StoryEditor

Baranie oko na prípitok radšej nepite

10.02.2008, 23:00

Je možné sa vybrať v Mongolsku na turistiku?
Je tam prekrásna príroda, najmä na severe krajiny, kde sú nedozerné stepi. Tie v máji rozkvitnú a svojským čarom uchvátia turistov, ktorí tam zablúdia. Vzhľadom na nízku hustotu osídlenia sa môžete túlať mongolským vnútrozemím celé dni bez toho, aby ste stretli živú dušu. Z bezpečnostného hľadiska by som to však neodporúčal -- keby sa vám náhodou niečo stalo, nemal by vám kto poskytnúť pomoc. Mongolsko vzhľadom na svoju rozlohu a necelé tri milióny obyvateľov sa značne odlišuje od väčšiny ázijských štátov.

Mnohí poznajú Mongolsko iba z učebníc dejepisu.
Krajina má bohatú históriu, veď kto by nepoznal Džingischána a jeho neobyčajné vojenské úspechy pri dobýjaní Ázie a Európy. V roku 1203 Džingischán zjednotil mongolské kmene a vytvoril prvý zjednotený štát Mongolov. Armáda Džingischána a jeho nástupcov postupne obsadila rozsiahle územie takmer celej kontinentálnej Ázie a južnej časti európskeho Ruska.

Aký je spôsob života Mongolov?
Mongolsko je bohaté na rôzne zvyky a tradície, ktoré sa v značnej miere dodržiavajú i v bežnom živote. Cudzincom sa však prehrešky proti nim obvykle prepáčia. Vhodné je správať sa slušne a skromne, nedávať najavo povýšenosť či názory o zaostalosti Mongolska a Mongolov. Je potrebné mať na pamäti značnú konzumáciu alkoholu. Počas návštevy v súkromí sa často konzumuje jedlo, na ktoré nie sme zvyknutí. Nie je vhodné jedlo a nápoje odmietnuť, stačí však ich konzumáciu predstierať či konzumovať iba symbolicky. Neviem, či by niekto dokázal vypiť oko z barana.
Medzi zvyky patrí výmena darčekov s partnermi, pričom darčeky sa prinášajú aj pri súkromných návštevách, obyčajne hlave rodiny alebo deťom.

Čo o nás Mongoli vedia?
Žije tam silná skupina slovakistov a bohemistov, ktorí študovali v bývalom Československu a sú schopní dobre sa dorozumieť v slovenčine či češtine. Poznajú našu kultúru, zvyky a obyčaje. Sú to vzdelaní ľudia, ktorí majú navyše značný vplyv v mongolskom podnikateľskom prostredí a politickom živote.

Akými zmenami prešiel štát v posledných rokoch?
V máji 1990 sa prijali ústavné zmeny, ktoré umožnili vytvoriť systém viacerých politických strán a uskutočniť demokratické voľby.
Mongolsko je parlamentnou republikou s jednokomorovým parlamentom, čo je Veľký štátny chural volený väčšinovým systémom. Prezident má približne rovnaké právomoci ako náš prezident. Volí sa priamo. Od 24. júna 2005 je prezidentom Nambaryn Enkhbayar.

Je krajina zaujímavá pre investorov?
V posledných rokoch sa zvyšuje záujem zahraničných spoločností o investovanie do mongolskej ekonomiky, najmä do ťažobného priemyslu. Rozvojom baníctva však trpí životné prostredie.

Aké ťažkosti prekonávajú obyvatelia?
Medzi hlavné problémy patrí zlé ovzdušie v mestách a znečisťovanie vôd a vodných tokov. Hlavné mesto Ulánbátar je vystavený značnému prílevu prisťahovalcov z vidieka, každoročne je to okolo 40-tisíc ľudí, čomu nie je prispôsobená jeho infraštruktúra.

Čo Mongolsko potrebuje najviac?
Predovšetkým makroekonomickú stabilitu, odstraňovanie biedy a sprístupnenie verejných služieb vidiečanom -- to sú hlavné ciele súčasnej mongolskej vlády. Kabinet sa vyslovuje za rovnomerný regionálny rozvoj, odstraňovanie rozdielov medzi mestami a vidiekom. Pokiaľ ide o rozvoj vidieka, prebieha postupný prechod z extenzívneho na intenzívne hospodárenie v poľnohospodárstve, odstraňovanie následkov prírodných katastrof, pozemková reforma, ochrana životného prostredia, zlepšenie vidieckej infraštruktúry.
V Mongolsku prebieha privatizácia, najmä v sektore energetiky. Významnou prioritou je reforma v oblasti vlastníctva a držania pôdy. Počíta sa s reštrukturalizáciou sociálneho sektora vrátane vzdelávania a zdravotníctva.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 19:34