StoryEditor

Stručná analýza poistného sektora na Slovensku

29.11.2004, 23:00

Posledné tri roky na slovenskom poistnom trhu možno charakterizovať postupnou konsolidáciou poisťovní. Zlučovanie sa začalo 23. 12. 2002, keď Generali poisťovňa sfúzovala s Zurich poisťovňou. Táto fúzia však posilnila postavenie Generali viac v medzinárodnom meradle ako na slovenskom trhu. V januári 2003 došlo k najvýznamnejšej fúzii v odvetví, keď sa Allianz AG Mníchov stal víťazom medzinárodného tendra na privatizáciu Slovenskej poisťovne.
O rok neskôr - 1. 1. 2004, zanikla Wüstenrot, životná poisťovňa zlúčením s Univerzálnou bankovou poisťovňou. Na trhu pôsobia pod obchodným menom Wüstenrot poisťovňa.
Začiatkom februára 2004 zmenila svoj obchodný názov aj Nationale-Nederlanden poisťovňa, na ING Životná poisťovňa. Zatiaľ posledná fúzia v tomto roku prebehla 13. 7. 2004, keď došlo k zrušeniu bez likvidácie spoločnosti R+V Poisťovne jej zlúčením s UNIQA poisťovňou.
Dňa 23. 8. 2004 sa premenovala Ergo poisťovňa, patriaca do finančnej skupiny ČSOB na ČSOB Poisťovňu.
Pre odvetvie poisťovníctva na Slovensku je charakteristický vysoký podiel zahraničného kapitálu a s ním spojené zavádzanie nových produktov a uplatňovanie medzinárodných skúseností a know-how.
K 31. 10. 2004 pôsobilo na slovenskom poistnom trhu 26 poisťovní. Ich klesajúci počet oproti roku 2003, keď vykonávalo svoju činnosť 28 poisťovní, spôsobili už spomínané fúzie.

Z celkového počtu poisťovní má univerzálnu licenciu:
1. Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s.
2. AMSLICO AIG Life poisťovňa a. s.
3. Česká poisťovňa - Slovensko, akciová spoločnosť, skratka: ČPS, a. s.
4. ČSOB Poisťovňa, a. s.
5. Generali Poisťovňa, a. s.
6. KONTINUITA poisťovňa, a. s.
7. Komunálna poisťovňa, a. s
8. KOOPERATIVA poisťovňa, a. s.
9. Poisťovňa TATRA a.s.
10. Q B E poisťovňa, a.s.
11. Union poisťovňa, a. s.
12. UNIQA poisťovňa, a. s.
13. VICTORIA - VOLKSBANKEN Poisťovňa, a. s
14. Wüstenrot poisťovňa, a. s.
15. Poisťovňa Cardif Slovakia, a. s.
16. Vzájomná životná poisťovňa Sympatia, a. s.

Licenciu na neživotné poisťovne vlastnia poisťovne:
1. D.A.S. poisťovňa právnej ochrany, a. s.
2. POISŤOVŇA GERLING Slovensko, a. s.
3. Poisťovňa AIG Slovakia a. s.
4. OTP Garancia poisťovňa, a. s.

Licencia na životné poistenie bola pridelená poisťovniam:
1. ING Životná poisťovňa, a. s.
2. Prvá česko-slovenská poisťovňa, a. s.
3. Poisťovňa Slovenskej sporiteľne, a. s.
4. CREDIT SUISSE LIFE & PENSIONS POISŤOVŇA, a. s.
5. Aegon Levensverzekering N. V., pobočka zahraničnej poisťovne
6. OTP Garancia životná poisťovňa, a. s.
Z celkového počtu 26 poisťovní je 24 poisťovní so zahraničnou majetkovou účasťou vyššou ako 65 % na ich základnom imaní. Výlučne v slovenskom vlastníctve sú len Poisťovňa TATRA a Komunálna poisťovňa, ktorú však nepriamo vlastní zahraničný akcionár.
Najviac zahraničného kapitálu, ktorý so sebou prináša medzinárodné skúsenosti, know-how a zavádzanie nových produktov, k nám prúdi z Nemeckej spolkovej republiky 47,78 %, z Rakúska 19,60 % a Veľkej Británie 9,63 %.
Od začiatku roka 2004 vzrástlo základné imanie poisťovní o 215 mil. Sk na hodnotu 11 942 mil. Sk
Tento nárast bol ovplyvnený zvyšovaním základného imania v piatich poisťovniach: Generali Poisťovňa, Wüstenrot poisťovňa, OTP Garancia životná poisťovňa a OTP Garancia poisťovňa, Vzájomná životná poisťovňa Sympatia, ako aj zánikom Wüstenrot, životnej poisťovne.
Tabuľka počet zamestnancov
Zdroj: Slovenská asociácia poisťovní: Ročná správa 2003
Od roku 2001 možno sledovať trend poklesu priemerného počtu interných zamestnancov poisťovní, čo možno vysvetliť prebiehajúcou reštrukturalizáciou v poisťovniach a skutočnosťou, že poisťovne čoraz viac využívajú služby externých sprostredkovateľov a poistných maklérov.

