom regióne Cornwall.
Do projektu nedal len svoje peniaze, školu pre kuchárskych učňov zriadil aj vďaka pomoci Európskej únie. Do reštaurácie Fifteen Cornwals prijala pozvanie aj eurokomisárka pre regionálnu politiku Danuta Hübnerová. Počas návštevy počula eurokomisárka len slová chvály na kuchyňu i spôsob, ako sa v tomto regióne podarilo investovať pomoc z únie.
Na projekt v rámci Cieľa 1 v programovom období 2000 -- 2006 prispela únia z peňazí Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) a Regionálnej rozvojovej agentúry juhozápadného Anglicka 1,5 milióna eur.
Nová reštaurácia neponúka len inovatívnu kuchyňu, ale umožňuje miestnej mládeži zo znevýhodnených skupín regiónu prístup k vzdelaniu a vyučeniu sa v gastronomickom odbore u renomovaného kuchára a odborníka na zdravú výživu.
Celý zisk z reštaurácie putuje do Cornwalskej nadácie Nádej, ktorá vznikla s cieľom podporovať, školiť a viesť mladých ľudí po tom, ako sa rozhodnú zmeniť svoj život a majú záujem stať sa kvalitnými kuchármi.

Štrukturálne fondy
ERDF je určený na hospodársky a sociálny rozvoj Európskej únie znižovaním rozdielov medzi znevýhodnenými regiónmi a medzi sociálnymi skupinami. Jeho konečným cieľom je vytváranie nových pracovných príležitostí.
Finančná pomoc z fondu je určená najmä na:
podporu malých a stredných podnikov
podporu produktívnych investícií
rozvoj infraštruktúry
posilnenie miestneho rozvoja

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 05:21