StoryEditor

Krátke správy

02.11.2004, 23:00

Za prvých deväť mesiacov tohto roka dosiahla česká J & T Banka, a. s., medziročný nárast zisku o 18 % na 125,6 mil. Kč. Bilančná suma banky stúpla takmer na 10 mld. Kč, čo predstavuje medziročný nárast o 28,5 %. Objem vkladov klientov banky vzrástol o 45,7 % na 8,516 mld. Kč. Na tvorbe zisku J & T Banky sa najviac podieľal nárast čistých úrokových výnosov, ktorý k 30. septembru 2004 stúpol medziročne o 42 % na 203,8 mil. Kč. J & T Banka, a. s., je členom skupiny J & T, ktorá rozvíja svoje hlavné aktivity a služby hlavne v oblasti privátneho a investičného bankovníctva, realitného developerstva, zaisťovania servisných služieb na verejných trhoch a poskytovanie poradenstva, ako aj obchodovania na kapitálových trhoch. (SITA)

Schodok štátneho rozpočtu ČR sa ku koncu októbra zvýšil na 59,5 miliardy Kč zo septembrových 40,5 miliardy Kč. Dôvodom bol predovšetkým prevod finančných prostriedkov školám na posledný štvrťrok a úhrada straty Českej konsolidačnej agentúry (ČKA). Informovalo o tom Ministerstvo financií (MF) ČR. V rovnakom období vlani štát hospodáril s deficitom takmer 83 miliárd Kč, čo je v prepočte 104,995 miliardy Sk.
Štát v októbri odoslal školám v pôsobností krajov a obcí viac ako 15 miliárd Kč, ďalších 5 miliárd Kč bola úhrada straty ČKA.
Výber daní a poplatkov je podľa MF v súlade s očakávaním, štátu sa však príliš nedarí vyberať spotrebné dane. Celkovo už vláda tento rok na daniach vybrala 453,6 miliardy Kč, čo je medziročne o 34 miliárd Kč viac. Približne rovnako však oproti vlaňajšiemu roku rástli aj výdavky štátu. Prekvapivo vysoké sú predovšetkým výdavky na štátnu sociálnu podporu.
Na sociálne dávky štát už vydal o 24,6 miliardy Kč viac, ako vybral z poistného na sociálne zabezpečenie. Celoročne počíta s deficitom takmer o 4 miliardy nižším. Dôchodkový účet je vyrovnaný, pričom štát tento rok plánuje prebytok 6,1 miliardy Sk. (TASR)

Ratingová agentúra Standard and Poor's (S & P) v pondelok pridelila Srbsku úverovú bonitu, čím sa Srbsko stalo v poradí 106. krajinou, ktorej S & P pridelila rating.
Dlhodobý úverový rating Srbska hodnotí S & P známkou B+, krátkodobý známkou B. Obom bonitám pridelila agentúra stabilný výhľad. Svoje rozhodnutie o pridelení ratingových známok S & P odôvodňuje pokrokom krajiny na poli legislatívy a makroekonómie, ďalší rast hrubého domáceho produktu (HDP) je však nutné zabezpečiť reformami. Napriek tomu, že väčšina doterajších vlád v krajine bola reformne orientovaná, hlavným rizikom v Srbsku stále ostáva politická situácia. Zvrátenie reformného vývoja v krajine či nedodržanie dohody s Medzinárodným menovým fondom (MMF) by rozhodne ohrozilo makroekonomickú stabilitu Srbska a pravdepodobne by viedlo k zníženiu pridelených ratingových známok.
Naopak, zdokonaleniu úverovej dôveryhodnosti Srbska by mohla pomôcť stabilnejšia vláda, zlepšenie politického prostredia a následný prílev potrebných priamych zahraničných investícií, informuje S & P. (TASR)

Celosvetové výnosy globálnej poradenskej spoločnosti Ernst & Young dosiahli za finančný rok končiaci 30. júna 2004 14,5 miliardy USD, v prepočte asi 454,1 miliardy Sk. V medziročnom porovnaní sa zvýšili o 11 %.
Z hľadiska finančných výsledkov Ernst & Young zaznamenala najväčší nárast výnosov v oblasti služieb auditu a ekonomického poradenstva, a to o 17 %. V oblasti daňových služieb sa výnosy zvýšili o 2 % a v oblasti služieb transakčného poradenstva o 14 %.
Ernst & Young je jednou z popredných celosvetových spoločností v oblasti poskytovania profesionálnych poradenských služieb. Pôsobí v 140 krajinách sveta a zamestnáva 100 000 ľudí. TASR o tom informovala spoločnosť Ernst & Young. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 23:15