Predpísané poistné
Celkové predpísané poistné vzrástlo v roku 2003 o 5 795 mil. Sk, t. j. o 15,83 % až na hodnotu 42 417 mil. Sk. Najdynamickejšie sa rozvíjal slovenský poistný trh v rokoch 1996 až 1998. Za vysokým tempom rastu sa skrýval najmä rast životného poistenia, vyvolaný najmä príchodom silných zahraničných poisťovní, špecializujúcich sa na životné poistenie.
Od roku 1996 sa postupne menil aj podiel životného a neživotného poistenia na celkovom poistnom v prospech životného poistenia. Kým v roku 1996 dosiahol iba 25,20-percentný podiel, v roku 2003 sa už na celkovom predpísanom poistnom podieľa 40,89 %.
Od roku 2001 však možno sledovať pokles predpísaného životného poistenia. Klesajúci trend bol vyvolaný poklesom reálnych miezd a rastúcou konkurenciou zo strany doplnkových dôchodkových poisťovní. Poistenie v DDP bolo oproti klasickému životnému poisteniu daňovo zvýhodňované a navyše naň prispieva zamestnancovi aj zamestnávateľ.

Životné poistenie
Najvyšší podiel na trhu životného poistenia, až 62 %, má poistenie pre prípad dožitia alebo pre prípad smrti a dožitia s medziročným nárastom 15,63 % . Na druhom mieste je poistenie spojené s investičným fondom s podielom 13,44 % oproti roku 2002 s najvyšším nárastom 28,84 %. Najnižší medziročný pokles 21,90 % vykázalo poistenie vena alebo prostriedkov na výživu detí.
Najväčší vplyv na trh životného poistenia má výška reálnych miezd a disponibilných príjmov domácnosti. Tie začínajú využívať služby poisťovní až po uspokojení svojich základných potrieb. V budúcnosti by preto spolu s očakávaným rastom reálnych miezd mal rásť aj trh životného poistenia. Rast poistenia sa očakáva aj v dôsledku zavedenia dôchodkovej reformy, keď si občania začnú odkladať časť svojich príjmov do dôchodku.

Neživotné poistenie
Trh neživotného poistenia sa po stagnácii v rokoch 1999 a 2000 prebudil až v dôsledku zvýšenia sadzieb povinného zmluvného poistenia, čo spôsobilo v rokoch 2001 až 2003 jeho priemerný medziročný nárast o 15,54 %. Povinné zmluvné poistenie predstavuje v neživotnom poistení až 36,59-percentný podiel. Druhý najvyšší podiel dosahuje poistenie škôd na pozemných dopravných prostriedkoch iných než koľajových - 27,50 % a poistenie škôd vzniknutých krupobitím, mrazom alebo inými príčinami - 13,67 %. Pri tomto poistení bol zaznamenaný aj druhý najvyšší medziročný nárast o 108,59 %.
S prílevom priamych zahraničných investícií sa očakáva zvýšená ziskovosť podnikov a tomu aj zodpovedajúci nárast poistenia majetku podnikateľov a priemyselných rizík.
Graf Podiel druhov
Zdroj: Slovenská asociácia poisťovní, Ročná správa 2003

