StoryEditor

Na školu im pomohla írska firma

04.10.2007, 00:00

Začalo sa to obyčajným inzerátom v novinách. Dnes končia postgraduálne štúdium na prestížnej Univerzity of Ulster v Belfaste a stali sa súčasťou dôležitého hráča v developerskom prostredí strednej a východnej Európy Parker Green International. Výber je však veľmi úzky -- zo Slovenska zatiaľ takúto šancu dostali štyria ľudia.
Írska developerská a investičná spoločnosť Parker Green International potrebovala pre svoj biznis ľudí najmä zo Slovenska, z Českej republiky, Poľska a Maďarska, keďže sa riadi osvedčeným pravidlom -- "zaangažujeme tých, ktorí najlepšie poznajú domáce podmienky". Stačilo sa prihlásiť na inzerát, prejsť výberovým konaní a firma sa už o náklady na štúdium postarala. Nejde pritom o lacnú záležitosť -- ročné štúdium vyjde na tisícky britských libier. "Je to príležitosť nielen pre univerzitu, ale aj pre nás, lebo máme hotového človeka, ktorého pošleme pracovať priamo na miesto," hovorí šéf spoločnosti Gerard O`Hare.
Veľká výzva
Firma má dohodnutú spoluprácu s univerzitou technického zamerania Univerzity of Ulster v Belfaste. Ľuďom zo Slovenska ponúkla absolvovať akreditovaný program Property Investment and Development. Jeden zo študentov Filip Polomský si pochvaľuje. "Bola to pre mňa veľká výzva, pretože niečo také sa na Slovensku ani neštuduje." Okrem toho, postgraduálne štúdium a zároveň práca priamo vo firme majú ďalšiu výhodu: "V rámci školy sme spracúvali projekty, ktoré sme prakticky využili aj v Parker Green." Štúdium trvá 18 mesiacov -- tri týždne trávili v Írsku, týždeň na Slovensku. Skúšky už majú za sebou. Na získanie titulu Master of science ich čaká už len odovzdanie a obhájenie dizertačnej práce. Ak by chceli ísť ešte ďalej, môžu sa uchádzať o titul PhD. "Som spokojný s tým, ako sa slovenskí študenti vyrovnali s touto výzvou," hovorí profesor Univerzity of Ulster Jim Berry. Tvrdí, že oproti domácim študentom nemali žiadne privilégiá. "Dávam za nich záruku, že sú schopní zvládať úlohy, ktoré sa im v ich odbore naskytnú."
Ako spracovať projekt
Dnes už pôsobia v slovenských a českých pobočkách Parker Green. Ich úlohou je stretávať sa s lokálnymi developermi, urobiť prieskum trhu, identifikovať a ohodnotiť investičné príležitosti vrátane nákladov a výnosnosti a spracovať projekt, ktorý posúdi centrála firmy. "Pre firmu sme prínosom najmä preto, že prinášame poznatky o právnom či daňovom systéme na Slovensku," hovorí ďalšia zo študentiek Miroslava Fáziková. Parker Green má za sebou realizáciu viacerých projektov v írskom Newry, na Slovensku aktuálne pracuje na výstavbe trnavského shopping centra, v Česku je rozbehnutý projekt výstavby bytových jednotiek v brnianskom Červenom kopci.

Plôška: Univerzity of Ulster
Na írskej Univerzity of Ulster končí ročne viac ako 23-tisíc absolventov undergraduálneho a postgraduálneho štúdia. Výrazné zastúpenie majú aj zahraniční študenti. Univerzita technického zamerania ponúka stovky študijných programov od inžinierstva, manažmentu, počítačových technológií cez business komunikáciu alebo administratívu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 20:29