StoryEditor

Dopyt zo zahraničia zvyšuje ceny bytov

17.12.2007, 23:00
Ekonomika v jednotlivých krajinách sveta má cyklický priebeh, ako striedanie expanzie a recesie, ktoré sú ohraničené vrcholom a dnom. Každá fáza je odrazom agregátnej ponuky a dopytu, čo následne ovplyvňuje priebeh makroekonomických ukazovateľov.

Na príčiny vzniku cyklického vývoja ekonomiky existujú rôzne názory, z ktorých pre súčasný globalizovaný svet je asi najvhodnejšia monetárna teória cyklu. Predstavitelia tejto teórie tvrdia, že príčinou striedania jednotlivých fáz hospodárskeho vývoja sú neštandardné zmeny v peňažných zásobách na finančnom trhu, ktoré nie sú v súlade s množstvom tovarov a služieb. Za masu peňazí na trhu zodpovedá centrálna banka, ktorá pomocou priamych a nepriamych nástrojov monetárnej politiky ovplyvňuje úrokovú mieru, a tým aj hodnotu peňazí, ceny tovarov a služieb, mieru úspor a investícií. Monetárna teória cyklického vývoja sa svojimi dôsledkami premieta aj do súčasných problémov finančného trhu, ktorého súčasťou je hypotekárna kríza, pokles hodnoty dolára, nárast inflácie a očakávaný pokles ekonomického rastu na budúci rok.
Ceny nehnuteľností uleteli
Podľa narastajúcich cien nehnuteľnosti za posledných päť rokov to vyzerá tak, že v našich väčších mestách žije niekoľko tisíc milionárov, ktorým terajšia vláda z dôvodu zníženia odpočítateľnej položky a zvýšenia odvodov od budúceho roka zníži ich životnú úroveň. Nehnuteľnosť sa kupuje na účely vlastného bývania, čo potrebujeme všetci, ale aj z dôvodu podnikania vo forme prenájmu či budúceho predaja. Z dôvodu nadštandardnej masy peňazí sa hypotekárne úvery ponúkajú za nízke úroky, v prípade mladých ľudí navyše s príslušnou bonifikáciou z verejných financií, čo na druhej strane viedlo k výraznému nárastu cien nehnuteľností. V tomto segmente podnikania totiž platí, čím nižšie úroky, tým vyššia cena nehnuteľností a opačne. Ďalším dôvodom neúmerného zvyšovania cien je vysoký záujem o kúpu bytov zo zahraničia, čo pri ich priemerných platoch a daňových úľavách sa stalo skôr investičnou príležitosťou budúcich pasívnych príjmov z prenájmov alebo z predaja, v žiadnom prípade však nie z ich prípadného sťahovania sa na Slovensko. Ako sa očakávané zavedenie eura prejaví na budúcom zvyšovaní cien nehnuteľností, môžeme len špekulovať, pretože ceny porovnateľných nehnuteľností v eurozóne sú dnes nižšie ako v Bratislave, a to ešte nezohľadňujeme nárast úrokov z dôvodu narastajúcej inflácie. Určitým významným signálom budúceho poklesu je roztváranie nožníc medzi doteraz narastajúcimi cenami nehnuteľností a klesajúcimi príjmami z prenájmov, čo znižuje mieru návratnosti investovaných peňazí a týka sa to aj podnikania cez realitné fondy.
Ceny komodít porastú
So zvyšovaním cien energií sa každoročne počíta, neboli sme však zvyknutí na taký výrazný nárast cien potravín, ktorý sa v žiadnom prípade nezastavil. Vláda hľadá vinníkov v obchodných reťazcoch, prehliada expanzívnu politiku našej centrálnej banky, ktorá výrazným spôsobom prispela k poklesu inflácie. Z dôvodu hypotekárnej krízy na druhej strane Atlantiku, ktorá svojimi dôsledkami zasiahla aj krajiny Európskej únie, sa ich centrálne banky rozhodli chýbajúcu finančnú hotovosť nahradiť lacnými úvermi. Keďže ich nebolo možné dostať do hypotekárnych úverov, došlo k výraznému nárastu cien potravín, ktorý sa premietol aj do našej ekonomiky. Nikto nepochybuje o globálnych trhových zmenám, nižšej úrode, zvýšenom dopyte po potravinách v krajinách východnej Ázii, vyčerpaných prebytkoch, znížení pestovateľských plôch v prospech repky, z ktorej sa vyrábajú biopalivá do motorových zmesí, či koncentrácii poľnohospodárskych výrob zo strany finančných skupín a nadnárodných spoločností, ale v konečnom dôsledku je potrebné aj zohľadňovať závery monetárnej politiky o cyklickom vývoji ekonomík, čo sa v prípade narastajúcich cien potravín potvrdilo.
Rast miezd cez produktivitu práce
Zvyšovanie cien tovarov spotrebného koša, meraný ukazovateľom inflácie, bude po vstupe našej krajiny do eurozóny ešte vyšší pre pôsobenie zákona parity kúpnej sily, ktorý bol doteraz v prospech cien tovarov a služieb vyjadrený v slovenských korunách. Navyše očakávaný nárast inflácie nebudeme môcť regulovať štandardnými nástrojmi národnej monetárnej politiky, pretože tá bude jednotná pre všetky krajiny eurozóny a nám nemusí vôbec vyhovovať. A tak na znižovanie dôsledkov vyššieho nárastu cien nám ostávajú len mzdy. Ich nárast je však podriadený zákonu vyššieho rastu produktivity práce, čo zo strany vlády znamená znižovanie nákladov na verejnú správu a zo strany podnikov uplatnenie dôsledkov modernej techniky, technológie a progresívneho procesného systému riadenia, a tým zvyšovať našu konkurencieschopnosť.
Írska ekonomika sa prehriala
Transformácia slovenskej ekonomiky sa vo svojich cieľoch často odvoláva na úspechy írskej ekonomiky, ktorá sa v poslednom období dostáva na okraj záujmu. Prvým signálom bol klesajúci akciový trh a dnes predovšetkým negatívne dôsledky hypotekárnej krízy. Za nízke úroky sa postavilo tisícky domov, pričom ich ceny vzrástli za posledných desať rokov o viac ako dvesto percent. Trh s nehnuteľnosťami sa doteraz výrazne podieľal na prosperite ekonomiky, avšak kríza jej tempo pribrzdila. Pri osempercentnom raste hrubého domáceho produktu sa inflácia u nich dostala na hranicu piatich percent, čo znamená neplnenie stanovených konvergenčných kritérií a ekonomická nerovnováha. Ceny nehnuteľností v poslednom období začínajú klesať, s negatívnym dosahom na ostatné odvetvia národného hospodárstva. Môže dôjsť aj u nás k obdobnej situácii?

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 07:33