Povinné zmluvné poistenie
V roku 2003 výrazne vzrástlo predpísané poistné v povinnom zmluvnom poistení za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Celkovo 54,35-percentný nárast bol spôsobený najmä zvýšením sadzieb minimálneho poistného, keďže medziročne klesol počet poistených motorových vozidiel o 1,86 %.
Kým predchádzajúce tri roky boli na Slovensku ceny za povinné zmluvné poistenie takmer rovnaké, poistné sadzby za rok 2005 sú už v jednotlivých poisťovniach výrazne odlišné.
Začiatkom októbra 2004 ČSOB Poisťovňa, a. s., rozpútala cenovú vojnu, keď zverejnila nový cenník pre povinné zmluvné poistenie - zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Spoločnosť prešla na novú kategorizáciu osobných vozidiel podľa výkonu motora v kW namiesto objemu v cm3 . To znamená úsporu niekoľko tisíc korún pre väčšinu majiteľov osobných áut na Slovensku. Veľké poisťovne odkladali zverejnenie poistných sadzieb na rok 2005 do poslednej chvíle, čím dali klientom minimum času na prestup do inej poisťovne.
Poistenie povinného zmluvného poistenia ponúka na Slovensku 8 poisťovní:
Líder Allianz-Slovenská poisťovňa, a. s., Česká poisťovňa - Slovensko, akciová spoločnosť, ČSOB Poisťovňa, a. s., Generali Poisťovňa, a. s., Komunálna poisťovňa a. s., Kooperativa poisťovňa, a. s., Uniqa poisťovňa, a. s., a nakoniec nováčik na trhu PZP Wüstenrot poisťovňa, a. s., ktorá prvá zaviedla sadzby za poistné nezávisle od objemu motora, ale v závislosti od jeho výkonu.
Graf Podiel živ a neživ
Zdroj: Úrad pre finančný trh, Ročná správa o stave poisťovníctva za prvý polrok 2004
Graf: INFIN, spol. s r. o.

Poistný trh
Slovenský poistný trh je čoraz viac koncentrovaný. Koncentrácia sa vo väčšej miere prejavuje v neživotnom poistení, kde tri poisťovne ovládajú vyše 80 % poistného trhu.
Najvyšší podiel na trhu životného aj neživotného poistenia dosahuje už tradične Allianz-Slovenská poisťovňa s predpísaným poistným 11 296 mil. Sk a s trhovým podielom 41,32 %. Spolu s poisťovňou Kooperativa vytvorili k 30. 6. 2004 viac ako 60-percentný podiel na celkovom predpísanom poistnom.
Najvyšší objem poistného v neživotnom poistení k 30. 6. 2004 predpísala Allianz-Životná poisťovňa s dosiahnutím 48,74-percentného podielu na trhu. Druhú najlepšiu pozíciu získala Kooperativa poisťovňa so svojimi 22,49 % na celkovom poistnom. Svoj trhový podiel si oproti predchádzajúcemu obdobiu zlepšila Česká poisťovňa-Slovensko, ktorej podiel na trhu neživotného poistenia dosahuje 9,01 %.
Rovnako aj na trhu so životným poistením patrí prvá priečka Allianz-Slovenskej poisťovni s trhovým podielom 27,67 % na celkovom predpísanom životnom poistení, druhé miesto obsadila AMSLICO AIG Life poisťovňa so 17-percentným podielom na trhu a trojicu uzatvára Kooperativa poisťovňa, ktorá dosiahla 3,84 % na celkovom predpísanom životnom poistení.
Graf Celkové predpísané poist
Zdroj: Úrad pre finančný trh, Polročná správa o stave poisťovníctva za prvý polrok 2004
Graf: INFIN, spol. s r. o.

V roku 2003 vykázali poisťovne zisk vo výške 1 385 mil. Sk, čo je medziročný nárast o 2 222 mil. Sk. Strata -837 544 tis. Sk v roku 2002 bola spôsobená hospodárskym výsledkom v Allianz-Slovenskej poisťovni (-1 351 mil. Sk ), keď pri privatizácii tejto spoločnosti v roku 2002 boli vyrovnané záporné oceňovacie rozdiely pri akciách v Investičnej a rozvojovej banke. Výšku celkového HV za rok 2003 ovplyvnila najmä Allianz-Slovenská poisťovňa, a. s., keď vykázala kladný výsledok hospodárenia vo výške 860 437 tis. Sk. Druhý najvyšší výsledok hospodárenia dosiahla poisťovňa Kooperativa, a. s., 357 194 tis. Sk, za ktorou nasleduje AMSLICO AIG Life poisťovňa, a. s., so ziskom 313 749 tis. Sk. V sledovanom období dosiahlo 17 poisťovní zisk a 11 bolo v červených číslach. V mnohých poisťovniach bola strata spôsobená vysokými počiatočnými nákladmi na rozbeh ich činnosti, zavádzaním nových produktov a vysokými prevádzkovými nákladmi.
V prvom polroku 2004 poisťovne vykázali celkový zisk vo výške 1 572 mil. Sk a tento pozitívny vývoj ovplyvnil predovšetkým hospodárenie KOOPERATIVY poisťovne, AMSLICA AIG Life poisťovne a ING Životnej poisťovne.
graf HV
Zdroj: Úrad pre finančný trh, Polročná správa o stave poisťovníctva za prvý polrok 2004
Graf: INFIN, spol. s r. o.

