StoryEditor

Chýbajú nám férové kontroly

10.12.2006, 23:00

Predajcovia mäsa a mäsových výrobkov pokračujú v klamaní spotrebiteľov. Týka sa to zloženia, označovania a spôsobu skladovania potravín. Situáciu nezlepšujú ani intenzívne kontroly, o výsledkoch ktorých začal približne pred rokom pravidelne informovať exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon.
Súčasný minister Miroslav Jureňa nejde v šľapajach Simona a pri tlaku na predajcov a výrobcov mäsových produktov médiá nevyužíva. Zato rezort pripravil novelu zákona o potravinách, ktorá by mala dať väčšie právomoci potravinovým inšpektorom, aby "pri závažnom porušení zákona mohli na mieste prijať zodpovedné opatrenia". Odmieta však zásadu trikrát a dosť presadzovanú Simonom, lebo ju považuje za populistickú. Bývalý šéf rezortu chcel po treťom hrubom prehrešku, napríklad proti hygiene, obchod zatvoriť.
Tretina s nedostatkami
Od augusta do konca septembra preverili potravinoví inšpektori 1 272 predajní a nedostatky zistili takmer v každej tretej. "Najviac sme ich odhalili pri označovaní výrobkov a hygiene predaja, za čo naši inšpektori udelili 133 pokút vo výške takmer 131-tisíc korún," informuje Martin Chudý zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Najčastejšími nedostatkami bolo nahrádzanie drahších druhov mäsa lacnejším hydinovým alebo sójou. Podobné, aj horšie, výsledky majú zo svojich kontrol spotrebiteľské organizácie.
Chýba nám autorita
Túto nepriaznivú situáciu však novela zákona o potravinách podľa niektorých analytikov trhu nezmení. Treba urobiť najmä systémové opatrenia v spôsobe kontroly. Na Slovensku podľa nich chýba najmä nezávislá inštitúcia, ktorá by stanovila jej rozsah. Štátnu veterinárnu a potravinovú správu nepovažujú za celkom nezávislú, ale skôr "uzavretú do seba".
"Množstvo a intenzitu kontrol by nemal stanovovať samotný kontrolný orgán, ale nezávislá inštitúcia," tvrdí riaditeľ audítorskej spoločnosti Potravinform Slovensko Ján Marton.
Aj podľa predsedníčky Spoločnosti spotrebiteľov potravín Dagmary Kažimírovej chýba nezávislá "autorita na konzultáciu rizík a na kontakty so spotrebiteľmi". Vo vyspelých krajinách EÚ je takouto inštitúciou Európsky úrad pre bezpečnosť potravín.
Za chybu považuje Kažimírová aj to, že u nás sú všetky kontrolné organizácie podriadené štátu a "závisia od ministrov, pod ktorých spadajú".
Hrozbu pokuty až do päťdesiat miliónov korún, ktorá by sa po novele potravinového zákona mohla udeliť, nepovažuje Marton za správny krok. "Je to nereálne, ide o obyčajné ,hauznumero´, lebo pri korupcii, aká u nás vládne, by sa takáto pokuta nedala vymôcť." Situácia sa podľa neho zmení, až keď sa kontrola prestane vnímať ako represia a zlepší sa komunikácia kontrolórov, výrobcov a spotrebiteľov potravín.

Šunku vyšetruje aj polícia
Šunku a šunkovú kocku, ktorými sa minulý týždeň v Krompachoch (okr. Spišská Nová Ves) priotrávili dve desiatky ľudí, preverila Štátna veterinárna a potravinová správa. Postihnutým vypláchli v nemocnici žalúdok a prepustili do domáceho liečenia.
Mäsové výrobky priekupník pravdepodobne kúpil v predajni patriacej firme Mäsovýroba Knižka v podtatranskej obci Hranovnica, ktoré predal postihnutým. Kontrolóri u výrobcu nezistili hygienické nedostatky a "tam zdravotné riziká nehrozili", uviedol Martin Chudý z potravinovej správy. Napriek tomu inšpektori odobrali vzorky hotových produktov a komponentov použitých pri ich výrobe, ktoré preskúmali. Zistili, že obidva mäsové výrobky boli v predajni mikrobiologicky v poriadku. Ale po dlhšom a nevhodnom skladovaní priekupníkom zapáchali a boli poškodené aj mikrobiologicky. "Rozmnožili sa v nich patogénne organizmy, ktoré produkujú nebezpečné toxíny," zdôraznil Chudý. Prípadom sa zaoberá aj polícia. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin ohrozovania zdravia chybnými potravinami.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 22:13