StoryEditor

Islamský štát je v Iraku stále hrozbou, uviedla americká veľvyslankyňa v Bagdade

24.03.2024, 19:04
Autor:
ČTKČTK

Vysoko postavení irackí politici v minulosti opakovane vyhlasovali, že teroristické hnutie už v krajine nepredstavuje hrozbu a vojenská koalícia vedená USA nie je potrebná.

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) v Iraku stále predstavuje hrozbu. Agentúre Reuters to dnes v rozhovore povedala veľvyslankyňa Spojených štátov v Bagdade Alina Romanowská, podľa ktorej práca vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi s Irakom na úplnej porážke tejto skupiny nie je na konci.

Pretrvávajúca hrozba

Vysoko postavení irackí politici, vrátane premiéra Muhammada Sudaniaho, v minulosti opakovane vyhlasovali, že hnutie Islamský štát už v Iraku nepredstavuje hrozbu a koalícia nie je potrebná, aj keď jej odnože naďalej vykonávajú útoky na iných miestach.

"Obaja hodnotíme, že IS tu stále predstavuje hrozbu. Síce oveľa menšiu, ale napriek tomu naša práca v podstate neskončila a my chceme zabezpečiť, aby iracké sily mohli pokračovať v trvalej porážke IS," povedala Romanowská na americkom veľvyslanectve v Bagdade.

Hovorila po tom, čo sa k zodpovednosti za piatkový útok v koncertnej hale pri Moskve, pri ktorom zahynulo najmenej 137 ľudí, prihlásila organizácia Islamský štát-Chorásán, čo je afganská vetva IS. Objavila sa vo východnom Afganistane koncom roka 2014 a rýchlo si získala povesť mimoriadne brutálneho zoskupenia.

"Ako nám táto udalosť pripomína, IS je spoločný teroristický nepriateľ, ktorý musí byť porazený všade," uviedla Romanowská. "Preto Spojené štáty a Irak zdieľajú záväzok zaistiť trvalú porážku IS, okrem iného tým, že budú spoločne do budúcna utvárať silné a dvojstranné americko-iracké bezpečnostné partnerstvo," dodala.

Samovražedné atentáty

Minulý týždeň zomreli najmenej traja ľudia pri samovražednom atentáte, ktorý príslušníci organizácie Islamský štát-Chorasán vykonali v Afganistane. V januári sa táto organizácia prihlásila k zodpovednosti za dvojnásobný samovražedný atentát v Iráne, ktorý má s Irakom spoločnú hranicu dlhú 1 600 kilometrov.

Iracký premiér sa má 15. apríla vo Washingtone stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom, aby s ním rokoval o budúcnosti koalície. Tiež spolu majú hovoriť o irackých finančných reformách a o snahe Spojených štátov odkloniť Irak - vzácneho spojenca Washingtonu aj Teheránu zároveň - od iránskej energie a plynu.

Sily vedené Spojenými štátmi v roku 2003 vtrhli do Iraku a zvrhli vtedajšieho vodcu Saddáma Husajna. Inváziu zdôvodnili tým, že sú v Iraku zbrane hromadného ničenia, ktoré sa tam ale nakoniec nenašli. V roku 2011 sa tieto sily stiahli, ale v roku 2014 sa vrátili, aby v rámci medzinárodnej koalície bojovali proti IS.

Spojené štáty majú v súčasnosti v krajine približne 2 500 vojakov. Samozvaný Islamský štát bol v roku 2017 vyhlásený za územne porazený a Bagdad tvrdí, že misia koalície sa preto skončila.

01 - Modified: 2024-05-12 17:50:48 - Feat.: - Title: Čínske firmy uspeli v ďalších tendroch na prieskum ropných a plynových polí v Iraku 02 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 03 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 05 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 22:10