StoryEditor

Krátke správy

16.02.2003, 23:00

Členka Výboru menovej politiky Anglickej banky (Monetary Policy Committee Bank of England -- MPC BoE) Kate Barkerová v piatok uviedla, že zníženie úrokovej miery BoE minulý týždeň na 3,75 % bolo nevyhnutné, lebo inflácia na Britských ostrovoch v posledných dvoch rokoch neprekročila inflačný cieľ centrálnej banky (2,5 %). Británia však nemôže mať takú istú úrokovú mieru ako Európska menová únia (EMÚ), lebo britská ekonomika sa zatiaľ rozvíja rýchlejšie ako hospodárstvo eurozóny. Guvernér BoE sir Edward George už dlhší čas poukazuje na to, že jednou z najväčších nevýhod spoločnej meny je to, že jednotná úroková miera platí pre značne diverzifikovaný hospodársky priestor. (TASR)

Ruská centrálna banka (Gosudarstvennyj bank Rosii -- GBR) v piatok oznámila, že od 17. februára znižuje refinančnú úrokovú sadzbu z 21 na 18 %. Pre tento krok sa rozhodla preto, aby nemusela pristúpiť k intervencii na domácom finančnom trhu. Refinančná úroková sadzba, ktorá je vo väčšine fungujúcich ekonomík kľúčovým nástrojom na reguláciu likvidity, prestala byť v Rusku účinnou po ekonomickej kríze v roku 1998. Banky si obyčajne nepožičiavajú peniaze od centrálnej banky, ale refinančná sadzba sa pravidelne využíva ako nástroj na finančné operácie v prípade oneskorených platieb bankám a spoločnostiam. Zatiaľ ruská centrálna banka reguluje objem peňazí v obehu viac intervenciami ako úrokovou mierou. Centrálna banka znížila naposledy refinančnú úrokovú mieru vlani v auguste, z 23 na 21 %. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 11:37