StoryEditor

Ktorý systém je vhodnejší: rakúsky alebo írsky?

21.12.2005, 23:00

V Rakúsku dobre funguje sociálny systém, vzdelávací systém je bezplatný, len so symbolickými vstupnými poplatkami, a doktorandské štúdium sa financuje zo štátnych zdrojov.
Silný sociálny systém umožňuje doktorandom dosahovať pomerne slušný štandard. Výška štipendia (1 835 eur) sa blíži k priemernej mzde (2 350 eur) a plat asistenta (ktorý má možnosť dosiahnuť doktorand po skončení štúdia, ak by sa rozhodol zotrvať na univerzite) je podstatne vyšší než priemer (3 270 eur). Je zrejmé, že štátna politika Rakúska sa snaží podporovať vzdelanie, vedu a výskum v súlade s nastolenou líniou EÚ.
Možnosti využitia súkromných zdrojov na podporu doktorandského štúdia, vedy a výskumu, sa neodlišujú od krajín V4. Súkromné firmy v krajinách V4 sú dokonca aktívnejšie než rakúske.
Írsky systém grantov
Iná situácia je v Írsku. Írsko má v súčasnosti vysoký ekonomický rast. Predtým takmer najchudobnejšia krajina únie s orientáciou na poľnohospodárstvo a rybolov sa aj so silnou podporou európskych fondov radikálne mení. Írsko prilákalo aj veľké množstvo zahraničných investorov - dnes tu fungujú nielen malé dcérske spoločnosti zahraničných firiem, ale i veľké nadnárodné spoločnosti, ktoré sa presúvajú vďaka veľkým ekonomickým výhodám. Írsky vzdelávací systém, osobitne na najvyššom stupni, sa sústreďuje hlavne na nové perspektívne odbory.
Značnú časť vzdelávania si študenti, prípadne doktorandi, financujú z vlastných zdrojov. Tento model anglo-amerického vzdelávacieho systému je spojený hlavne s vyhľadávaním talentov, mladých vedcov a ich vlastnou iniciatívou.
Ako sa financuje doktorandské štúdium? V Írsku sú možné nasledujúce možnosti:
1. Doktorand si platí štúdium z vlastných zdrojov, pričom ročné poplatky sú štyritisíc eur.
2. Doktorand získa grant spolu s budúcim školiteľom zo Science Foundation Ireland. Sú to granty pre PhD. a ich ročná hodnota je 15- až 16-tisíc eur. Školné sa potom zaplatí z týchto zdrojov,
3. Ďalšie zdroje umožňujú granty z EÚ, z ktorých potom školitelia uvoľňujú prostriedky na výplatu školného pre doktoranda.
4. Doktorand môže získať tiež svoj individuálny grant.
Írska vláda nepodporuje túto formu štúdia priamo štipendiami zo štátneho rozpočtu. Nezdaňuje však formy štipendia, ktoré sa odvádzajú od grantov. Od kvality grantu a jeho finančnej situácie sa teda odvíja aj finančné zabezpečenie doktoranda. Okrem toho doktorand má možnosť pôsobiť na univerzitách ako tzv. demonstrator, čo zodpovedá nášmu asistentovi. Za hodinu zarobí 20 eur (minimálna hodinová mzda v Írsku je 7,65 eura).
Zlatý sponzor Intel
Súkromné firmy sú viac naklonené podpore doktorandského štúdia ako v stredoeurópskom regióne. Banky a firmy nevyužívajú sponzoring, ale idú cestou partnerskej spolupráce. Napríklad najväčšia írska banka Bank of Ireland vypracovala tzv. Graduete Development Program, v ktorom sa do riešenia rôznych projektov zapája aj akademická a vedeckovýskumná základňa. V Írsku sú ešte pomerne vysoké úrokové sadzby, napriek tomu banka podporuje mladých vedcov aj bezúročnými či len symbolickými úvermi.
Aktívnejšie sú aj nefinančné inštitúcie. Pozornosť si zasluhuje napríklad Intel, ktorého označujú za tzv. zlatého sponzora. Intel vypisuje rôzne projekty na riešenie pre mladých vedcov a doktorandov, najlepšie práce oceňuje finančnými odmenami, vypisuje štipendiá pre nádejných a talentovaných vedcov, financuje ich konferencie v zahraničí, a dokonca ich vysiela na dlhodobejšie pobyty do USA do svojho centra v Kalifornii.
Írsko tak buduje systém doktorandského štúdia, spojený s individuálnou iniciatívou. Doktorand nemôže pasívne očakávať podporu štátu. Nivelizovaný systém štipendií, ktorý funguje často neefektívne aj na Slovensku, v Írsku neexistuje. Kvalita práce doktoranda, jeho zapojenie do grantov, čo môže byť aj rôzne diferencované prostriedkami z fondov, je zárukou jeho hmotného zabezpečenia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 01:37