StoryEditor

Berlín sa ekonomicky vzmáha

24.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Skutočnosť, že sa Berlín znovu stal hlavným mestom Nemecka, má veľký význam pre jeho ekonomiku. Premiestnenie vlády, parlamentu, viacerých vládnych inštitúcií, sídel nadnárodných koncernov a zahraničných zastupiteľstiev do Berlína viedlo k vytvoreniu 30 500 pracovných miest. S úradmi a úradníkmi sa zvýšil celkový príjem obyvateľstva hlavného mesta o 1,5 miliardy eur ročne. Ďalších 21 500 pracovných miest získal Berlín v oblasti služieb a iných činností uspokojujúcich potreby nových úradov a ich pracovníkov.
Berlín sa stal príťažlivejším aj pre turistov. Cestovné kancelárie museli prijať nových pracovníkov. Väčší počet návštevníkov majú múzeá, divadlá, hotely a reštaurácie. V meste sa ročne vytvára namiesto predchádzajúcich 52 tis. trvalých pracovných miest o 5 tis. viac. Vláda a jej ustanovizne vynakladajú v Berlíne na svoj chod 2,23 mld. eur ročne, čo zvyšuje hrubý domáci produkt mesta o 3,4 % ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 23:12