StoryEditor

Čo nevie ani Harry Potter

27.07.2007, 00:00
Agáta Tóthová sa priznala, že zavinila slepotu ženy Galla Olacha, vytrhla nohu dcére Ferenca Lyella a spôsobila chorobu dieťaťa Benedikta Meszarosa. Tiež že vykopala mŕtve nedonosené dieťa a spolu s ďalšími ženami chceli z jeho kostí vyrobiť masť, ktorá by im umožnila lietať na metle.

Nie, nečítate zápisky netalentovaného autora hororovej literatúry. Ide o prepis skutočného súdneho procesu, ktorý sa odohral v Bratislave v máji 1602. Nevieme presne, ako to Agátu Tóthovú prinútili urobiť, ale ku všetkým tým nezmyselným obvineniam sa priznala, i k ničeniu úrody ovocia, pokazeniu vína či začarovaniu kráv, aby nedávali mlieko. Túto ženu zaživa upálili pred bránami mesta 24. mája. Proces sa po prvej obeti neskončil, na hranici skončila 5. júna toho istého roku i Alžbeta, žena Dionýza Nagsannyho.
Svet čarodejníkov a mágov má príchuť tajomna. Možno i preto sú dnes knihy opisujúce fantazijné dobrodružstvá Harryho Pottera také populárne. Ľudia sú mágiou fascinovaní. V prípade Agáty i Alžbety však mala táto fascinácia až príliš reálnu a trpkú príchuť.

Útok na ženy
Štatistiky o takzvaných čarodejníckych procesoch na Slovensku neexistujú, odhadujú sa v rámci bývalého Uhorska. Správy o upaľovaní ľudí, ktorí boli iní ako dav tých ostatných, sa v našich končinách objavujú od 16. storočia. Ako pre HN uviedla historička Blanka Szeghyová, čarodejnícka hystéria v strednej Európe naplno prepukla až v 17. storočí a kulminovala v rokoch 1710 - 1730. Teda v čase, keď v západnej Európe už prekvital raný kapitalizmus a keď mnohí katolícki učenci vydávali traktáty odsudzujúce tieto procesy. Besnenie "kladív na čarodejnice" zastavila až Mária Terézia a osvietenstvo v polovici 18. storočia.
Szeghyová dodáva, že podľa čiastkových dochovaných správ bolo v Uhorsku v období rokov 1520 až 1777 obvinených z čarodejníctva 1 642 osôb, deväť z desiatich boli pritom ženy. Podľa Vladimíra Savčenka, ktorý sa v súčasnosti zaoberá mágiou, to nebola náhoda. Čarodejnícke procesy boli podľa neho primárne zamerané na likvidovanie príliš duchovne vyspelých žien. Samostatné a nezávislé ženy, ktoré dokážu rozmýšľať a nenechajú sa manipulovať, totiž nesedeli do vzorca, ktoré slabšiemu pohlaviu nalinkovala vtedajšia cirkevná, ale i svetská moc.

Potter? Žiadna mágia
"Najprv by sme si mali zadefinovať, čo rozumieme pod pojmom mágia. Mágia je absolútna schopnosť človeka ovládať svoje vnútorné energie. A prostredníctvom týchto energií meniť realitu," hovorí Savčenko. Vyžaduje si to emočnú a psychickú stabilitu, čiže stav, pri ktorom vás nič nemôže vyviesť z vašej vnútornej pohody a rovnováhy. Nech sa deje čokoľvek, zostávate pevní ako skala, vyrovnaní a nezávislí od vonkajších podmienok. Mágia učí človeka, ako byť vyzretým, ako ovládať sám seba i svet okolo seba, namiesto toho, aby sa ním nechal manipulovať.
Svet Harryho Pottera má s reálnou mágiou len pramálo spoločné. "Riešia sa tam bežné banálne medziľudské vzťahy a problémy. Je to príbeh ako každý iný, len zasadený do fantazijného prostredia. Skutočná mágia je o niečom inom," tvrdí Savčenko.
Ako dodáva, v skutočnosti ide o to, zbaviť sa problémov a obmedzení, ktoré so sebou prináša bežný život.

