StoryEditor

Niekedy musím byť na ľudí aj tvrdá

27.11.2005, 23:00
Napriek tomu, že podniká viac-menej v mužskej brandži nepociťuje, že by mala ako žena pri rokovaniach horšie podmienky. Autoritu, ako pokračuje, má aj vo firme. Rešpekt si nevynucuje, dôležité je podľa nej slušné zaobchádzanie s ľuďmi. Zamestnancov považuje za kolegov, nie za podriadených. "Dobré medziľudské vzťahy sa z veľkej časti podpísali pod úspech firmy. No keď treba, viem byť aj tvrdá na ľudí," prezrádza Mária Csizmadiová (31), majiteľka štúrovskej dopravnej a zasielateľskej spoločnosti Speed Line. Minulý týždeň si v Bratislave prevzala ocenenie Vynikajúca podnikateľka SR na rok 2005. Hlavným dôvodom na založenie vlastnej firmy bola túžba robiť veci po svojom, napĺňať vlastné ciele a nápady.

Napriek tomu, že podniká viac-menej v mužskej brandži, nepociťuje, že by mala ako žena pri rokovaniach horšie podmienky. Autoritu, ako pokračuje, má aj vo firme. Rešpekt si nevynucuje, dôležité je podľa nej slušné zaobchádzanie s ľuďmi. Zamestnancov považuje za kolegov, nie za podriadených. "Dobré medziľudské vzťahy sa z veľkej časti podpísali pod úspech firmy. No keď treba, viem byť na ľudí aj tvrdá," prezrádza Mária Csizmadiová majiteľka štúrovskej dopravnej a zasielateľskej spoločnosti Speed Line. Minulý týždeň si v Bratislave prevzala ocenenie Vynikajúca podnikateľka SR na rok 2005. Hlavným dôvodom na založenie vlastnej firmy bola túžba robiť veci po svojom, napĺňať vlastné ciele a nápady.

Začínala so zasielateľstvom
Ako sa vôbec dostala k podnikaniu v medzinárodnej doprave? Ovplyvnilo ju trojročné štúdium v Budapešti. Po ukončení strednej ekonomickej školy si tam doplnila vzdelanie v odbore zahraničného obchodu a logistiky.
Najprv sa zamestnala ako špeditérka. Neskôr bola riaditeľkou dopravy v dopravnom podniku. Odišla, mala odlišné predstavy ako ostatní členovia vedenia firmy.
Štart podnikania v roku 2000 poznačil nedostatok financií. Preto začínala so zasielateľstvom, ktoré postupne rozširovala o dopravu. Prvé auto si kúpila po dvoch rokoch. Dnes má šesť vlastných vozidiel a zameriava sa na zasielateľské, dopravné a logistické služby.
Vo firme pracuje aj s ňou 14 ľudí, z nich sú štyri ženy. Prácu sprostredkúva ďalším dvadsiatim až tridsiatim dopravným firmám. V budúcnosti chce zákazníkom ponúknuť aj skladovanie tovaru.

Veľkou oporou je životný partner
Pre úspech v podnikaní je podľa nej rozhodujúca flexibilita, serióznosť, zodpovednosť. A tým, že je žena musí byť skutočne na sto percent odborníčkou. Hovorí, že je maximalistka.
Najťažšie na podnikaní je podľa nej zvládnuť stres spojený so zodpovednosťou. Priznáva, že niekedy je skutočne ťažké zladiť rodinný život s úlohami konateľa firmy.
Ako upozorňuje, podnikanie by jej neprinášalo uspokojenie, ak by nebolo v súlade s cieľmi celej rodiny. Veľmi si váži podporu životného partnera. Odbremeňuje ju od povinností v domácnosti a zároveň je dobrým a chápavým spolupracovníkom vo firme. Jeho pomoc si ešte viac uvedomila vlani, keď mala niekoľko mesiacov vážnejšie zdravotné problémy.
A či by dnes znovu začala podnikať? Asi už nie. Päť rokov podnikania ju stálo veľa energie, cíti sa na také niečo unavená. Pravdepodobne by už nemala dostatok síl, ktoré na rozbeh firmy treba.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 22:11