Podiel predpísaného poistného na HDP
Dôležitým ukazovateľom, ktorým sa dá merať stupeň rozvoja poistného trhu na makroekonomickej úrovni, je podiel predpísaného poistného na hrubom domácom produkte. V roku 2003 dosiahol tento indikátor hodnotu 3,55 %, čím mierne stúpol oproti roku 2002, keď podiel predpisu k HDP predstavoval 3,34 %.
Aj keď od roku 1995 rastie hodnota ukazovateľa medziročne v priemere o 0,21 %, Slovensko stále výrazne zaostáva za vyspelými krajinami EÚ, kde sa dosahujú hodnoty okolo 8 %. Dôvodom je celkovo nižšia ekonomická úroveň našej krajiny. Len na porovnanie: v Českej republike tvorí objem celkového predpísaného poistného 4,35 % na HDP.

Poistné plnenie
Náklady na poistné plnenie sú priamo úmerné nárastu predpísaného poistného v životnom i neživotnom poistení. Náklady zaznamenali mierny medziročný nárast o 3,64 % na hodnotu 15 755 mil. Sk. V životnom poistení predstavoval nárast 5,03 % na 5 798 mil. Sk a v neživotnom poistení dosiahli hodnotu 9 958 mil. Sk, čomu zodpovedá medziročný nárast o 2,85 %. Náklady na poistné plnenia v rámci neživotného poistenia sa zvýšili najmä v poisťovniach zabezpečujúcich povinné zmluvné poistenie motorových vozidiel. Nárast je spôsobený najmä v dôsledku individuálneho nárastu nákladov na poistné plnenia v jednotlivých poisteniach.
Najvyššie náklady na poistné plnenia vykázala v roku 2003 Allianz-Slovenská poisťovňa vo výške 8 702 mil. Sk. Na celkových nákladoch sa tak podieľala 55,23 %. Najvyšší objem nákladov zodpovedá zároveň najvyššiemu trhovému podielu.
Po nej nasleduje poisťovňa Kooperativa, s nákladmi vo výške 2 309 mil. Sk s medziročným nárastom 38,41 % a 14,66-percentným podielom na trhu. Medzi prvú päťku ďalej patrí UNIQUA poisťovňa, s nákladmi 723 067 tis. Sk pri medziročnom náraste 29,71 % a s podielom 4,59 %, tesne za ňou sa nachádza Česká poisťovňa-Slovensko s podielom na celkových nákladoch 4,24 %. Poisťovňa Nationale-Nederlanden, a. s., vykázala náklady 452 783 tis. Sk s medziročným rastom 40,72 % a podielom na trhu 2,87 %.

Slovensko - člen EÚ
Vstupom Slovenska do EÚ sa rozšírili možnosti na pôsobenie zahraničných finančných inštitúcií na slovenskom poistnom trhu. Vykonávať svoju poisťovaciu činnosť na našom území môžu na základe povolenia, ktoré im bolo udelené v štáte svojho sídla, t. j. v niektorom členskom štáte Európskej únie alebo v členskom štáte Európskeho hospodárskeho spoločenstva. Rovnako môžu poisťovne so sídlom na území Slovenskej republiky pôsobiť na zahraničných trhoch.
Poskytovať svoje služby môžu poisťovne dvoma spôsobmi, a to buď prostredníctvom svojej pobočky alebo na základe práva slobodného poskytovania služieb bez zriadenia pobočky.
K 19. 11. 2004 Úrad pre finančný trh evidoval 80 poisťovní z iných členských štátov, ktoré poskytujú svoje služby na základe práva slobodného poskytovania služieb bez zriadenia pobočky. K tomuto dátumu zároveň nebola zaregistrovaná poisťovňa z členského štátu, ktorá by uprednostnila vykonávanie poisťovacej činnosti prostredníctvom svojej pobočky.

Index rastu
1996 180 101  
1997 346 101 192,17%
1998 -1 584 273 -457,75%
1999 246 367 -15,55%
2000 404 146 164,04%
2001 825 026 204,14%
2002 -837 544 -101,52%
2003 1 384 968 -165,36%

 

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/anketa, menuAlias = anketa, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 11:29