Boh ako program
A hlavnou príčinou našich ťažkostí sú podľa Savčenka takzvané programy, čiže strnulé predstavy o sebe, svete a o tom, aký by mal byť a ako by mal fungovať. Koncepcie, či už morálne, psychologické, náboženské či spoločenské, zotročujú našu myseľ, ktorá tak stráca svoju prirodzenú slobodu a tvorivosť. Oberajú nás o energiu a človek potom nemôže rozvinúť všetky svoje schopnosti. Na toho, kto to dokáže, sa z pozície svojich programov potom pozerajú ako na nadprirodzený úkaz.
"Napríklad myšlienka, že človek by mal v niečo veriť, povedzme v nejakého boha, je len programom," vyhlasuje Savčenko.
Bol by oveľa slobodnejší, ak by si uvedomil, že nemusí veriť v nič. Podobným obmedzujúcim programom je napríklad i predstava, že partneri si musia byť sexuálne verní. Alebo očakávanie, že vláda je tu na to, aby sa o nás starala.

Dilema so semaforom
Veľmi dobrým príkladom je viera v zákon. Čo urobíte, ak o druhej nadránom na úplne prázdnej ceste zasvieti na semafore červená? Zastavíte? Ak sa nad tým človek skutočne zamyslí, uvedomí si, že taká požiadavka je nezmyselná. Veď ak je cesta prázdna, potom nejaké svetlo nad ňou skutočne nemá žiadny reálny význam.
Aby sa človek stal mágom, musí sa zbaviť programov, nepružných predstáv o svete. Musí ich rozbiť a oslobodiť svoju myseľ z ich zovretia, vysvetľuje Savčenko.
Nájde sa veľa ľudí, ktorí budú donekonečna obhajovať tézu, že na červenú treba zastaviť, aj keď je cesta prázdna. Zákon je zákon, vravia. Ale to je len ďalší z programov, odvetil by mág. Programov, ktoré sú hlboko zakorenené v mysliach ľudí. Ich prostredníctvom prestávame myslieť a konáme ako roboti. Zároveň sa navzájom manipulujeme a zotročujeme, deliac sa na tyranov a obete, ktorých úlohy sa menia podľa situácie. Dôsledkom sú nespokojnosť, hádky, konflikty i vojny.

Všetko so všetkým súvisí
Mág je mimo tohto kolobehu. Skutočne vyzretí a duchovne dospelí ľudia žiadne zákony nepotrebujú. Predsa zákony si ľudia vymysleli preto, že sa medzi nimi našli takí, ktorí chceli tým ostatným škodiť. Skutočný mág však nikomu neubližuje. Nemá dôvod, sám je totiž neohroziteľný, a škodiť druhým potrebujú len tí, čo sami cítia ohrozenie či krivdu. Zároveň vie, že vo svete v skutočnosti neexistuje oddelenosť a všetko so všetkým súvisí, prízvukuje Nataša Vámošová, ktorá sa zaoberá mágiou už niekoľko rokov.
Podľa nej naozaj duchovne vyzretý človek si uvedomuje, že ubližovať druhým je ako pichať si vidličku do vlastnej nohy. Lord Voldemort by v reálnom svete nemal šancu. Kto je naplnený negatívnou energiou, nemôže sa, čo sa týka skutočnej mágie, naučiť nič.

Prútiky v poliach
Svet Harryho Pottera zobrazuje naše bežné predstavy o mágii, sú tu zaklínadlá, elixíry, čarovné prútiky, čítanie myšlienok, veštectvo. Nataša Vámošová pripomína, že ide o zjednodušené predstavy, ktoré majú základ v realite. Predstava, že čarodejník potrebuje čarovný prútik, vychádza z toho, že prútiky používali senzibili, čiže ľudia schopní vnímať jemné zmeny elektromagnetického poľa Zeme. Napríklad na hľadanie vody.
Fyzik a dlhoročný psychotronik Andrej Sándor vysvetľuje, že každý objekt vytvára okolo seba sériu elektrických a magnetických polí. Pole Zeme však môže byť narušené napríklad nad miestom, kde sa vyskytuje voda. Telo senzibila túto anomáliu prostredia zachytí a zareaguje formou jemného svalového kŕča.
Ten je ťažké postrehnúť, ale ak takýto človek drží v rukách istým spôsobom drevený prútik, tak ním v tej chvíli mimovoľne pohne. Reagujú elektromagnetické polia Zeme a človeka, ktoré sa už v súčasnosti dajú merať citlivými prístrojmi. V minulosti takéto možnosti neboli a museli sa spoľahnúť na prútik ako indikátor. Ten sa tak stal symbolom mágie.

