StoryEditor

Sudkyňa v Texase rozhodla o dočasných výnimkách zo zákazu potratov

05.08.2023, 09:14
Autor:
ČTKČTK

Súdny príkaz je účinný okamžite. Sudkyňa stanovila dátum súdneho konania na 25. marca. Potraty v Texaxe sú až na veľmi obmedzené výnimky zakázané.

Ženy v Texase s komplikovaným tehotenstvom budú na základe dočasného súdneho príkazu vyňaté zo zákazu potratov. Príkaz, vydala sudkyňa Jessica Mangrumová. Postavila sa tak na stranu žien a lekárov, ktorí Texas kvôli zákazu potratov zažalovali.

Dočasný súdny príkaz bude platiť do ukončenia súdneho konania proti Texasu, ak nezasiahne súd vyššej inštancie, uviedla agentúra AP. Očakáva sa, že proti príkazu bude podané odvolanie.

Súdny príkaz je účinný okamžite. Sudkyňa stanovila dátum súdneho konania na 25. marca. Potraty v Texaxe sú až na veľmi obmedzené výnimky zakázané.

Mangrumová v rozhodnutí uviedla, že súd zistil, že existuje neistota ohľadom toho, či lekárska výnimka zo zákazu potratov v Texase umožňuje lekárovi poskytnúť potratovú starostlivosť v prípade, že podľa úsudku lekára v dobrej viere a po konzultácii s tehotnou má tehotná osoba zdravotné problémy.

Lekári tak nemôžu byť stíhaní, ak rozhodnú o interrupcii "v dobrej viere" v reakcii na zdravotné problémy, medzi ktoré patrí riziko infekcie alebo ohrozenia gravidity, nie je pravdepodobné, že plod po pôrode prežije a zdravotné problémy nemožno účinne liečiť v čase tehotenstva alebo to vyžaduje opakované rozsiahle zásahy.

Rozhodnutie zmierňuje mesiace trvajúce nejasnosti ohľadom toho, aké stavy je možné podľa texaského zákazu potratov považovať za naliehavé zdravotné ťažkosti a umožňuje lekárom používať vlastný úsudok pri určovaní, kedy je potrat potrebný, uviedla skupina Center for Reproductive Rights, ktorá žalobu podala.

Niekoľko žien uviedlo, že im boli potraty odopreté napriek vážnemu ohrozeniu života. V marci tak zažalovali štát Texas v rámci zrejme prvého prípadu žaloby tehotných pre obmedzenia zavedené po zrušení rozsudku Najvyššieho súdu USA v kauze Roeová verzus Wade.

Od roku 1973, keď najvyšší súd rozhodol v známej kauze Roeová verzus Wade, platilo po celej krajine právo na prerušenie tehotenstva do približne 22. týždňa, keď plod začína byť schopný života mimo maternice. Vlani v júni však nová konzervatívna väčšina v súdnom senáte precedenčný verdikt zvrátila a štáty s republikánskym vedením potom začali prístup k tomuto typu starostlivosti obmedzovať.

01 - Modified: 2024-06-02 09:05:00 - Feat.: - Title: Idealista, ktorý sa neštítil rasizmu. Woodrow Wilson chcel po vojne opravovať Európu, nič o nej však nevedel 02 - Modified: 2024-05-31 22:12:08 - Feat.: - Title: Špičky Kongresu USA pozvali izraelského premiéra Netanjahua na prednesenie prejavu. Postoje ku Gaze sa rôznia 03 - Modified: 2024-05-31 20:44:42 - Feat.: - Title: Akcie v USA po najnovšej štatistike uzavreli zmiešane, dolár klesol 04 - Modified: 2024-05-31 20:20:31 - Feat.: - Title: Bidena by teraz volilo 41 percent Američanov, Trumpa 39. Desať percent ovplyvnil verdikt súdu 05 - Modified: 2024-05-31 20:09:50 - Feat.: - Title: Senátor Joe Manchin vystúpil z Demokratickej strany, stane sa nezávislým. Hovorí o ohrození demokracie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. jún 2024 15:25