StoryEditor

Iracké eldorádo aj pre drevárske firmy

01.04.2003, 00:00

Nielen ropné a stavebné, ale aj drevospracujúce spoločnosti by mali pozorne sledovať vývoj v Iraku. Sotva sa vojna skončí, drevo by sa v zničenom Iraku mohlo stať rovnako "horúcou" komoditou ako ropa. Niektoré americké drevospracujúce podniky pre CNN uviedli, že už dostali informácie z ministerstva obrany, aby zvýšili produkciu.
Rezivo, preglejka a ďalšie produkty z dreva už teraz smerujú z USA do Iraku, v súčasnosti však hlavne pre samotnú armádu Spojených štátov. Pre veľké drevospracujúce firmy ako International Paper, Weyerhaeuser či Georgia-Pacific však po vojne môže nastať hotové eldorádo. Podľa hovorcu Vojenského zásobovacieho centra vo Filadelfii Franka Johnsona, by dopyt mohol byť obrovský a rovnako aj kontrakty. "Terajšie objednávky sa týkajú hlavne materiálu na výstavbu objektov pre armádu. Zatiaľ objednané drevo síce ešte do Iraku nedoviezli, no bude nevyhnutné v oblastiach ako je Basra, keď sa v nich situácia upokojí," vyhlásil Johnson.
Ročný rozpočet Pentagónu na dodávky mimo oblasti zbraní predstavuje 7,8 mld. USD, z čoho okolo 2,5 mld. USD je určených pre stavebné drevo (rezivo) a ďalšie produkty.
Podľa analytika Stevena Chercovera z D. A. Davidson drevársky priemysel nepochybne dopyt po dreve privíta, pretože ceny sa stále pre nich nepohybujú na ideálnej úrovni. Ekonómovia dávajú vinu za nízke ceny vysokému dovozu mäkkého dreva z Kanady. USA doviezli napr. v roku 2001 zo susednej krajiny mäkké drevo za 6 mld. USD, čo znamenalo obsadenie asi tretiny amerického trhu. Ak by sa však zvýšený dopyt po dreve v Iraku potvrdil, bolo by to podľa Chercovera "vynikajúce". On sám však predpokladá, že to bude skôr na zabezpečenie "dočasného" ubytovania pre americké jednotky v Iraku, než na rozsiahlu rekonštrukciu krajiny. Zatiaľ nevie odhadnúť dosah na ceny dreva na svetových trhoch, či ich vôbec zvýšený dopyt v Iraku vytlačí hore. Ako dodal, Ministerstvo obrany USA by malo aspoň približne stanoviť, o aký objem dreva by v prípade Iraku malo ísť, aby sa dalo odhadnúť, či ceny dreva začnú rásť.
Jedným z kľúčových dodávateľov stavebného dreva pre americkú armádu je Sylvan Industries z Portlandu (Oregon), ktorý ročne dodáva armáde materiál v hodnote od 5 do 20 mil. USD. Predstavitelia spoločnosti oznámili, že ministerstvo obrany ich už informovalo, aby zvýšili produkciu. Podľa požiadaviek ministerstva by firma mala byť pripravená na dodanie materiálu do týždňa od objednávky vlády, uviedla Cindy Blackmanová z oddelenia pre štátne zákazky. Očakáva, že dopyt po stavebnom dreve prudko vzrastie, a to už do niekoľkých týždňov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 10:58