Komunisti a mágia
Podobne je to s čítaním myšlienok. Ak má človek potrebné predpoklady, je možné sa naučiť vycítiť nielen náladu človeka, ktorý je od nás vzdialený, ale po istom tréningu i sčasti odhadnúť, čo si myslí. Podľa Andreja Sándora tak ako bola alchýmia matkou chémie či astrológia astronómie, mágia dala predpoklady na vznik vedeckej disciplíny zvanej psychotronika. "Slovo psychotronika v súčasnosti vzbudzuje úškrny na tvári, pretože za psychotronikov sa často vydávali všelijakí šarlatáni, ktorí zneužívali dôverčivosť ľudí," tvrdí Sándor. Ide však o serióznu vednú disciplínu, ktorej sa v čase studenej vojny vážne venovali sovietski i americkí vedci.
Schopnosť čítať druhým myšlienky, pohybovať predmetmi na diaľku či mysľou ovplyvňovať vlastnosti predmetov, totiž podľa vtedajších predstáv mohli mať veľmi dobré uplatnenie v armáde. Možno i to je dôvod, prečo komunistická moc, v otázke svetonázoru inak veľmi vyhranená, výskumy v oblasti psychotroniky podporovala.


To, že presne nerozumieme mechanizmu, akým rôzne elektromagnetické polia navzájom reagujú a poskytujú informácie senzitívnym ľuďom, ešte neznamená, že tieto veci zametieme pod koberec.
Skutočnosť, že zatiaľ nemáme prístroje, ktoré by dokázali merať tie najjemnejšie energetické polia, ešte neznamená, že neexistujú. Kedysi sa blesk považoval za trest boží, dnes vieme, že ide o jednoducho vysvetliteľný jav.
Je možné, že časom pochopíme i princípy fungovania toho, čo mnohí ľudia z nevedomosti označujú za mágiu. Ide tu totiž o veľký potenciál, ktorý by bolo škoda nevyužiť.

Prípad bratislavského Auparku
Prvý svetový kongres psychotronikov sa uskutočnil v Prahe v roku 1973. "Prišlo tam vtedy okolo 130 nadšencov z USA, 18 odborníkov zo Sovietskeho zväzu a ďalší ľudia z 25 krajín sveta," spomína Sándor. Prvé oficiálne pracovisko pre experimentálny výskum psychotroniky vzniklo u nás až o desať rokov neskôr, v roku 1983. Sándor bol jedným z iniciátorov, pracovisko vtedy patrilo pod Československý metrologický ústav.
Psychotronici sú dnes bežne najímaní napríklad v stavebníctve na úpravu stavebných pozemkov tak, aby odrušili negatívny vplyv takzvaných geopatogénnych zón. To sú miesta, kde je elektromagnetické pole Zeme narušené, často v dôsledku prúdenia podzemnej vody. Psychotronici tiež dokážu harmonizovať energie v už postavených budovách. Známy je prípad bratislavského Auparku, kde sa po zásahu psychotronikov výrazne zvýšila návštevnosť zákazníkov. Obzvlášť dôležité je odrušiť negatívne vplyvy anomálií v zemskom elektromagnetickom poli v nemocniciach, kde sa potom zlepšuje napríklad hojenie rán, či v školách, kde sa po takomto zásahu žiaci začnú lepšie koncentrovať.
Uplatnenie psychotroniky je však oveľa širšie. Možno napríklad naprogramovať semená zeleniny, aby z nej boli väčšie výnosy, a to bez pesticídov a umelých hnojív. Schopnosti senzibilov boli viackrát preverené pri hľadaní stratených osôb či aspoň ich pozostatkov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 11:26