StoryEditor

Motivujte talenty

07.03.2007, 23:00

Hovorí sa im kľúčoví zamestnanci. Ich výkon je pre firmu veľmi dôležitý, ich odbornosť ťažko nahraditeľná. Zastávajú významnú pozíciu, ale nemusí to byť vždy podmienkou. "Medzi kľúčových ľudí patria aj tí, ktorí majú schopnosť učiť sa nové veci. Sú ťahúňmi zmien, stelesňujú to, čím chce firma byť," hovorí spolumajiteľ poradenskej spoločnosti M.C.Triton Luděk Pfeifer.
Či ide o úzko špecializovaných technológov alebo vývojových pracovníkov, o ľudí na pozíciách, kde sa prelínajú technická a manažérska spôsobilosť, alebo o výnimočné talenty, ich strata je vždy citeľná.

Udržia ho u nás peniaze?
Nejeden zamestnávateľ si myslí, že si talentovaného človeka udrží preplácaním. Pletie si tak na seba bič. Nikdy nemá istotu, že niekto nepridá ešte viac.
Peniaze sú dôležité. Málokedy však firma platí kľúčovým ľuďom tak málo, aby museli odísť. A oni kvôli pár tisíckam miesto nemenia. Stačí im, keď ich hodnotia rovnako ako ostatných, ktorí v odbore robia podobnú prácu.
Zároveň by však mali dostať viac ako priemerní zamestnanci, s výkonmi ktorých sú občas problémy. Vynikajúcich pracovníkov nič neodradí tak ako plošné prémie a benefity udelené bez ohľadu na výsledky.
Pri zvláštnom finančnom hodnotení sú však dôležité jasné pravidlá, aby sa pod zámienkou "kľúčovosti" neprilepšovalo privilegovaným a obľúbeným.

Všímajte si výnimočných ľudí
"Raz sme prišli o kľúčového pracovníka," priznáva manažér zo spoločnosti Smart Point Petr Hruška. Mohli za to čiastočne konkurenčné ponuky a preplácanie. Aj kľúčoví ľudia hľadajú nové podnety a možnosti a nikto nezostáva večne. "Ale podcenili sme aj individuálny prístup k tomuto človeku."
Kľúčoví ľudia si zaslúžia osobitnú pozornosť. "Čoraz viac firiem medzi svojimi zamestnancami vyhľadáva talenty. Všímajú si tých, ktorí sa môžu stať kľúčovými," hovorí Pfeifer. Osvedčujú sa pritom metódy sledovania a rozvoja osobného potenciálu. Napríklad takzvané development centrá - tie sa môžu zamerať na vyhľadávanie a podporu ľudí s ambíciami na kľúčové úlohy vo firme. Záleží pritom na vedúcich. Tí medzi svojimi priamymi podriadenými v každodennej práci najlepšie nájdu budúcich kľúčových ľudí.

Nechajte ich, aby sa rozvíjali
Ako podchytiť talentovaných ľudí. Príležitosťou. Prácou v zaujímavých tímoch, stážou alebo mimoriadnymi úlohami. Potrebujú výzvy. Zadávanie činností, ktoré hravo zvládli už na začiatku svojej kariéry, ich ponižuje.
"S talentovanými ľuďmi musí pracovať šéf, ktorý je sám na úrovni. Nemusí byť vôbec taký odborník ako oni. Skôr dobrý psychológ, vyjednávač a prirodzená autorita, ktorú môžu rešpektovať," hovorí psychologička Lenka Strouhalová. Nemal by mu chýbať ani "nos" na potreby týchto zamestnancov.

Získajte si ich srdce
Na vábenie peňazí a výziev, ktoré ponúka konkurencia, počúva predovšetkým rozum. Ak kľúčového zamestnanca pri myšlienke na odchod pichne pri srdci, začne zvažovať. Robím dobre? Nájdem tam takých skvelých ľudí, akých poznám tu? A aký tam na mňa čaká šéf?
Ak si chce firma udržať talentovaného človeka, do vzťahu k nej by nemala zapojiť len jeho um, ale aj srdce. "Pripomínajte týmto ľuďom, že sú súčasťou vašej firmy, a veľmi dôležitou. Niektorí z nich môžu mať kvôli svojej výlučnosti pocit nepochopenosti, osamotenia," pripomína Strouhalová.
Žiadny nadriadený by nemal zneužívať ich nadanie v zmysle: Keď si taký šikovný, zvládneš všetko. Iba ho múdro využívať. Akokoľvek to môže vyznieť fádne, prejavy uznania, rešpektu a slušnosť by mali byť pritom samozrejmosťou. Ak sa cíti talentovaný človek, a nielen on, dobre u svojho zamestnávateľa, potom nechá vždy zvíťaziť srdce nad rozumom.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 02:45