StoryEditor

Huub van der Vrande: Práca s ľuďmi je veľkým umením

20.05.2004, 00:00
Holandský holding Neways Electronic International pôsobí v materskej krajine, Nemecku, expanduje v Číne, zaujíma sa o Českú republiku. Od roku 1997 má zastúpenie na Slovensku v spoločnom holandsko-slovenskom podniku Q-Nova v Novej Dubnici. Minulý týždeň tu dali do prevádzky novú výrobnú halu, v ktorej do konca roku pribudne, k stovke súčasných, ďalších dvesto pracovných miest. Podnikatelia z krajiny tulipánov sem presunuli celú výrobu káblov. O postrehoch z práce s našimi zamestnancami aj o holandských skúsenostiach sa rozprávame s výkonným riaditeľom nadnárodnej spoločnosti Neway Huubom van der Vrandem.
Vaša spoločnosť, pán riaditeľ, má zaujímavý názov Neways - nové cesty. Čo sa nachádzalo na novej ceste, ktorá vás priviedla na Slovensko?
- Tak ako každá firma, aj my máme svoju stratégiu. V rámci nej sa objavila možnosť prísť na Slovensko. K definitívnemu rozhodnutiu sme dospeli z dvoch dôvodov. SR považujeme za stabilnú krajinu. Po druhé bolo a je naším cieľom produkovať za nízke pracovné náklady. K tomu sme pripojili ešte prianie, aby to bolo miesto približne hodinu vzdialené od Bratislavy, kam sa dá rýchlo dostať po diaľnici. Nová Dubnica tieto podmienky naplnila.

Nielen samotná Nová Dubnica, ale zrejme aj váš slovenský partner.
- Komunikácia so slovenským akcionárom pánom Milanom Hanzelom, ako som sa dozvedel - kandidátom na europoslanca, je na veľmi dobrej úrovni. Bol to práve on so svojou manželkou (vlastnia 35 percent akcií), ktorí postavili novú výrobnú halu, do ktorej sme z Holandska presťahovali kompletnú výrobu káblov. Navyše, s naším partnerom nepociťujeme žiadnu jazykovú bariéru, pretože obaja hovoria výborne po anglicky. Dôležité je aj to, že slovo áno a nie má na oboch stranách precízne dodržiavaný význam.

Ste spokojný aj s podnikateľskými podmienkami u nás?
- Zatiaľ áno, inak by sme sotva sem prišli. Pre mňa bolo tiež dôležité, že som sa vo vašej krajine ešte pred príchodom firmy stretol s ľuďmi ochotnými učiť sa, vzdelávať sa. Spomínam si, bolo to asi pred tridsiatimi rokmi, keď Holandsko bolo v podobnej hospodárskej situácii ako SR dnes, ako nám vtedy pomohli dostať sa na vyššiu úroveň hlavne univerzity, firmy Philips, Shell a iné. Ak chcete aj vy v ekonomike pokročiť ďalej, je potrebné, aby ľudia na zodpovedných postoch - od najvyšších po najnižšie - dokázali s nami na profesionálnej úrovni a zodpovedne komunikovať.

Aký spôsob komunikácie volíte vy so svojimi podriadenými zamestnancami, ak sa obrátia na vás s problémom?
- Práca s ľuďmi je veľkým umením. Dobrý spolupracovník a podriadený však musí dokázať 85 percent problémov vyriešiť sám. Zo zvyšných 15 percent môže päť riešiť spoločne so mnou, pričom mu rád odovzdám svoju skúsenosť. Ale v 10 percentách mám aj ja právo konštatovať, že to neviem.

Vyzdvihli ste význam univerzít - teda význam vzdelania. Investujete do našich zamestnancov v Q-Nova v Novej Dubnici? Prípadne neuvažujete aj o využití intelektuálneho potenciálu Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka, ktorú máte v susedstve?
- Nevylučujem ani túto možnosť. V súčasnosti však, aby všetky projekty, na ktorých sa naši zamestnanci podieľajú, kvalitne zvládli, absolvujú v Holandsku špeciálne kurzy, študujú výrobné procesy a technológie, aby nadobudnuté moderné skúsenosti mohli preniesť na Slovensko. V Q-Nova máme napríklad robot. Štyria ľudia, ktorí ho obsluhujú, boli osem týždňov na špeciálnom školení vo Philipse. Jednoducho bez vzdelávania sa už v súčasnosti nikde nepohnete. Konkurencia ani v tomto ohľade nespí.

