StoryEditor

Poľské sadzby nezmenené

19.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Poľská národná banka v súlade s očakávaním ponechala úrokové sadzby bez zmeny. Trh predpokladá, že banka bude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky na začiatku budúceho roka.
Výbor pre menovú politiku PNB zvýšil hlavnú úrokovú sadzbu od apríla, keď sa nachádzala na historickom minime štyri percentá, už štyrikrát, naposledy koncom novembra, o 25 bázických bodov na súčasných päť percent.
Inflácia v rýchlo rastúcej poľskej ekonomike bola pomerne nízka, ale v novembri vyskočila na 3,6 z troch percent v októbri a 2,3 percenta v septembri. Ešte v auguste sa nachádzala na úrovni 1,5 percenta. Analytici tvrdia, že bude v raste pokračovať a v budúcom roku sa dostane až do blízkosti štyroch percent. Zdražovanie potravín a palív totiž ešte zvyšuje inflačné tlaky vyplývajúce zo zvyšovania platov, vysokej spotreby a rekordného spotrebiteľského optimizmu.
"Zvýšenie sadzieb o 25 bázických bodov nestačí, takže cyklus sprísňovania menovej politiky bude pokračovať," uviedol ekonóm Millennium Bank Grzegorz Maliszewski 28. novembra po poslednom sprísnení menovej politiky. Dodal, že podľa neho bude Výbor pre menovú politiku PNB pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb v dvojmesačných intervaloch, aj keď ekonomické fundamenty by vyžadovali zvýšenie každý mesiac. Odborníci očakávajú, že PNB najbližšie zvýši úrokové sadzby v januári a potom v marci 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 11:44