StoryEditor

Ropa opäť rastie

06.11.2007, 23:00

Ďalší silný nárast má za sebou ropa. Trh zareagoval na správu prichádzajúcu zo Severného mora, kde museli ropné spoločnosti dočasne zatvoriť niekoľko ropných plošín. Očakáva sa, že silná búrka v tomto mori by mohla spôsobiť vysoké vlny, ktoré by ohrozilo robotníkov pracujúcich na týchto platformách. Evakuácia pracovníkov znamená aj ďalší pokles produkcie ropy, čo je v súčasnom období veľmi zlou správou pre obchodníkov. Nízke zásoby a silná spotreba po čiernom zlate spôsobujú prehlbovanie rozdielu medzi ponukou a dopytom.
Zlato prudko vystrelilo do nových maxím. Ropa sa blíži k magickej hodnote 100 dolárov za barel a doláru sa stále nedarí spamätať napriek posledným priaznivým makroekonomickým správam o americkom hospodárstve. Americká mena vytvárala nové historické minimá oproti euru, a to bola pre obchodníkov s drahým kovom príliš lákavá správa. Výsledkom bol denný nárast ceny o 1,7 %, keď o sa cenu decembrového kontraktu nachádzala na úrovni 824,9 dolára za trojskú uncu.
Sója stúpla do nových 3-ročných maxím a podčiarkla tak zelený deň na komoditách. Olejninu podporili aj rastúca cena ropy a slabý dolár, ktorý by mal zvyšovať záujem zahraničných nákupcov o americké poľnohospodárske produkty. Ropa ťahá prudko nahor aj cenu sójového oleja, z ktorého sa vyrába alternatívne palivo bionafta. Výsledkom bol denný nárast ceny sóje o 1,7 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 14:42