Nespí ani čo sa týka kvality manažérov. Doteraz viedol novodubnickú firmu Slovák, teraz nastupuje nový šéf z Belgicka.
Ak to nie je dôverné, povedzte, prečo ste zvolili zmenu?
- Nie je to tajnosť. Pred dvoma rokmi sme mali v tejto fabrike dobrý náskok. Zrazu sme ho stratili, a to si v žiadnom prípade nemôžeme dovoliť. Preto sme sa rozhodli na prechodné obdobie pre skúseného belgického manažéra. Jeho úlohou je viesť dvoch kandidátov na vedúci post dovtedy, kým nedosiahnu kvalitu riadenia vyhovujúcu našim predstavám. Tento cyklus potrvá asi 6 až 8 mesiacov. Potom opäť - ten lepší - zasadne do riaditeľského kresla.

Vidíte príčinu takejto reakcie z vašej strany v nižšej dynamike a flexibilite našich ľudí?
- Toto slovo patrí do u nás rešpektovanej kategórie proaktivity. A tá vašim ľuďom ešte trochu chýba. Hovoríme o tom otvorene.

Biznis je napokon tvrdým orechom. Byť v ňom úspešným znamená hovoriť aj o nepríjemných veciach priamo, bez diplomatického slovníka.
- Presne tak sa snažíme správať. Rád by som však upozornil, že máte mimoriadne šikovné ženy - manažérky. Ide o nový trend, ktorý sa začína prejavovať aj v Holandsku, kde dôležité riadiace posty preberajú ženy.

Takže vnímate túto tendenciu pozitívne.
- Samozrejme. Pred dvoma - troma desiatkami rokov stretnúť ženu na manažérskom mieste bolo prakticky nemožné. A poviem otvorene, že napríklad ako šéfa nákupu v našej firme najradšej vidím ženu. Možno si to vyložiť aj tak, že ženy vnášajú do manažmentu novú kultúru.

Vaša firma zasa vniesla do Novej Dubnice technológiu, know-how, ale aj kus holandskej pracovnej kultúry. Ako hodnotíte pracovnú kultúru našich zamestnancov? V čom sa prejavujú odlišnosti, v porovnaní s holandskou?
- To je osobitne dôležitá otázka. Rozdielnosť vidím najmä v zodpovednosti k práci, ktorá ešte nie je na takej úrovni, ako by sme si želali. Na druhej strane musím vyzdvihnúť a oceniť záujem a snahu naučiť sa cudzí jazyk, hlavne anglický a u niektorých i nemecký.

Napriek tomu, čo hovoríte, ako dosahujete vzájomné rešpektovanie sa oboch pracovných kultúr, ich akceptovanie, aby obe strany boli spokojné?
- Postupujeme krok za krokom. V tejto fáze vyslovujeme uznanie za záujem o získanie profesionálnej zdatnosti, ale aj jazykovej vybavenosti. S týmto fenoménom som sa, napríklad, nestretol vo Francúzsku. Ak tam nehovoríte stopercentnou francúzštinou, ohrnú nad vami nosom. Takže taký spoločný holandsko-slovenský podnik, akým je Q-Nova, by podľa mojich skúseností s Francúzmi nebol možný. Nedarí sa ani komunikácia Holanďana s Bulharom.

Poznáte príčinu?
- Nie, neviem, čím je to spôsobené. Možno sa u vás cítime dobre aj preto, že Slováci sú otvorení, ochotní prijať aj iný názor.

Slovensko je niekoľko dní riadnym členom EÚ. Pocítili ste tento krok?
- Všetko sa pre nás začína zjednodušovať. Pred mesiacom som stál na hranici niekedy aj dve hodiny, teraz je to rýchlejšie a bez papierovania. Aj to je pozitívne. Verím, že postupne sa budú premietať i ďalšie priaznivé zmeny.

Dlhodobo pracujete na špičkových riadiacich postoch. Aké manažérske krédo vás sprevádza?
- K svojim kolegom sa správam otvorene a hovorím s nimi jasnou rečou. Mám rád okolo seba ľudí, ktorí, nech sa čokoľvek udeje, po dvoch, piatich či desiatich rokoch, keď sa rozhodnú pre odchod z firmy, skonštatujú: odchádzam, ale neuveriteľne veľa som sa naučil, strávil som tu skvelý čas. Prial by som si, aby to tak bolo aj v Q-Nove v Novej Dubnici.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 02:53