StoryEditor

Začalo sa vyjednávanie s komisiou

06.03.2007, 23:00

Od roku 2004 začalo plynúť skrátené programové obdobie, ktoré je už v štádiu dobiehania realizácie projektov a ukončovania skráteného programového obdobia. Podľa pravidla n + 2 toto obdobie bude trvať do roku 2008.
Návrh Národného strategického referenčného rámca SR na roky 2007 -- 2013 bol schválený vo vláde vlani 6. decembra a ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja ho oficiálne poslalo Európskej komisii 21. decembra . Týmto krokom sa Slovensko úspešne pripojilo k ďalším krajinám EÚ, ktoré predložili strategický dokument EK.
Spoločné rokovania medzi predstaviteľmi Európskej komisie a Slovenskej republiky o referenčnom rámci sa už začali. Súčasťou nich sú aj rokovania o operačných programoch jednotlivých riadiacich orgánov. Na čele Európskej komisie bol riaditeľ DG Regio, José Palma Andres a celú delegáciu Slovenskej republiky viedol minister výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, Marian Janušek. Na rokovaniach sa zúčastnili zástupcovia jednotlivých ministerstiev, ktoré sú riadiacimi orgánmi pre jednotlivé operačné programy, zástupcovia samospráv, profesijných združení, ako aj neziskových organizácií. Výsledkom rokovaní s Európskou komisiou, ktoré ešte potrvajú niekoľko mesiacov, bude schválenie referenčného rámca. Tento proces nie je celkom jednoduchý. Najskôr musia byť schválené operačné programy a až potom môže byť schválený rámec. Potom môže Slovensko začať čerpať viac ako 11 miliárd eur.
Jedným z kľúčových princípov, na ktorom bol založený proces vypracovania referenčného rámca a operačných programov, bol princíp partnerstva. Do jednotlivých etáp vypracovania týchto dokumentov boli zapojené subjekty v rámci rôznych pracovných skupín na viacerých odborných úrovniach. Vo väčšej miere budú do procesu implementácie štrukturálnych fondov zapojené samosprávne kraje. Riadiaci orgán pre Regionálny operačný program vypracoval harmonogram vytvorenia Sprostredkovateľského orgánu pod riadiacim orgánom (SORO), ktorý predpokladá, že vznikne do konca tohto roku aj sprostredkovateľský orgán pre Regionálny operačný program.
Na úrovni riadiaceho orgánu je nevyhnutné zadefinovať systém koordinácie horizontálnych priorít referenčného rámca, vypracovať manuály procedúr podľa usmernení Centrálneho koordinačného orgánu, Národný systém ukazovateľov, schémy štátnej pomoci, príručky pre predkladateľov projektov. Na programovanie musia byť pripravené administratívne a organizačné štruktúry riadiacich a sprostredkovateľských orgánov, certifikačný orgán, platobné jednotky, orgán auditu a musia zabezpečiť externý systém auditu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 15:10