StoryEditor

Alkohol môže byť aj prevencia

21.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Striedma konzumácia alkoholu každý deň môže pomôcť pri predchádzaní vzniku reumatoidnej artritídy. Aspoň v prípade myší. Vyplýva to zo štúdie švédskych vedcov, ktorí však neuviedli, či sú účinky alkoholu rovnaké u ľudí.

Opité myši
Pri pozorovaní miešali vodu pre myši s alkoholom v pomere 9 : 1. Vedci však nevedia povedať, aké množstvo by bolo optimálne u ľudí. Prepuknutie ochorenia v prípade myší zabezpečili vedci Gothenburgskej univerzity vpichovaním injekcií obsahujúcich kolagén. Následne im v rámci stravy podávali pitnú vodu alebo vodu s desaťpercentným alkoholom. Artritída sa u nich prejavila podstatne neskôr v prípade, že pili vodu zmiešanú s alkoholom.
Aj príznaky sprevádzajúce ochorenie boli podstatne miernejšie. Britskí odborníci na artritídu však už vyslovili pochybnosť o záveroch švédskej štúdie. Podľa vedcov alkohol môže zvýšiť produkciu mužského pohlavného hormónu -- testosterónu. Ten potom brzdí mechanizmus kľúčový na výdaj proteínov známych ako cytokíny, ktoré spôsobujú zápaly.

Ženská choroba
Tím vedcov navyše zistil, že acetaldehyd, ktorý sa formuje, keď telo spracúva alkohol, môže vytvárať podobné ochranné účinky. "Mohli by sme použiť acetaldehyd, ktorý pôsobí podobne a zároveň by zaručil, že osoba by sa vyhla závislosti," povedal vedúci výskumu profesor Andrzej Tarkowski o možnosti využitia poznatku v prípade ľudského pacienta.
"Štúdie na človeku nepreukázali žiadnu súvislosť medzi alkoholom a ochorením," vyjadril sa profesor Alan Silman z výskumnej kampane o artritíde, ktorý myší model nepovažuje za najlepší ako východiskový pre výskum reumatoidnej artritídy u človeka. "Existuje však jasný dôkaz, že alkohol zvyšuje hladinu testosterónu, ktorý zasa chráni pred vznikom ochorenia," dodal. Potvrdzuje to fakt, že ochorenie sa častejšie vyskytuje u žien ako mužov. Informácie zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 09:13