StoryEditor

Efektívnosť v podnikaní

14.01.2007, 23:00

Stovky vedcov a tisíce podnikateľov na celom svete skúmajú algoritmy úspešnosti alebo neúspešnosti privátneho sektora, ktorého hnacím motorom je podnikanie. Niektoré z nich sme zoradili do nasledujúceho desaťbodového lexikónu, akéhosi základného podnikateľského šlabikára platného aj na Slovensku:
1. Nikdy sa nezľakni pojmu manažment a pri každom probléme sa riaď v prvom rade zdravým sedliackym rozumom, ktorý sa našim predkom vždy osvedčil. Aj preto, že v jednoduchosti je krása, a v riadení to platí dvojnásobne. Riadenie je a bude v princípe zakaždým len o tom, ako nájsť správnu kombináciu reakcií na tri triviálne tézy zo strany toho, kto sa chystá riadiť a riešiť problém -- chcieť, vedieť a môcť.
2. Pri podnikaní sa orientuj na dlhodobosť, nie na krátkodobosť projektov. Pracuj s cieľom - byť na trhu nielen dnes, ale zostať tam aj zajtra a pozajtra.
3. Písomne pomenuj cieľ, urči víziu a načrtni stratégiu firmy. Trvaj na tom, aby tento mini materiál tvoji pracovníci poznali ako svoju pracovnú bibliu.
4. Rešpektuj axiómu o tom, že ľudské zdroje sú najcennejším kapitálom. Svojho zamestnanca si váž a získaj si ho nie krikom, ale prirodzenou autoritou, profesionálnym výkonom a prídelom uznania. Každého treba za dobre odvedenú prácu pochváliť, vo svojich zamestnancoch provokuj kreativitu, vyžaduj lojalitu k firme a vzbudzuj v nich pozitívne nadšenie.
5. Netráp sa, ak pri podnikaní urobíš chyby, ale pouč sa z nich, aby si ich v budúcnosti nezopakoval.
6. Cti si svojho klienta i obchodného partnera, lebo oni sú tvojou cestou k tomu, ako získať miesto na trhu a udržať si ho.
7. Najefektívnejšie riešenia podnikania sú v drvivej väčšine práve tie najjednoduchšie.
8. Nepodceňuj potrebu viesť prehľadnú písomnú evidenciu vo firme vždy zálohovo, teda na disketách a CD vždy archivuj údaje z PC na úplne inom mieste, ako je listinná evidencia.
9. Staň sa dobrým dirigentom a ešte lepším trénerom svojich pracovníkov, nauč sa organizovať a prerozdeľovať prácu. Deleguj právomoci, kompetencie i zodpovednosť. Stav na prácu tímu a nebuď sólovým hráčom.
10. Firmu vybuduj, otestuj a opusti ju. Nechaj ju viesť dôveryhodnému a schopnému manažérovi, najlepšie tomu, ktorého si si vychoval ako nástupcu. Ty si oddýchni, venuj sa rodine, dopraj si dovolenku, ktorá nie je luxusom, ale najlepšou investíciou do zdravia, a sústreď sily na občasnú kontrolu firmy a na riešenie strategickej podstaty alebo ďalších invenčných podnikateľských nápadov a rozbiehanie nových biznisov.
RESUMÉ:
Porozmýšľaj nad uvedenými závermi, ktoré zhŕňajú ideový odkaz z mnohých učebníc podnikania v rámci teórie i odskúšanej praxe. Prehodnoť ich a vytvor si z nich vlastné podnikateľské náboženstvo, ktoré sa môže stať vhodným podnetom aj na vytvorenie pracovného kódexu v tvojej firme podľa tvojho gusta a štýlu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 04:31