StoryEditor

Cézar bude vyučovať

01.11.2006, 23:00

Bol mocným, no tiež chybujúcim panovníkom, ktorý ignoroval mnohé varovania, že mu hrozí nebezpečenstvo. Nakoniec aj prišiel o život rukami sprisahancov, medzi ktorými nechýbal jeho najlepší priateľ. Prečo je teda Július Cézar považovaný za vhodný model pre vzdelávanie sa biznismenov? Podľa CNN práve jeho osud chce Saíd Business School, súčasť Oxfordskej univerzity v Británii, využiť od novembra v novom programe na vzdelávanie manažérov a podnikateľov.
Trojdňové kurzy pod názvom Politika, moc a umenie vplyvu vychádzajú zámerne zo života rímskeho imperátora Júlia Cézara, ako ho spracoval vo svojej slávnej dráme z roku 1599 William Shakespeare. Cézarov osud sa končí zradou a vraždou, na ktorej sa podieľa aj jeho najbližší priateľ Brutus.
V kurzoch sa však podnikatelia nesnažia kopírovať Cézarove chyby, ale skôr poučiť sa z nich. Podľa lektorov majú poukázať na paralely medzi chybami Júlia Cézara, ako ich vykreslil Shakespeare, a dnešnými krokmi niektorých biznismenov. Samozrejme, že dnešné chyby na podnikateľskom poli sa obyčajne nekončia dýkou v chrbte. Podľa tvorcov kurzu je Shakespearova hra "majstrovskou štúdiou spôsobu tvorby politickej podpory a vzájomných vzťahov".
Poukazuje na to, ako sa tvoria koalície, akým spôsobom sa presadzuje vplyv a kedy sa treba chytiť šance. Okrem toho ideálne poskytuje dokonalý obraz nebezpečenstva pre každého predstaviteľa štátu, ak sa ten príliš vzdiali od politickej reality v čase, keď má rozhodovať. Program využíva okrem teoretických výkladov aj scénky z divadelnej hry.
To, že kurz bude mať okrem ekonómov aj kvalitné umelecké zastúpenie, zabezpečila spoločnosť Olivier Mythodrama, ktorá celý kurz vedie. Na jej čele stojí Richard Olivier, syn slávneho britského herca Lawrencea Oliviera.
Podľa riaditeľa kurzu Rona Emersona chceli autori vytvoriť typ programu, ktorému sa veľká časť ekonomických štúdií nevenovala. Tvrdí, že je dôležité klásť dôraz aj na psychologickú stránku podnikania a riadenia firiem. Nedeje sa tak najmä preto, lebo podľa väčšiny ľudí moc a politika nie sú vhodné vo firemnom živote. No ako zdôraznil Emerson, v skutočnosti sú nevyhnutné v kolektívoch, kde sa názory líšia a je potrebné niečo presadiť.
Účastníci kurzu sa tak popri hraní scén zo Shakespearovho Júlia Cézara naučia "riešiť konfliktné situácie cez chápanie nevyhnutných závislostí a politiky koalícií. To všetko bez toho, aby sa stali obeťou zrady a vraždy zo strany najbližšieho priateľa.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 22:23