StoryEditor

Realitní makléri s povinnou licenciou. Áno či nie?

19.03.2006, 23:00

Firiem, ktoré sa zaoberajú predajom realít, či už "papierovo" podľa obchodného registra alebo reálne v praxi, sú na Slovensku tisícky. Hoci ide o nemalé peniaze, potrebujú iba vysokoškoláka v odbore právnik, stavbár alebo ekonóm, prípadne stredoškoláka s päťročnou praxou v realitnom biznise.
Tieto podmienky sa môžu zmeniť.

Skupina v Bruseli
Pravidlá pre výkon povolania realitného makléra alebo sprostredkovateľa predaja nehnuteľností sa v jednotlivých krajinách Európskej únie líšia. V časti krajín túto profesiu striktne regulujú, inde, ako napríklad na Slovensku, je voľnou živnosťou bez akejkoľvek regulácie a nutnosti vzdelávania. Európska komisia preto zriadila pracovnú skupinu, ktorá pripravuje novú štandardizáciu podmienok rovnakých vo všetkých krajinách únie.
Členom skupiny je aj Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS), ktorá v súčasnosti zastupuje 120 realitných kancelárií. Je známa prísnym postojom k tejto problematike -- už niekoľko rokov sa snaží na Slovensku presadiť viazanie živnosti realitného makléra a jeho činnosť len na základe licencie. "Dôležité bude neprijať štandard, ktorý vytvorí len byrokratické prekážky pre realitnú činnosť," hovorí generálny sekretár asociácie Martin Lazík.
Predsedníčka novovznikajúcej Asociácie realitných maklérov (ARM) Daniela Rážová súhlasí, že súčasný stav treba riešiť. "Mnohí makléri pracujú pre realitné kancelárie so živnosťou na sprostredkovanie obchodu, pričom ich odborným garantom by mala byť daná realitná kancelária alebo jej odborný garant," tvrdí. Vysokoškolské vzdelanie -- s výnimkou právneho -- však podľa nej nezaručuje, že majiteľ realitnej kancelárie naozaj vie, ako postupovať pri predaji, kúpe alebo prenájme nehnuteľností.
Šéfka asociácie zároveň poukazuje aj na ďalší problém -- sprostredkúvanie predaja nehnuteľností načierno.

Licencie alebo autoregulácia?
Systém založený na licenciách, teda udeľovaní oprávnenia na realitnú činnosť, funguje napríklad v Portugalsku, Rakúsku, Írsku a Veľkej Británii. Sprostredkovatelia predaja nehnuteľností a realitní makléri ich musia každoročne obhajovať absolvovaním špeciálnych kurzov, tréningov a školení.
V krajinách, kde tento systém neexistuje, snažia sa vniesť pravidlá stavovské organizácie, ako je napríklad NARKS. Každá z nich, v rámci svojich možností, prináša podmienky, ktoré sú bežné vo vyspelých krajinách. Ich napĺňanie je však dobrovoľné. Členstvo, napríklad aj v slovenskej asociácii NARKS, potom slúži ako značka kvality a odbornosti služieb realitnej kancelárie.
Aj formujúca sa ARM prijímanie členov podmieňuje zvládnutím vlastného kvalifikačného testu. Aktívne činný realitný maklér by mal nielen prejsť základným kvalifikačným testom, ale mal by sa pravidelne školiť, informovať o zmenách zákonov a absolvovať pravidelné skúšky. Licencia, ktorú člen asociácie získa, potom slúži ako garancia profesionality pre verejnosť.

Pohľad z dvoch strán
Udeľovanie licencií na realitnú činnosť možno podľa projektového manažéra Lexxus New Home Center Jozefa Šimka vnímať z dvoch strán. "Licencovaním sa trh ošetrí a stabilizuje. Na druhej strane je to istá forma regulácie, ktorá môže narušiť trhovú súťaž," hovorí. Klient ju však podľa neho môže vnímať pozitívne -- má kompetentného partnera, ktorý mu dokáže ponúknuť nielen nehnuteľnosť, ale aj poradenstvo a odbornú informáciu. "Niektorí realitní makléri vzbudzujú nedôveru, čím narúšajú aj dôveryhodnosť ostatných kancelárií. Licencie sú tak určitou etickou zárukou a kontrolným mechanizmom nad činnosťou sprostredkovateľov. A to na slovenskom trhu nehnuteľností, ktorý sa stáva čoraz zaujímavejším a priťahuje čoraz viac klientov i sprostredkovateľov, možno len uvítať," dodáva Šimek.

Ide o aj to, kto...
Ako sa zhodujú viacerí, udeľovanie licencií automaticky prináša otázku, na základe čoho, ako a najmä kto by mal licencie prideľovať. Generálny sekretár NARKS Martin Lazík túto otázku zatiaľ nerieši: "Všetko to bude upravené v pravidlách Európskej únie."
"Právnici si myslia, že najkompetentnejší sú oni, geodeti tvrdia o sebe to isté. Stavbári hovoria, že je to hlavne o domoch a obchodníci argumentujú, že to je len a len obchod. Niektorí by chceli rozhodovať o udeľovaní oprávnení na realitnú činnosť. Ako vidíte, každý lobuje za svoju skupinu," tvrdí s obavou majiteľ nemenovanej menšej realitnej kancelárie v jednom z regiónov Slovenska, ktorý nechce byť menovaný. Súčasná regulácia požadovaným vzdelaním sa mu vidí dostatočná.
Podľa Šimka je prideľovanie a odoberanie licencií silný nástroj s možným negatívnymi dôsledkami najmä na malé realitné kancelárie a jednotlivých maklérov. Preto je dôležitý nezávislý orgán s transparentnými podmienkami a pravidlami platnými pre všetkých -- veľkých i malých hráčov na trhu. Pravidlá by podľa neho mali byť čo najjednoznačnejšie, aby neumožňovali rôznu interpretáciu. Rovnako by mali zohľadňovať nielen čisto slovenské podmienky, ale mali by napríklad riešiť aj udelenie licencií cudzincom a, samozrejme, mali by zapadať do širšieho európskeho kontextu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 12:00