StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

25.07.2005, 00:00

Pondelok
Tridsiaty obchodný týždeň bude opäť výrazne ovplyvnený štvrťročnými výsledkami kľúčových firiem. V Európe sa pod tlakom ocitnú najmä automobilky. Pondelok však začneme predbežným indexom spotrebiteľských cien Nemecka za júl, pričom trh očakáva jeho nárast o 0,3 %, z 92,9 na 94 bodov. Optimizmus by mal prameniť z nálad exportérov kvôli poklesu eura. Poľsko zverejní údaj o nezamestnanosti, ktorá sa podľa očakávaní zvýši na 18,3 %. Zo Spojených štátov príde údaj o predaji existujúcich domov a výsledky za druhý kvartál od spoločností Texas Instruments, Xerox, Altera a American Express.
Utorok
Utorkové obchodovanie bude zrána poznačené podnikateľským sentimentom v Nemecku, ktorý zverejňuje inštitút Ifo. Dôveru, avšak spotrebiteľskú, očakávame popoludní aj z USA. Po predchádzajúcej hodnote 105,8 bodu trh očakáva jej pokles na 105,4 bodu. Inflácia v Austrálii by v druhom kvartáli mala medziročne najmä v dôsledku poklesu kurzu austrálskeho dolára stúpnuť o 2,7 % oproti predchádzajúcim 2,4 %. Sledovať budeme štvrťročné hospodárske výsledky ďalších spoločností.
Streda
V stredu dopoludnia k vývoju na trhoch prispeje Francúzsko, ktoré ohlási podnikateľskú dôveru za júl. Pred otvorením amerických burzových parketov Spojené štáty zverejnia objednávky tovarov dlhodobej spotreby a vo večerných hodinách sa bude čítať Béžová kniha Federálneho rezervného systému, ktorá bude slúžiť ako podklad pre rozhodnutie menového výboru o úrokových sadzbách na jeho najbližšom zasadnutí. Očakáva sa konštatovanie zvýšenej inflácie na trhu nehnuteľností v niektorých oblastiach USA. Štvrťročné údaje zverejnia spoločnosti Chiron, Colgate-Palmolive, Boeing, QuickLogic a Renault.
Štvrtok
Počas štvrtka sa dočkáme aj makroekonomických údajov zo stredoeurópskeho regiónu. Slovensko uverejní produkčné ceny za júl, pričom predikcie hovoria o ich 0,3-percentnom medzimesačnom vzostupe. Z Maďarska príde informácia o nezamestnanosti. Pozornosť investorov sa bude upierať aj k údajom z Nemecka, zverejnená bude taktiež nezamestnanosť krajiny, ktorá by mala stagnovať na 11,7 % (a podporiť tak tlak politikov na zníženie úrokov ECB), a spotrebiteľský sentiment. Rast peňažnej zásoby v eurozóne, ktorý je hlavným argumentom jastrabov pre zvýšenie úrokov ECB, by mal pokračovať v rýchlom tempe. Za jún sa očakáva medziročný rast ponuky peňazí o 7,1 % oproti májovému zvýšeniu o 7,3 %. Francúzsko ohlási index produkčných cien PPI. Počas americkej obchodnej seansy budeme sledovať výsledky spoločností Exxon Mobile, Northrop Grumman, Dow Chemical, DaimlerChrysler a British American Tobacco.
Piatok
Ohlásený bude podnikateľský, spotrebiteľský aj priemyselný sentiment eurozóny a rýchly odhad harmonizovanej inflácie regiónu. Medziročná miera inflácie v 12 krajinách so spoločnou menou euro by za júl mala podľa očakávaného flešového odhadu dosiahnuť 2,2 %. Je to iba dve desatiny nad inflačným stropom ECB, ktorá by preto 4. augusta nemala meniť výšku úrokov. Z USA príde upravený údaj o hrubom domácom produkte za druhý štvrťrok, pričom po predchádzajúcom 3,8-percentnom raste sa očakáva spomalenie ekonomiky na 3,5 %. Výsledky zverejnia spoločnosti Chevron a Moody's.
Zdroj: IaD, jkm

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 22:23