StoryEditor

Číňania patri k najbohatším

11.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

V Číne žije po Spojených štátoch najviac ľudí s majetkom vyšším ako jedna miliarda dolárov, pričom ich počet tento rok poskočil na 108 z minuloročných 15. Majetky najbohatších Číňanov sa rozrástli predovšetkým vďaka prudkému nárastu cien akcií a nehnuteľností v krajine. Konštatuje to výskumný tím Ruperta Hoogewerfa. Priemerná hodnota majetku 800 ľudí na Hoogewerfovom zozname najbohatších Číňanov sa za posledný rok zdvojnásobila na 562 miliónov dolárov. "V Číne je naďalej množstvo príležitostí na rast a poprední domáci podnikatelia sa môžu zamerať na rozsiahle nerozvinuté a z veľkej časti neregulované ekonomické oblasti," povedal Hoogewerf.
Na vrchole rebríčka sa tento rok ocitol dvadsaťpäťročný Jang Chej-jan, a to vďaka tomu, že od svojho otca, podnikateľa s realitami, dostal majetok za 17,5 miliardy dolárov. Minuloročnej víťazke Čang Jin nestačilo na udržanie ani strojnásobenie svojho majetku na desať miliárd dolárov. Čang je najbohatšou podnikateľkou na svete a vďaka prudkému rastu akcií svojej firmy Nine Dragons Paper zvýšila náskok pred svojimi západnými konkurentkami -- americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou, zakladateľkou firmy aBay Margaret Whitmanovou a autorkou kníh o Harrym Potterovi J. K. Rowlingovou.
Na treťom mieste v rebríčku Ruperta Hoogewerfa je vlastník realitnej skupiny Shimao Property Holdings Su Žin-mao s majetkom 7,5 miliardy dolárov. Sedem z desiatich najbohatších Číňanov vďačí za svoj majetok úplne alebo čiastočne podnikaniu v oblasti nehnuteľností.
Najbohatším Čechom je zakladateľ a väčšinový vlastník finančnej skupiny PPF Petr Kellner, ktorého majetok tento rok časopis Forbes ocenil na šesť miliárd dolárov. Podľa jarného prehľadu magazínu je Kellner 119. najbohatším človekom na svete. Najbohatším je zakladateľ firmy Microsoft Bill Gates, ktorého majetok sa odhaduje na 56 miliárd dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 23:35