StoryEditor

Návrh na zápis do obchodného registra už elektronicky

06.02.2007, 23:00

Legislatíva
Doposiaľ nebolo možné podať návrh na zápis do obchodného registra a ani dokladanie listín, ktoré sú prílohami týchto návrhov, ani vydávanie výpisov z obchodného registra a kópií listín zo zbierky listín v záväznej elektronickej podobe. Na webovej stránke ministerstva spravodlivosti síce funguje elektronická verzia obchodného registra, ktorá verejnosti uľahčuje prístup k informáciám o podnikateľských subjektoch zapísaných v obchodnom registri, avšak tieto informácie nie sú právne záväzné. Nemožno ich teda použiť pri právnom styku. Po auguste už bude možné žiadať o výpis z obchodného registra alebo o kópiu listiny zo zbierky listín aj elektronicky, pričom registrové súdy musia zabezpečiť elektronickú formu výpisov a kópií listín aj v prípade, že údaje boli zapísané a listiny do zbierky listín uložené ešte pred 31. decembrom 2006, t. j. boli zapísane a uložené iba v papierovej podobe. Verejnosť už nebude musieť kvôli výpisom z obchodného registra a listín zo zbierky listín ísť osobne na registrový súd. Elektronicky bude možné podať už návrh na zápis do obchodného registra a tiež uložiť listinu do zbierky listín. Umožnila to novela Občianskeho súdneho poriadku (č. 24/2007 Z. z.), ktorá je účinná od 1. augusta. Cezhraničný prístup k informáciám o obchodných spoločnostiach by sa mal zlepšiť zavedením možnosti tzv. "dobrovoľného uloženia" cudzojazyčného znenia listín, ktoré povinne ukladajú do zbierky listín, do tejto zbierky, a to v úradných jazykoch štátov Európskeho hospodárskeho priestoru.
Návrh na konanie vo veciach obchodného registra alebo podnet na začatie konania bez návrhu možno podať elektronickými prostriedkami. Návrh alebo podnet musia byť podané v elektronickej podobe tlačiva, ktorá sa pre elektronické podanie zverejní na internetovej stránke ústredného portálu verejnej správy, a podpísané zaručeným elektronickým podpisom osoby oprávnenej podať návrh alebo podnet, inak na ne registrový súd neprihliada. Ak bol návrh alebo podnet podaný v listinnej podobe a sú doložené listinami preukazujúcimi skutočnosti, ktoré sa majú do obchodného registra zapísať, tieto listiny musia mať listinnú podobu. Ak bol návrh alebo podnet podaný elektronickými prostriedkami, prikladané listiny možno podať v listinnej podobe alebo elektronickými prostriedkami v elektronickej podobe. Elektronická podoba listiny, ktorá bola vytvorená prevedením z listinnej podoby, sa podpisuje zaručeným elektronickým podpisom osoby oprávnenej na podanie návrhu alebo podnetu. Ak sa návrh alebo podnet podáva elektronickými prostriedkami, tie listiny, ktoré sa k nemu dokladajú v elektronickej podobe, musia byť podané spolu s návrhom alebo podnetom. Ak bol návrh alebo podnet podaný elektronickými prostriedkami a dokladajú sa k nemu listiny v listinnej podobe, musia byť všetky listiny, ktoré sa dokladajú v listinnej podobe, doručené na registrový súd súčasne, inak na ne registrový súd neprihliada. Lehota na doručenie listiny alebo listín, ktoré sa majú podať v listinnej podobe, je 15 dní odo dňa podania návrhu alebo podnetu elektronickými prostriedkami. Námietky proti odmietnutiu vykonania zápisu možno podať elektronickými prostriedkami. Námietky musia byť podané v elektronickej podobe tlačiva, ktorá sa pre elektronické podanie zverejní na internetovej stránke ústredného portálu verejnej správy, a podpísané zaručeným elektronickým podpisom navrhovateľa, inak na ne registrový súd neprihliada.
Poplatky
S novelou súvisí aj ďalšia novela o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov (č. 24/2007 Z. z.), ktorá tiež platí od augusta. Bolo totiž potrebné upraviť výšku súdnych poplatkov pri podávaní návrhov na zápis elektronickými prostriedkami, ako aj pri vydávaní výpisov z obchodného registra a kópií listín zo zbierky listín v elektronickej forme. Ak sa vo veciach týkajúcich sa obchodného registra celý návrh podáva elektronickými prostriedkami, je sadzba poplatku 50 % z pevnej sumy ustanovenej v sadzobníku. Z návrhu na zastavenie exekúcie alebo jej odklad sa od 1. augusta nebude platiť súdny poplatok 3 000 Sk. Zo žiadosti o udelenie poverenia súdnemu exekútorovi súdny poplatok platí oprávnený v konaní o udelenie poverenia súdnemu exekútorovi.
-- za vyhotovenie a vydanie výpisu z obchodného registra s výnimkou výpisu z obchodného registra, ktorý sa vydáva po vykonaní zápisu v listinnej podobe 200 Sk, v elektronickej podobe 10 Sk,
-- za vyhotovenie fotokópie listiny uloženej v zbierke listín, za každú, aj začatú stranu 10 Sk,
-- za zaslanie elektronickej podoby listiny uloženej v zbierke listín elektronickými prostriedkami 10 Sk,
-- za vyhotovenie a vydanie potvrdenia o tom, že v obchodnom registri určitý zápis nie je, alebo potvrdenia o tom, že určitá listina nie je uložená do zbierky listín 100 Sk,
-- za zaslanie potvrdenia o tom, že v obchodnom registri určitý zápis nie je, alebo potvrdenia o tom, že určitá listina nie je uložená do zbierky listín elektronickými prostriedkami 10 Sk.
Smernica EÚ
˙ Členské štáty musia umožniť podávanie návrhov na zápis a ukladanie listín do zbierky listín v elektronickej forme. Členské štáty môžu elektronickú formu uložiť ako povinnosť vo vzťahu k niektorých právnym formám obchodných spoločností alebo k niektorým typom údajov alebo listín.
˙ Členské štáty musia umožniť poskytovanie údajov z obchodného registra (výpisov z obchodného registra, kópií listín zo zbierky listín) na požiadanie aj v elektronickej forme.
˙ Úradný vestník vydávaný v papierovej forme môžu členské štáty nahradiť zverejňovaním týchto údajov alebo listín v čisto elektronickej forme, za predpokladu, že bude zabezpečený centrálny a pravidelný prístup k týmto údajom.
˙ Údaje, ktoré musia obchodné spoločnosti uvádzať na obchodných dokumentoch vyhotovených v papierovej forme, musia uvádzať aj na elektronických dokumentoch, a ak má obchodná spoločnosť vlastnú webovú stránku, aj na tejto stránke.
˙ Členské štáty musia umožniť, aby spoločnosti zapisovali údaje do obchodného registra (ukladali listiny do zbierky listín) okrem úradného jazyka (jazykov) členského štátu aj v inom úradnom jazyku Európskej únie. Členské štáty môžu ďalej umožniť zápis údajov (a ukladanie listín do zbierky listín) aj v ďalšom jazyku, ktorý nie je jazykom Európskej únie.
Zdroj: Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2003/58/ES z 15. júla 2003

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 03:05