StoryEditor

S litrom paliva čo najďalej

28.05.2007, 00:00

Poplatky za palivá môžu tvoriť v niektorých firmách 10 až 20 percent nákladov. Taký je odhad Združenia cestných dopravcov ČESMAD. Niet sa čo čudovať, ak si nejeden podnikateľ zanadáva na vysoké ceny ropy vo svete a s tým súvisiace ceny pohonných látok, ktoré mu kazia úspech podnikania.
Aj preto by sa asi mnohí ľudia z biznisu radi porozprávali s univerzitnými súťažnými tímami na Shell Eco-marathone v juhofrancúzskom Nogare. Európske technické univerzity tam totiž predstavovali svoje prototypy, pričom cieľom nebolo dôjsť prvý, ale spáliť čo najmenej benzínu. Na súťaži sa už po dvanástykrát zúčastnili aj zástupcovia Technickej univerzity Košice. Pri spotrebe, ktorú urobila jedna z pilotiek -- študentiek, by bolo možné po prepočte na liter klasickej "deväťdesiatpäťky" prejsť až 554 kilometrov. To sa rovná vzdialenosti z Bratislavy až k moru do Chorvátska. Z uvedených technológií by teda mali radosť nielen dovolenkári, ale aj podnikatelia.
Vozidlo B&S 3 však podľa jedného z tvorcov ešte stále nepredviedlo všetko, čo dokáže. "Náš rekord je vyše osemsto kilometrov na liter benzínu. Ale bolo to pri iných podmienkach," hovorí profesor z univerzity Tibor Bugár. A to sa Slováci, hoci skončili v prvej polovici, ani neumiestnili na popredných miestach. Víťazné auto by bolo schopné na liter benzínu prejsť neuveriteľných tritisíc kilometrov.
Dobrá správa pre vodičov je, že do výskumu na znižovanie spotreby sa nezapájajú iba univerzity, ale okrem nich tam smerujú aj veľké peňažné investície automobiliek alebo ťažobných spoločností. Tie si napriek tomu, že im nižšia spotreba môže kaziť zisky, uvedomujú, že musia myslieť na budúcnosť, keď ropy bude málo a kvôli globálnemu otepľovaniu sa bude klásť čoraz väčší dôraz na ekológiu.
"Ak by po okruhu v Nogare utekal bežec rýchlosťou 25 kilometrov za hodinu, vyprodukoval by viac emisií CO2 ako jazdec Eco-marathonu s jeho vozidlom idúci tou istou rýchlosťou," uzatvára hovorca Shellu pre Česko a Slovensko Petr Šindler.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 23:30